Εζησαν και εργάστηκαν σ’ έναν πολύχρωμο και επικίνδυνο κόσμο, με βασιλικές αυλές, πανεπιστήμια, παλάτια αλλά και φτωχόσπιτα της αναγεννησιακής Ευρώπης.

Ο Μπράχε (1546-1601) ήταν ευγενής, πλούσιος και ανεξάρτητος. Αντιθέτως, ο Κέπλερ (1571-1630), εξαιτίας οικονομικών δυσχερειών, πέρασε όλη του τη ζωή αγχωμένος για τα του βίου.

Οι δύο άντρες συναντήθηκαν το 1600 στο κάστρο του Μπράχε και αφού είχε προηγηθεί η επιδοκιμασία του Δανού για το δημοσιευμένο έργο του Κέπλερ «Κοσμικογραφικό μυστήριο». Ο Τίχο είχε κάνει πολλές και σημαντικές παρατηρήσεις, τις οποίες δίσταζε να εμπιστευθεί στον νεότερο συνάδελφό του, παρότι θαυμαστής της δουλειάς του. Εν τέλει, οι δύο επιστήμονες συγκρούστηκαν για να ξαναβρεθούν λίγους μήνες αργότερα στην Πράγα όπου και πραγματοποίησαν το μεγαλύτερο κομμάτι της έρευνάς τους.

 

tycho_brahe

Δανός ευγενής, ο Τίχο Μπράχε ήταν και δεινός αστρονόμος. Στο πορτρέτο του, το ένα μάτι είναι μεγαλύτερο του άλλου, εξαιτίας των αστρονομικών του παρατηρήσεων

 

Τον Σεπτέμβριο του 1600 ο Τίχο ανέθεσε στον Κέπλερ την επιμέλεια για τους «Ροδόλφειους πίνακες», αστρονομικούς πίνακες που πήραν το όνομά τους από τον αυτοκράτορα Ροδόλφο. Παράλληλα, του εξασφάλισε κι έναν μισθό, ο οποίος θα επέτρεπε στον Κέπλερ να συγκεντρωθεί στην επιστημονική εργασία του και μόνο σ’αυτήν. Δυστυχώς, παρότι η σχέση των δύο ανδρών έμοιαζε να τελικά να ομαλοποιείται, οι βουλές του Θεού στον οποίον πίστευαν βαθιά και οι δύο συνεργάτες, ήταν διαφορετικές.

Στις 24 Οκτωβρίου 1601 ο Τίχο πέθανε. «Μην αφήσετε να φανεί ότι έζησα ανώφελα» ήταν τα τελευταία λόγια του. Δύο μέρες μετά, ο Κέπλερ ορίστηκε αυτοκρατορικός μαθηματικός και υπεύθυνος για να ολοκληρώσει τη δουλειά του μέντορά του. Χρησιμοποιώντας πολλές παρατηρήσεις του Τίχο, κατ’άλλους νόμιμα και κατ’άλλους παράνομα, ο Κέπλερ συνέχισε το έργο του μέχρι τον θάνατό του κερδίζοντας φήμη και διακρίσεις, κατορθώνοντας, παρά τη μάλλον δυσβάσταχτη προσωπική ζωή του ( βίωσε θανάτους αρκετών παιδιών του καθώς και της πρώτης γυναίκας του), να αντλήσει αγαλλίαση από το γεγονός ότι, χάρη στη σκληρή προσωπική εργασία του, έφτασε ν’αντιληφθεί σε έναν μεγάλο βαθμό την «Αρμονία του κόσμου», τη «Harmonices Mυndi», όπως ήταν ο τίτλος ενός από τα πλέον δημοφιλή βιβλία του.

 

kepler452bag4

 

Διαβάστε:

– «Τίχο-Κέπλερ: οι θησαυροί της αστρονομίας», Κίτι Φέργκιουσον, (εκδ. Τραυλός). Φετινή κυκλοφορία. Το βιβλίο εξετάζει την παράλληλη πορεία της ζωής των δύο επιστημόνων αλλά και τα σημεία στα οποία οι πορείες τους διασταυρώθηκαν. Ταυτόχρονα, η εικόνα της Ευρώπης του 16ου και 17ου αιώνα ξετυλίγεται στις σελίδες του βιβλίου, με τις έντονες θρησκευτικές διαμάχες, τις αλλεπάλληλες βασιλικές ίντριγκες αλλά και τις καθημερινές αγωνίες των απλών ανθρώπων της εποχής.

– «Η τριλογία των επαναστάσεων», Τζον Μπάνβιλ, (εκδ. Κέδρος). Βασιζόμενος σε δημοσιευμένες βιογραφίες των Κοπέρνικου-Κέπλερ-Νεύτωνα, ο Μπάνβιλ καταγράφει με μυθιστορηματικό τρόπο τις ζωές τους. Εξοχος στιλίστας, ο βραβευμένος με Μπούκερ Ιρλανδός πλέκει με λεπτές βελόνες πανέμορφων λέξεων και μοναδικού προσωπικού ύφους τα πορτρέτα των ηρώων του, εξάγοντας διαχρονικές αλήθειες για την πολυπλοκότητα του ανθρώπινου βίου.

Δείτε: Το ντοκιμαντέρ του Ιδρύματος Ευγενίδου «Κοπέρνικος, Μπράχε, Κέπλερ: Τρείς Σπουδαίοι Αστρονόμοι».