Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInShare on TumblrEmail this to someone

Η παρουσίαση της ψηφιακής πλανηταριακής παράστασης «Ακτινογραφώντας το Σύμπαν», μιας παραγωγής της Ελληνικής ομάδας του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών που συμμετέχει στο πρόγραμμα AHEAD (Integrated Activities in the High-Energy Astrophysics Domain) θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2016 ταυτόχρονα στο Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο του Ιδρύματος Ευγενίδου στην Αθήνα και στο Πλανητάριο του Κέντρου Διάδοσης Επιστημών & Μουσείου Τεχνολογίας (ΝΟΗΣΙΣ) στην Θεσσαλονίκη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά που τα δύο Πλανητάρια στην Αθήνα και την Θεσσαλονίκη, σε συνεργασία με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, παρουσιάζουν από κοινού στην Ελλάδα μία ψηφιακή πλανηταριακή παράσταση.

Tων παραστάσεων θα προηγηθεί σύντομη παρουσίαση σχετικά με την Αστροφυσική Υψηλών Ενεργειών στο μεν Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο του Ιδρύματος Ευγενίδου από τον Δρα Ιωάννη Γεωργαντόπουλο (Αναπληρωτή Διευθυντή του  Ινστιτούτου Αστρονομίας, Αστροφυσικής, Διαστημικών Εφαρμογών & Τηλεπισκόπησης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και υπεύθυνο του προγράμματος AHEAD) στο δε Πλανητάριο του Κέντρου Διάδοσης Επιστημών & Μουσείο Τεχνολογίας (ΝΟΗΣΙΣ) στην Θεσσαλονίκη από τον κ. Εμμανουήλ Πλειώνη (Καθηγητή της Αστροφυσικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και Αντιπρόεδρο του Δ.Σ. του ΝΟΗΣΙΣ).

Την ημέρα αυτή και μόνον ( Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2016 ) θα πραγματοποιηθούν και στα  δύο πλανητάρια δύο παραστάσεις την ίδια ώρα (στις 18:30 και 20:00), με ελεύθερη είσοδο. Απαραίτητα είναι μόνο τα δελτία εισόδου, η διάθεση των οποίων θα πραγματοποιηθεί στο ταμείο του κάθε Πλανηταρίου την ίδια ημέρα από τις 18:00 και έως εξάντλησης των διαθέσιμων θέσεων.  Προτείνεται για παιδιά 10 ετών και άνω και ενήλικες.

 

aktinogr2

 

Συντελεστές της παράστασης

Την σκηνοθεσία της παράστασης έκανε ο Θεοφάνης Ματσόπουλος, Σκηνοθέτης και Παραγωγός Ταινιών θόλου, Συνεργάτης του Ευρωπαϊκού Νότιου Αστεροσκοπείου (ESO) και την αφήγηση στα Ελληνικά η Μαρία Ζερβού.

Το σενάριο και την επιστημονική επιμέλεια της παράστασης ανέλαβαν κορυφαίοι  Έλληνες και Ευρωπαίοι Αστροφυσικοί, με εξειδίκευση στην Αστροφυσική των Υψηλών Ενεργειών (Dr. Tracey L. Dickens, Marco Faccini, Dr. Ioannis Georgantopoulos, Nicolas Matsopoulos MSc, Dr.George Mountrichas, Dr. Lorenzo Natalucci, Prof. Paul O’Brien, Dr. Luigi Piro). Την παραγωγή της παράστασης υπογράφει η Ελληνική ομάδα του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών που συμμετέχει στο πρόγραμμα AHEAD (Integrated Activities in the High-Energy Astrophysics Domain), με χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης (HORIZON 2020: The EU Framework Program for Research and Innovation).

Η παράσταση, διάρκειας 30 λεπτών, κυκλοφόρησε τον Ιούλιο του 2016 και ήδη προβάλλεται  σε πλανητάρια του εξωτερικού. Μέχρι τώρα έχει μεταφραστεί σε έξι γλώσσες (Ελληνικά, Αγγλικά, Ιαπωνικά, Γερμανικά, Ισπανικά και Telugu) και διατίθεται στα πλανητάρια όλης της Γης δωρεάν από τις ιστοσελίδες του Ευρωπαϊκού Νότιου Αστεροσκοπείου (http://www.eso.org/public/unitedkingdom/videos/ahead-xray/?lang) με τον Αγγλικό τίτλο «The Hot and Energetic Universe».

 

aktinogr5

 

Λίγα λόγια για την παράσταση

Οι εικόνες που βλέπουμε με τα μάτια μας και τα οπτικά τηλεσκόπια, δεν αποδίδουν ολόκληρη την πραγματικότητα. Το φως περιλαμβάνει αόρατες από εμάς ακτινοβολίες, οι οποίες παρατηρούνται με ειδικά επιστημονικά όργανα και τηλεσκόπια.

Η παράσταση περιγράφει τις ακτινοβολίες αυτές και πραγματοποιεί μια εντυπωσιακή περιήγηση στα βίαια φαινόμενα του Σύμπαντος (άστρα νετρονίων, υπερκαινοφανείς αστέρες, μελανές οπές, ενεργοί γαλαξίες κ.λπ.),  όπως αυτά αποκαλύπτονται από τις παρατηρήσεις των τροχιακών τηλεσκοπίων, ειδικά σχεδιασμένων να καταγράφουν τις ακτινοβολίες Χ και γ που προέρχονται από τα διάφορα αστρονομικά αντικείμενα.

Οδηγίες Πρόσβασης

Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο, ΙΔΡΥΜΑ ΕΥΓΕΝΙΔΟΥ, Λεωφ. Συγγρού 387, 175 64 Π. Φάληρο (είσοδος από οδό Πεντέλης 11)

Πλανητάριο του Κέντρου Διάδοσης Επιστημών & Μουσείο Τεχνολογίας ΝΟΗΣΙΣ

6ο χλμ. Οδού Θεσσαλονίκης – Θέρμης, Θέρμη 570 01

Ειδικά σε ό,τι έχει να κάνει με το Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο του Ιδρύματος Ευγενίδου σημειώνεται ότι είναι προσβάσιμο και φιλικό σε ανθρώπους με κινητική αναπηρία, ενώ υπάρχει δυνατότητα  διερμηνείας στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα ή/και χειλεανάγνωσης κατόπιν έγκαιρης επικοινωνίας με γραπτό μήνυμα στο τηλέφωνο: 6936177143, στο fax: 2109417514 ή στην ηλεκτρονική διεύθυνση: public@eef.edu.gr. Οι σκύλοι, οδηγοί τυφλών είναι ευπρόσδεκτοι.

 

aktinogr4

 

Γραφεία Τύπου

ΙΔΡΥΜΑ ΕΥΓΕΝΙΔΟΥ, Εύη Γαρδίκη, Τ.: 210 9469670, email:  gardiki@eef.edu.gr

ΝΟΗΣΙΣ, Ελισάβετ Κωνσταντίνου, Τ:2310 483000, εσ. 105, email: konstantinou@noesis.edu.gr

 

Μπορείτε να αντλήσετε το τρέιλερ της παράστασης από τον παρακάτω σύνδεσμο:

https://www.youtube.com/watch?v=BgruEzFqO0E

Φωτογραφικό υλικό μπορείτε να αντλήσετε από τον παρακάτω σύνδεσμο:

ftp://eugen.eugenfound.edu.gr/aktinografontas_to_sympan

Δείτε επίσης