Η ευρέως διαδεδομένη άποψη είναι ότι το να είσαι μέντορας σημαίνει ότι έχεις απαντήσεις για όλα όσα σε ρωτούν οι νεώτεροι και πιο άπειροι συνάδελφοί σου. Αλλά υπάρχει κάποια διαφορά: όταν θες να είσαι όντως καλός, οφείλεις να πηγαίνεις “βαθιά” στο πρόβλημα και -κυρίως- όχι τόσο να μιλάς, όσο να μπορείς να ακούς. Τότε έχεις τη δυνατότητα να κατανοήσεις το πόσο είναι εξειδικευμένη μια κατάσταση και να προσφέρεις τις γνώσεις και την εμπειρία σου σε όποιον απευθύνεται σε σένα.

Αν δούμε την κατάσταση με ποδοσφαιρικές αναλογίες, απαντώντας σε μια θεωρητική ερώτηση ή ερώτηση τακτικής, μπορείς να δώσεις μια ώθηση στον άλλον. Αλλά για να τον φτάσεις μέχρι το τέρμα, δεν αρκεί η γενική θεωρητική τοποθέτηση, όσο αυτό που θα πεις και θα συμβουλεύσεις τον άλλον, τελικά να λειτουργήσει, να “πιάσει τόπο”. Να τον φέρεις σε θέση να “σκοράρει”…

Κάποτε είπα σε μια νεαρή επιχειρηματία σχετικά με μια ιδέα της ότι είναι κάτι που δεν μπορεί να συμβεί. Αλλά ήταν τόσο “ερωτευμένη” με την ιδέα της που δεν μου έδωσε σημασία. Από την άλλη πλευρά, ανθρώπους που είχαν καλές ιδέες αλλά δεν ήταν και πολύ σίγουροι για τον εαυτό τους, τους ενεθάρρυνα να συνεχίσουν και να προχωρήσουν πιο πέρα. Μάλιστα στους νέους επιχειρηματίες δεν δίνω κάποια τυπική συνταγή αλλά συσχετίζω το τι τους λέω με το πού βρίσκονται τώρα και πού τελικά θέλουν να πάνε.

Δεν είναι τόσο “εσύ” – είναι η διαδικασία. Είναι η πραγματική, αυθεντική διάθεση που έχεις να βοηθήσεις τον άλλον. Το μάνατζμεντ είναι κάπως διαφορετικό καθώς έχεις μια ομάδα να συντονίσεις. Το να είσαι μέντορας σημαίνει ότι “δουλεύεις” για κάποιον προστατευόμενο. Όχι πως οι δύο ρόλοι δεν αλληλεπιδρούν.

Μου αρέσει να είμαι μέντορας, μεγάλος αδελφός, βασικός κόουτς, ηγέτης. Να στέκομαι δίπλα σε ανθρώπους που δούλεψαν για μένα και προχώρησαν μετά. Ασφαλώς στην πορεία οι σχέσεις αλλάζουν, αλλά η ενέργεια που “κυκλοφορεί” σε αυτού του είδους τις σχέσεις μένει η ίδια. Δεν αλλάζει.

Τελικά, το όλο θέμα μάλλον έχει να κάνει με το τι αφήνεις πίσω σου. Τι λένε για σένα όταν δεν είσαι εκεί. Αν είσαι καλός μέντορας, η επιτυχία των άλλοτε προστατευόμενών σου μιλά από μόνη της….