Εγινε ταινία με την Αθηνά Μαξίμου, τραγούδι με μια υπέροχη ερμηνεία από τη Δήμητρα Παπίου, και τώρα, θεατρική παράσταση. Όλα αυτά, το μυθικό πλέον βιβλίο του Θάνου Αλεξανδρή, με τον ομώνυμο τίτλο ( “Αυτή η νύχτα μένει” ), το οποίο αποτελεί το πληρέστερα καταγεγραμμένο χρονικό της ελληνικής μπουζουκονύχτας των ’80ς και των ’90ς, με όλες τις υπερβολές που συνόδευσαν και χαρακτήρισαν αυτή την εποχή.

Όπως έχει γράψει εξομολογητικά ο ίδιος, ο Θάνος Αλεξανδρής, στόχος των νεανικών του χρόνων ήταν η εισαγωγή στο πανεπιστήμιο. «Η μάνα με ονειρεύεται δικηγόρο ή γιατρό, να κυριαρχώ στην πνευματική ελίτ του νομού Αρτας». Αλλά εκείνου τα όνειρα είναι πιο διαφορετικά, πιο πολύχρωμα.

Στα 18του στην Αθήνα, θαμπώνεται από τα ιριδίζοντα φώτα της νυκτερινής πόλης. Νομική μεν, αλλά και Θέατρο Τέχνης, Γιώργος Μαρίνος κ.ο.κ. Μια αδιάλειπτη πορεία στο συναρπαστικό σύμπαν της διασκέδασης.

 

thanos4

 

Κάποια στιγμή, με την τρέλα και την άγνοια κινδύνου της νιότης αποφασίζει το αδιανόητο: να κάνει κουλτούρα στην επαρχία. Μετά την αρχική αποτυχία του ρεπερτορίου του με Σπανό κ.λπ., ακολουθεί κάτι πιο βατό σε Μουσαφίρη, Στανίση, Χριστοδουλόπουλο κ.λπ.

Θρίαμβος! Τα πλήθη της ελληνικής επαρχίας αλαλάζουν!  Καμπαρέ σε ορεινά χωριά της Ηπείρου! Καψούρες τρελές των θαμώνων με τις τραγουδίστριες και τα μπαλέτα του, “απολύμανση” λεκάνης τουαλέτας με σαμπάνιες που ρέουν άφθονες. Πόνος, πιοτί, πάθος. Αίμα και άμμος. Η κονσομανσιόν, σε όλα τα επίπεδα, βασιλεύει. Τυροκόμοι φλερτάρουν τις ντίβες τη εθνικής οδού κουβαλώντας, σε σκουπιδοσακούλες, αμέτρητα χιλιάρικα.

Χωράφια πουλιούνται, περιουσίες εξατμίζονται για την κατάκτηση του νυκτερινού βασιλείου. Βαριά βαμμένες εξηντάρες “παίζουν” με νεαρούς θαυμαστές. Ξύλο και των γονέων, για παρεξήγηση, για τα μάτια μιας ντίβας της σκηνής.

 

thanos3

 

Το χρήμα δεν είναι πρόβλημα. Ας είναι καλά οι επιδοτήσεις της Ε.Ε. που οι ξαναμμένοι αγρότες ακουμπούν με περισσή ταπεινότητα στις γόβες τής ξανθιάς τοπικής σταρ. Έστω για ένα τραγούδι της. Για ένα της βλέμμα.

Ο Θάνος Αλεξανδρής δηλώνει ευθαρσώς ότι ουδέποτε μετάνιωσε για τις νυκτερινές περιπλανήσεις του στην Ελλάδα. Εμαθε και έζησε, όπως λέει, πράγματα και καταστάσεις που δεν υπήρχε περίπτωση να βιώσει κινούμενος μέρα, σε ένα γραφείο ή κάπου αλλού. Μπορεί η μητέρα του να μην τον είδε νομικό, αλλά, εφόσον, όπως κάθε μάνα, πραγματικά τον αγαπούσε, τότε μάλλον χάρηκε με την χαρά του.

Γιατί ο Θάνος Αλεξανδρής χάρηκε – και μάλλον πολύ. Όπως κάθε άνθρωπος που κάνει αυτό που θέλει και το απολαμβάνει στο έπακρο…

-Η παράσταση «Αυτή η νύχτα μένει» ξεκίνησε από τη Θεσσαλονίκη, όπου θριάμβευσε. Τώρα, μπορείτε να την απολαύσετε, ΦΡΥΝΙΧΟΥ 10 στην Πλάκα, Αθήνα, μέχρι 1/1/2017.