Εφυγε από τη ζωή και ο Ρότζερ Μουρ, ένας από τους πιο γοητευτικούς σταρ τής μικρής και μεγάλης οθόνης. Θα τον θυμόμαστε για πλήθος ταινιών και σειρών ( όπως ο “Αγιος”, Σάιμον Τέμπλαρ ) αλλά φυσικά κυρίως γιατί ενσάρκωσε με μοναδικό και έντονα προσωπικό τρόπο τον Τζέιμς Μποντ, στις περισσότερες ( 7 ) ταινίες που πρωταγωνίστησε ηθοποιός.

Γεγονός που αυτομάτως γεννά το ερώτημα: ήταν ο Ρότζερ Μουρ ο καλύτερος Τζέιμς Μποντ από όσους υποδύθηκαν τον θρυλικό πράκτορα τής Α.Μ.; Φυσικά η απάντηση ενέχει το στοιχείο της υποκειμενικότητας, πλην όμως μια συνολική αναφορά σε όλους τους ηθοποιούς δεν βλάπτει.

 

 

Ας αρχίσουμε με Τζορτζ Λάζενμπι και Τίμοθι Ντάλτον, οι οποίοι μάλλον με τις αντίστοιχα 1 και 2 ταινίες που πρωταγωνίστησαν, δεν “τράβηξαν” και πολύ. Μετά πάμε στα “βαριά χαρτιά”.

Σον Κόνερι: ο πρώτος και, για πολλούς ο καλύτερος, ο αρχετυπικός. Αρσενικό παλαιάς κοπής, παλιός μποντιμπιλντεράς, επιβλητικός, “γέμιζε” την οθόνη. Επίσης άρεσε και στις κυρίες. Λογικό και κατανοητό. Επαναλαμβάνω. Όσοι γνώρισαν τον ρόλο μέσα από τον ‘σερ Σον’, δύσκολα δέχονται αντιρρήσεις στην προτίμησή τους.

Ακολούθησε ο Ρότζερ Μουρ που, κατά την ταπεινή μου άποψη, ήταν ο καλύτερος Τζέιμς Μποντ. Πρόσθεσε μερικά στοιχεία που απουσίαζαν, όπως μια πιο πειστική δόση κοσμοπολιτισμού, μια λεπτή αίσθηση ειρωνείας κια μια σεξουαλικότητα πιο ραφιναρισμένη, χωρίς όμως να αμβλύνεται η οξύτητά της. Και είχε αυτό το στοιχείο του “ατσαλάκωτου”, ότι τα έκανε όλα, από το να παλεύει με τον θρυλικό Σιαγόνα μέχρι να καβαλά καμήλα στην έρημο, χωρίς να ιδρώνει….

 

 

Οι 2 νεώτεροι ήταν ο Πιρς Μπρόσναν και ο Ντάνιελ Κρεγκ. Προσωπικά, τον Μπρόσναν τον συπαθούσα πολύ καθώς, παρότι νεώτερος, ήταν κι αυτός ‘παλαιάς κοπής”, κοινώς δεν χαμπάριαζε και πολλά πολλά. Οσο για τον Κρεγκ, εγώ θα την πω την αμαρτία μου και -κυρίως- οι κυρίες, ας ξεσηκωθούν: δεν τον συμπάθησα ποτέ. Αυτό το σφιγμένο πηγούνι του με τρόμαζε ( υποθέτω και τους κακούς…) και το έβρισκα υπερβολικό. Φυσικά οι ταινίες στις οποίες πρωταγωνίστησε έσπασαν όλα τα ρεκόρ εισιτηρίων της σειράς ταινιών του Μποντ, οπότε, τι να πούμε εμείς, όταν το κοινό μιλά;

Ηταν ο Ρότζερ Μουρ ο καλύτερος Τζέιμς Μποντ ever; Για μένα, ναι. Για σας;

Δείτε επίσης