«Τον καιρό που μελετούσα τη νεοελληνική πεζογραφία του Μεσοπολέμου και σύνθετα τον δεύτερο τόμο των Προσώπων και των Κειμένων, με συνεπήρε για πρώτη φορά ο πόθος να δώσω σε μιαν αφήγηση, την πονεμένη ψυχογραφία τής γενιάς που βγήκε από την κόλαση του πρώτου παγκοσμίου πολέμου βαθιά πληγωμένη αλλά και με μια σφραγίδα προσδοκίας στο μέτωπο.

Αυτά τα νιάτα της μετέωρης ειρήνης  που τόσο τραγικά ξεγελάστηκαν στις μεγάλες ελπίδες τους, που σύρθηκαν απροσανατόλιστα, παιδεμένα, χωρίς βέβαιη πίστη, χωρίς προορισμό, ίσαμε τη δεύτερη φοβερότερη κοσμοχαλασιά, άξιζαν κάποια συμπόνια.

Αν δεν κατάφεραν τίποτες άλλο, τουλάχιστον έκαμαν με την αγωνία τους αισθητότερη τη ριζική αντίφαση και τη διάλυση του κόσμου που πέρασε – έτσι που πιο ανεμπόδιστος να γίνει ο δρόμος της σημερινής  γενιάς, αυτών των ολοζώντανων και χαρούμενων νέων ανθρώπων, που πιστεύουν στον εαυτό τους, που στάθηκαν ικανοί ν’αποτιμήσουν τη ζωή σε θυσία, ευθύνη κι απαίτηση και που θαρρετά πια προχωρούν στο χτίσιμο του νέου κόσμου».

 

astrofegia

 

Αυτά έγραφε στην εισαγωγή του βιβλίου του, της «Αστροφεγγιάς», ο Ι.Μ.Παναγιωτόπουλος στις 21/6/1945. Φυσικά η ελπίδα του ήταν ότι μέσα από τα συντρίμμια του πολέμου κάτι καινούριο θα γεννηθεί, κάποια σπίθα ανθρωπιάς και πολτισμού θα φωτίσει την ανθρωπότητα, αποτρέποντάς την από τις αυτοκαταστροφικές της τάσεις. Δεν έγιναν ακριβώς έτσι τα πράγματα αλλά όταν κοιτάς γύρω σου και αντικρίζεις χαλάσματα, δεν μπορείς να σκεφθείς κι αλλιώς…

Ήρωας της Αστροφεγγιάς είναι ο μελαγχολικός Αγγελος Γιαννούζης, ένας φέρελπις νέος, πολύ διαβασμένος, έξυπνος, ευαίσθητος αλλά και πολύ….φτωχός. Αντιπαθητικά και διασκεδαστικά φτωχός για την παρέα των συνομηλίκων του που τρέφει ανάμικτα αισθήματα απέναντί του: τον θαυμασμό για τον καλό μαθητή και το δυνατό μυαλό αλλά και την απέχθεια για την τραγική οικονομική και κοινωνική του θέση.

Δύο αδέρφια του πεθαίνουν από τις αρρώστιες και την ανέχεια – ο ίδιος, με χιλιομπαλωμένα ρούχα, περιφέρεται σαν ένας ντοστογιεφσκικός φτωχοδιάβολος, σαν μια ζωντανή καταραμένη συνείδηση του καιρού του ανάμεσα στους εύπορους συμμαθητές του: τον Νίκο Στέργη, γιό επιχειρηματία βιομηχάνου, τον Πετρόπουλο, αρριβίστα επαρχιώτη με θείο υπουργό και –ασφαλώς- την εκπρόσωπο της θηλυκής δροσιάς τής παρέας, τη Δάφνη, με την οποία, λίγο ως πολύ όλοι οι νέοι είναι ερωτευμένοι.

Ποιος την κερδίζει τελικά; Το χρήμα, η δύναμη, η εξουσία – δηλαδή οι άρρενες φορείς τους.

 

 

Η Αστροφεγγιά είχε γυριστεί για την τηλεόραση, μια υπέροχη σειρά, το 1980, με ένα καστ νέων ηθοποιών που όλοι τους διακρίθηκαν στη συνέχεια: Αντώνης Καφετζόπουλος, Άρης Ρέτσος, Γιώργος Κιμούλης και η –πάντοτε νέα- Νόρα Βαλσάμη. Μαζί τους δύο έξοχοι, μεγαλύτεροι σε ηλικία συνάδελφοί τους, ο Σταύρος Ξενίδης και η Νέλλη Αγγελίδου. Μια πραγματικά καλή σειρά η οποία, ευτυχώς, από καιρού εις καιρόν, επαναπροβάλλεται από την κρατική τηλεόραση.

Την «Αστροφεγγιά» διασκεύασε για το θέατρο ο σκηνοθέτης Πέτρος Ζούλιας και θα ανέβει από τις 12 Νοεμβρίου στο Θέατρο Χώρα στην Κυψέλη από ένα θίασο γνωστών ηθοποιών, οι οποίοι θα ενσαρκώσουν τους νεαρούς ήρωες του συγγραφέα που καλούνται να διαβούν το κατώφλι της ενηλικίωσης κάτω από αντίξοες συνθήκες.

Η ταυτότητα της παράστασης:

Απόδοση, Διασκευή και Σκηνοθεσία: Πέτρος Ζούλιας
Σκηνικά: Άση Δημητρολοπούλου
Κοστούμια: Βασιλική Σύρμα
Μουσική: Μιχάλης Τρανουδάκης
Φωτισμοί: Κατερίνα Μαραγκουδάκη
Φωτογραφίες: Μαριλένα Αναστασιάδου
Προβολή-Επικοινωνία: BrainCo S.A.
Παραγωγή: Purple Group

Παίζουν ( με αλφαβητική σειρά): Αλμπάνης Αντίνοος, Παπαζήσης Ιωάννης, Πατέλης Μάκης, Ροζάκη Μαριλένα, Ρουμελιώτη Ευδοκία, Σβήγγος Σταύρος, Σκαφιδά Γιουλίκα, Τζωρτζάκης Χάρης, Χαρίσης Βασίλης.

Συμμετέχει ο Δάνης Κατρανίδης.

Αστροφεγγιά, Θέατρο Χώρα, Αμοργού 20, Κυψέλη, τηλ. 210 8673945. Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Τετάρτη & Κυριακή, 20:00, Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο, 21:00, από 12 Νοεμβρίου. Τιμές εισιτηρίων: Γενική είσοδος 20 ευρώ, μειωμένο 13 ευρώ, τις Πέμπτες 15 ευρώ. Προπώληση εισιτηρίων: Ticketservices.gr, Πανεπιστημίου 39 (στοά Πεσμαζόγλου), τηλ. 210 7234567.