Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInShare on TumblrEmail this to someone

Οταν πριν από αρκετά χρόνια ο γνωστός τηλεοπτικός σταρ Άντονι Μπουρντέν ολοκλήρωσε το γεύμα του στο εστιατόριο «St. John» του Λονδίνου, σηκώθηκε από το τραπέζι του, κατευθύνθηκε στην κουζίνα κι εκεί δήλωσε μπροστά στον έκπληκτο σεφ του μαγαζιού, έναν άνδρα με κόκκινο πρόσωπο, γυαλιά και λίγα παραπανίσια κιλά: «Αυτό το γεύμα θα ήθελα να ήταν το τελευταίο μου, αν περίμενα να με εκτελέσουν!». Μετά, οι δύο άνδρες έγιναν φίλοι ενώ ο Μπουρντέν, μη σταματώντας να διαδίδει σε όλον τον κόσμο την εμπειρία του, έκανε διάσημο τον Λονδρέζο σεφ.

Η αλήθεια είναι ότι ο άνθρωπος στις μαγειρικές ικανότητες του οποίου υποκλίθηκε ο Μπουρντέν δεν είναι κάποιος τυχαίος. Ο Φέργκους Χέντερσον γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Λονδίνο και οι γονείς του ήταν αρχιτέκτονες, επάγγελμα στο οποίο στράφηκε κι αυτός αρχικά. Αλλά, όπως διευκρινίζει: «Δεν μπορείς να αποφύγεις το αόρατο χέρι της μοίρας. Και, απ’ ό,τι φαίνεται, δεν ήταν γραφτό μου να γίνω αρχιτέκτονας, αλλά σεφ. Και το να κάθομαι στο αρχιτεκτονικό μου γραφείο με το σάντουιτς και την κόκα κόλα ήταν κάτι που δεν μου άρεσε. Γι’ αυτό κι εγώ πήγαινα κι έτρωγα κανονικό γεύμα στα διαλείμματα, με αποτέλεσμα να μην επιστρέφω στο γραφείο την ώρα που έπρεπε. Ε, κάπου εκεί κατάλαβα ότι δεν είμαι φτιαγμένος για αρχιτέκτονας, παρά τα 7 χρόνια σπουδών μου».

Ανέλαβα ένα εστιατόριο με άλλους δύο τύπους τις Κυριακές και μαγειρεύαμε για 20 άτομα. Και κάπως έτσι παγιδεύτηκα στην κουζίνα, αλλά δεν μετανιώνω. Θεωρώ τον εαυτό μου έναν αρχιτέκτονα αποσπασμένο στην κουζίνα, ένα ευχάριστο μέρος για να ζει κανείς. Μου αρέσει η όλη διαδικασία στο εστιατόριο, να πηγαίνω εκεί κάθε μέρα, να ετοιμάζω το μενού, τις παραγγελίες, τις μυρωδιές των φρέσκων υλικών. Δεν υπάρχει τίποτε καλύτερο απ’ αυτό».

 

fergus-feature

 

Πολλά οφείλει και στη μητέρα του: «Η μητέρα μου ήταν πολύ καλή μαγείρισσα, ο πατσάς και τα κρεμμύδια ήταν καθημερινά στο τραπέζι μας. Προ ολίγων ετών ο χασάπης της τής είπε ότι έχει κάτι που μπορεί να ενδιαφέρει τον γιο της, εμένα. Ηταν κρέας σκίουρου, το οποίο από τότε δεν έχω βγάλει από το μενού μου, με αποτέλεσμα να γίνω και στόχος κάποιων ζωόφιλων και να δεχτώ απειλές. Αλλά δεν σκοτώνω εγώ τους σκίουρους ούτε άλλα άγρια ζώα, πρόκειται για μια πιο φυσική διαδικασία».

Με τα… άγρια ζώα ασχολείται ο Χέντερσον και στο πιο δημοφιλές βιβλίο του «The Whole Beast: Nose to Tail Eating». Εκεί ο συμπαθέστατος Φέργκους έχει διάφορες συνταγές τις οποίες αποφεύγουν οι περισσότεροι συνάδελφοί του, αφού σχετίζονται με… ποδαράκια, νεφρά, εντόσθια. «Οτιδήποτε έχω στο μενού είναι επειδή το θεωρώ νόστιμο και το απολαμβάνω», λέει εκείνος, υπερασπιζόμενος τις επιλογές του. Και συνεχίζει:

«Δεν μου φαίνεται περίεργο να τρώει κανείς το κεφάλι ενός γουρουνιού. Τα αυτιά του γουρουνιού είναι πολύ νόστιμα. Αλλωστε, θεωρώ ότι είναι δείγμα σεβασμού, από τη στιγμή που έχεις σκοτώσει ένα ζώο, να το φας ολόκληρο, από το κεφάλι μέχρι την ουρά του. Δεν έβαλα στο βιβλίο μου κάποια συνταγή για να προβοκάρω ή να σοκάρω. Θεωρώ ότι είναι πράγματι όμορφο να μοιράζεσαι μια γουρουνοκεφαλή με κάποιον που αγαπάς…».
fergus-henderson-007

 

Αυτή η ξεκάθαρη και ειλικρινής τοποθέτησή του απέναντι στο φαγητό και στις restaurant business ήταν αυτό που γοήτευσε τόσο τον Μπουρντέν, αλλά κι έναν άλλο διάσημο σεφ, τον Μάριο Μπατάλι, πρωταγωνιστή του βιβλίου «Καυτό». Οταν καλείται να τη συνοψίσει, ο Φέργκους λέει: «Πρώτα απ’ όλα, πιστεύω σε έναν απλό εξοπλισμό κουζίνας και όχι σε ιδιαίτερα περίπλοκα μηχανήματα. Η τροφή είναι εκείνη με την οποία είμαι ερωτευμένος. Στο πεδίο αυτό, είμαι υπέρ τού να χρησιμοποιείς οτιδήποτε είναι καλό τη συγκεκριμένη εποχή που μαγειρεύεις, π.χ. μην ψάχνεις για φράουλες τα Χριστούγεννα. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με την κοινή λογική. Μερικές φορές κάποιοι σεφ λένε: “Σήμερα θα μαγειρέψω κάτι εποχικό και ντόπιο”. Κι εγώ τότε αναρωτιέμαι: “Δηλαδή, πριν απ’ αυτό, τι μας μαγείρευες;”. Απλώς το θέμα είναι ότι η τροφή έχει γίνει κάτι πολύ τρέντι και ακούγεται πλέον “κάπως” να πεις εποχικό και ντόπιο».

Μοιραία, στην ερώτηση για το αν του αρέσει η ελληνική κουζίνα, ο Χέντερσον απαντά: «Μου αρέσει, αλλά όχι στην Αγγλία. Μου αρέσει η ελληνική κουζίνα στην Ελλάδα, η μεσογειακή κουζίνα στη Μεσόγειο, αλλά εδώ δεν είναι Μεσόγειος. Γι’ αυτό αντιδρώ όταν κάποιοι στην Αγγλία φανατίζονται με αυτήν».

Πέρα από το ταλέντο του και τις επιδόσεις του στη μαγειρική, ο Χέντερσον κάποια στιγμή βρέθηκε στο επίκεντρο της δημοσιότητας και για έναν άλλο λόγο. Υποφέροντας από Πάρκινσον, δέχτηκε να υποβληθεί σε μια πολύ λεπτή εγχείρηση εγκεφάλου, η επιτυχία της οποίας είχε ως αποτέλεσμα μια σημαντική βελτίωση της κατάστασής του. Στον ίδιο αρέσει να αστειεύεται ακόμη και γι’ αυτό το θέμα: «Ηταν επόμενο να συμβεί», σχολιάζει. «Εχω ανοίξει τόσα κεφάλια ζώων που, κάποια στιγμή, κάποιος θα άνοιγε και το δικό μου…».

Ενα στοιχείο της εποχής μας ιδιαίτερα αισθητό είναι και οι εκπομπές για τη μαγειρική, τα ριάλιτι σόου με τους σεφ κ.λπ. Ποια η γνώμη του Φέργκους Χέντερσον για το όλο θέμα;

«Νομίζω ότι είναι σαν την πορνογραφία. Με την πορνογραφία αρχίζεις και “ζεσταίνεσαι”, αλλά εν τέλει δεν κάνεις και τίποτα, απλώς ικανοποιείσαι με το να βλέπεις τους άλλους να “το κάνουν”. Ετσι είναι και με τις εκπομπές φαγητού στην τηλεόραση. Εχει μιλήσει και ο Άντονι (Μπουρντέν) γι’ αυτό. Βλέπουμε και ξαναβλέπουμε, “ανάβουμε”, αλλά ικανοποιούμαστε μ’ αυτό, μας είναι αρκετό, και στο τέλος δεν πάμε στην κουζίνα να μαγειρέψουμε! Αυτός είναι και ένας από τους λόγους που δεν έχω στο σπίτι μου τηλεόραση. Είχαμε μία με τη γυναίκα μου, τη Μαργκό, αλλά κάποια στιγμή χάλασε, την πετάξαμε και μετά δεν ξαναπήραμε άλλη…».

Δείτε επίσης