-Εξηνταέξι εκατομμύρια χρόνια πριν συντελέστηκε η πιο πρόσφατη μαζική καταστροφή στη Γη, αυτή που οδήγησε στην εξαφάνιση των μεγάλων σαυροειδών ( δεινόσαυροι κ.λπ.).

-Προηγήθηκαν άλλες τέσσερις μαζικές εξαφανίσεις.

-Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι πλησιάζει η έκτη.

-Μελέτη του 2015 επιβεβαιώνει ότι στις μέρες μας τα είδη εξαφανίζονται ταχύτερα απ’ότι πριν. Από το 1900 τα ερπετά εξαφανίζονται 24 φορές πιο γρήγορα, τα πουλιά 34 φορές πιο γρήγορα, τα θηλαστικά και τα ψάρια 55 φορές πιο γρήγορα και τα αμφίβια 100 φορές πιο γρήγορα απ’ότι στο παρελθόν.

-Αλλά εξαφανίσεις ειδών, οφειλομένων στη ανθρώπινη δραστηριότητα υπήρξαν και την εποχή που ο άνθρωπος ήταν κυνηγός – τροφοσυλλέκτης. Θύματά του τότε, τα μαστόδοντα.

 

kaguro

 

-Στην Αυστραλία εξαφανίστηκαν πριν από 50.000 χρόνια, τα μεγάλα καγκουρό, οι πύθωνες, τα μαρσιποφόρα λιοντάρια, οι μεγάλοι ιπποπόταμοι και άλλα είδη.

-Επιβίωσαν τα είδη που προσαρμόστηκαν καλύτερα στις νέες συνθήκες.

-Σήμερα, ο ρινόκερος της Σουμάτρας που κάποτε μπορούσε να τον συναντήσει κανείς ευρέως σε όλη τη Νοτιοανατολική Ασία και την Ινδοκίνα, σώζεται πλέον σε μικρούς θυλάκους, σε ένα ποσοστό 3% τής αρχικής γεωγραφικής εμβέλειάς του.

-Τα 3/4 των μεγαλύτερων σαρκοφάγων του κόσμου, οι μεγάλες γάτες, οι αρκούδες, οι βίδρες και οι λύκοι, μειώνονται σε ποσοστό σχεδόν 50%.

-Στην έκθεση Living Planer Report 2016 τού WWF, στην οποία εξετάστηκαν περίπου 14.000 σπονδυλωτά, διαπιστώθηκε ότι, μέσα σε 42 χρόνια, μειώθηκαν κατά 60%.

 

hippopotamus-meat-1

 

-Αλλά η μείωση των πληθυσμών οδηγεί και σε παράλληλη μείωση των οικολογικών λειτουργιών τους, προκαλώντας, κατ’αυτόν τον τρόπο, αναταραχή και σημαντικές συνέπειες σε ολόκληρα οικοσυστήματα. 

-Επίσης, δεν αποκλείεται να υπάρξει και μια ακαριαία -και όχι σταδιακή- εξαφάνιση ενός είδους, η οποία να οδηγήσει, με τη σειρά της σε ένα ‘σπιράλ’ εξαφανίσεων ειδών.

-Να σημειωθεί ότι “οι αναφορές εξαφάνισης” δεν εστιάζονται μόνο σε γνωστά ζώα αλλά επίσης και σε φυτά και μικροοργανισμούς που παίζουν τον δικό τους -αόρατο, συχνά, ρόλο- στη διατήρηση της ισορροπίας του οικοσυστήματός μας. 

-Ανεξάρτητα από το πόσο ακριβείς ή όχι μπορεί να αποδειχθούν οι δυσοίωνες επιστημονικές προβλέψεις, ένα είναι βέβαιο: εάν το ανθρώπινο είδος δεν προσπαθήσει συστηματικά και με πρόγραμμα να διατηρήσει την οικολογική ισορροπία στη φύση, τότε οι συνέπειες της αλόγιστης συμπεριφοράς μας απέναντι στον πλανήτη που μας φιλοξενεί, ενδέχεται να είναι πέρα και από την πιο ζωηρή φαντασία μας…