**Ντον Ντελίλο, Ανθρωπος σε πτώση, εκδ. Εστία

«Η Αμερική, η αυτοκρατορία του καλού, είναι μια μυθοπλασία που κατασκευάστηκε από την πολιτική εξουσία την εποχή του πολέμου στο Ιράκ, ξεκινώντας από ένα ψέμα που διαδόθηκε από τα υψηλά προς τα χαμηλά στρώματα της κοινωνίας και υιοθετήθηκε από τον Κόλιν Πάουελ και από πολλούς Αμερικανούς, γιατί όλος ο κόσμος ήθελε να πιστέψει αυτό το ψέμα, το οποίο μπορούσε να επανορθώσει την εικόνα της πληγωμένης δύναμης, μετά τις 11 Σεπτεμβρίου», έλεγε ο Ντελίλο σε μια συνέντευξή του στο περιοδικό «Νουβέλ Ομπσερβατέρ», την εποχή της κυκλοφορίας του βιβλίου του. Εμπνευση για τον Ντελίλο αποτέλεσε η αναμφίβολα σοκαριστική εικόνα των ανθρώπων που έπεφταν από τους Δίδυμους Πύργους, μην αντέχοντας τους καπνούς και τη θερμότητα, ξέροντας βέβαια πως δεν θα σωθούν. Για εκείνον, η «πτώση» αποκτά συμβολική σημασία. Είναι η πτώση μιας υπερδύναμης, η οποία προσκρούει στο έδαφος και, παρ’όλα αυτά, νομίζει ότι πετά.

 

 

**Τζέι Μακ Ινερνι, Η καλή ζωή, εκδ. Πόλις

Οι ήρωες ενός παλαιότερου βιβλίου του συγγραφέα, του «Μανχάταν», ξαναβρίσκονται, πιο ώριμοι και σε συνθήκες δοκιμασίας, αφού βιώνουν στη γειτονιά τους την 11η Σεπτεμβρίου, εμπειρία που δρα διαφορετικά στον καθένα, ανάλογα με τον χαρακτήρα, τις καταβολές, τις φιλοδοξίες του. Για κάποιους αποτελεί μια αφετηρία για την επιλογή ενός πιο αληθινού τρόπου ζωής, ενώ άλλοι προσπερνούν περισσότερο επιδερμικά τη μέρα που άλλαξε τον κόσμο. Η περιγραφή της κατάστασης στο σημείο της επίθεσης τις μέρες που ακολούθησαν είναι ιδιαίτερα έντονη και λεπτομερής, σχεδόν ένα αναλυτικό ρεπορτάζ για το πώς κινήθηκαν οι δυνάμεις απεγκλωβισμού των παγιδευμένων στα ερείπια θυμάτων αλλά και των πολιτών που τις συνέδραμαν. Από τα πιο χαρακτηριστικά αμερικανικά μυθιστορήματα, που πραγματεύεται το θέμα της 11ης Σεπτεμβρίου.

 

 

**Καλέντ Χοσεϊνί, Χαρταετοί πάνω από την πόλη εκδ. Ψυχογιός

Ενα από τα μεγαλύτερα μπεστ σέλερ της περασμένης δεκαετίας, γραμμένο από Αφγανοαμερικανό. Δύο μικρά παιδά στην Καμπούλ, ο γιος ενός κυρίου και ο γιος ενός υπηρέτη, ενώνονται με μια πολύ δυνατή φιλία, η οποία επισφραγίζεται με τη συνεργασία τους στο πέταγμα χαρταετών, παιχνίδι εξαιρετικά δημοφιλές στην Καμπούλ. Αλλά, κάποια στιγμή, ο πλούσιος πιτσιρικάς προδίδει τον φτωχό και οι μοίρες τους χωρίζουν. Η οικογένεια του πλούσιου πιτσιρικά πηγαίνει στην Καλιφόρνια, όπου υπάρχει μια αναπτυγμένη αφγανική παροικία, κι εκεί μεγαλώνει. Υστερα από αρκετά χρόνια, κι ενώ την εξουσία στο Αφγανιστάν την έχουν πάρει οι Ταλιμπάν, ο νέος από την Καλιφόρνια αποφασίζει να επιτρέψει στα πατρικά χώματα και να δει τι απέγινε ο φίλος του. Κάπου εκεί αρχίζει το μπλέξιμο… Γυρίστηκε και ταινία, αλλά -παρά την εξαιρετική πρώτη ύλη- το αποτέλεσμα δεν ήταν σπουδαίο.