Η τηλεοπτική σειρά Star Trek είναι τόσο γνωστή που οι οποιοσδήποτε σχετικές πληροφορίες μάλλον δεν έχουν ιδιαίτερο νόημα. Το διαστημόπλοιο «Enterprise» ταξιδεύει σε γνωστούς και άγνωστους γαλαξίες, συναντά φιλικούς και εχθρικούς πολιτισμούς, με απώτερο στόχο την απόκτηση της επιστημονικής γνώσης που θα κάνει καλύτερη τη ζωή στον πλανήτη Γη. Οι περιπέτειες των ηρώων του σαγήνευσαν γενιές και γενιές, έγινε σειρά, ταινία, ακολούθησαν συνέχειες, απέκτησε fan club, και γενικά καθιερώθηκε σαν ένα ορόσημο της ποπ κουλτούρας στο πεδίο τής sci-fi.

Στην ιλαροτραγική χώρα μας είχαμε πρόσφατα απίστευετες εξελίξεις στον τομέα του…διαστήματος ( ενδεχομένως επειδή τα γήινα προβλήματα τα έχουμε λύσει όλα και με τον καλύτερο δυνατό τρόπο ). Σοβαροί επιστήμονες προσεγγίστηκαν από κυβερνητικά στελέχη με σκοπό την  καλύτερη δυνατή αξιοποίηση του ΕΛΔΟ, δηλαδή του Ελληνικού Οργανισμού Διαστήματος. Ενα σχέδιο….αξιοκρατίας που αποδείχθηκε ιδιαίτερα βαρύ για τους ώμους της κυβέρνησης.

 

 

Επικεφαλής ετέθη ένα πρόσωπο υπεράνω κριτικής και αμφισβήτησης σε όλα τα επίπεδα, ο Σταμάτης Κριμιζής, ο οποίος προφανώς θέλησε να πιστέψει, μετά την πολυετή θητεία του στη NASA (…) ότι κάτι σπουδαίο μπορεί να κάνει και η μικρή αυτή χώρα που έχει την κατάρα να παράγει μεγάλα μυαλά αλλά να μην μπορεί να τα κρατήσει εντός των συνόρων της. Σύντομα λοιπόν ο κ.Κριμιζής παραιτήθηκε με μια επιστολή που ούτε λίγο ούτε πολύ αναφερόταν στον τρόπο που ξέρουμε ότι λειτουργεί το ελληνικό κράτος: ρουσφέτια, κομματικοί ημέτεροι, μίζες, ανοργανωσιά, ανέξοδες υποσχεσεις, έλλειψη σοβαρότητας και προγραμματισμού.

 

 

Το σχέδιο ναυάγησε. Αλλά κάπου εδώ, θα τολμούσα να πω, ότι αν πνευματικοί άνθρωποι επιπέδου Κριμιζή, Σιμόπουλου, Νανόπουλου και άλλων των οποίων δυστυχώς τα ονόματα, ως μη ειδικός, αγνοώ, κατόρθωναν να στελεχώσουν ένα “Enterprise γνώσης” που να κινείται σε όλη την ελληνική περιφέρεια με διαλέξεις, σεμινάρια, εκδηλώσεις, προβολές, τουλάχιστον οι νέοι της χώρας αλλά και οι μεγαλύτεροι που επιδεικνύουν σχεδόν απροσδόκητο ενδιαφέρον για παρόμοια events, θα επιτελούσαν ευρύ και σημαντικό κοινωνικό έργο.

 

 

Δεν γνωρίζω το κατά πόσον αυτό είναι εφικτό, βάσει των αναμφίβολα πολλών υποχρεώσεών τους. Εκείνο που ξέρω και έχω βιώσει ως αυτόπτης μάρτυρας είναι ότι ο Σιμόπουλος οργώνει την Ελλάδα με διαλέξεις δημοφιλίας ροκ σταρ, αν κρίνει κανείς από τον κόσμο που συγκεντρώνεται για να τον ακούσει και τον…βομβαρδισμό των ερωτήσεων που δέχεται μετά. Πρόσφατα παρουσίασε τον Κριμιζή στον Πύργο Ηλείας όπου και παλι δημιουργηθηκε το αδιαχώρητο.

Κρατική οργάνωση και επικουρική δράση της κυβέρνησης δεν υπάρχει σε πολύ πιο…γήινα θέματα. Ασφαλώς ουδείς μπορεί να το απαιτήσει αλλά μια σωστά δομημένη συνύπαρξη και συνεργασία επιστημόνων αναλόγου κύρους και γνώσης με αυτούς που αναφέραμε, μπορεί να πάει την χώρα λίγο πιο μπροστά και κάποια Ελληνόπουλα, αύριο μεθαύριο να μιλούν για τους μέντορές τους, εκείνους που τους μύησαν στον μαγικό κόσμο του Διαστηματος: τον Κριμιζή, τον Σιμόπουλο, τον Νανόπουλο και αρκετούς άλλους. Για το πλήρωμα ενός ελληνικού Enterprise γνώσης και πολιτισμού.