Η βράβευσή του με το Μετάλλιο Φιλντς ( το Νόμπελ των μαθηματικών ), στις 22 Αυγούστου τού 2006, πριν από 12 χρόνια, ακούστηκε δυνατά στην παγκόσμια επιστημονική κοινότητα. Ενα από τα πλέον δυσεπίλυτα προβλήματα στην ιστορία των μαθηματικών, η Εικασία του Πουανκαρέ, πρόβλημα άλυτο επί σχεδόν έναν αιώνα (!) έβρισκε τελικά τη λύση της από ένα μάλλον αινιγματικό πρόσωπο. Το όνομά του; Γκριγκόρι Πέρελμαν, εθνότης ρωσική.

 

 

Αμέσως μόλις έγινε γνωστός, ο Πέρελμαν βρέθηκε στο επίκεντρο της παγκόσμιας προσοχής. Μοιραία, μία σειρά πληροφοριών άρχισε να διαρρέει στον Τύπο, άλλες αληθινές, άλλες ψεύτικες, άλλες απλώς διογκωμένες: ότι έμενε με την μητέρα του σε ένα ταπιενό διαμέρισμα των εργατικών κατοικιών της Μόσχας, στο οποίο κυκλοφορούσαν μέχρι και…κατσαρίδες, ότι ήταν ιδιόρρυθμος (…), ότι, ότι, ότι….

 

 

Εκείνο που ασφαλώς δεν περίμεναν ήταν η άρνηση του Πέρελμαν να παραλάβει το βραβείο, το οποίο, μάλιστα, συνοδευόταν και από ένα εκατομμύριο ζεστά-ζεστά δολλάρια! Μάταιος κόπος. Ο Πέρελμαν έδειχνει ότι ζούσε σε έναν άλλον κόσμο, εκείνον των αριθμών και ότι τα…γήινα δεν του έκαναν και πολύ μεγάλη εντύπωση, δεν του ασκούσαν ιδιαίτερη έλξη.

Ωστόσο, αν το σκεφθεί κανείς κάπως διαφορετικά, ο Πέρελμαν είχε και τα…δίκια του. Για να πετύχει τον μαθηματικό άθλο που πέτυχε, τού πήρε αρκετά χρόνια απόμόνωσης και σκληρής μελέτης. Ασφαλώς ένας τέτοιος άνθρωπος είναι δύο πράγματα μαζί: ιδιοφυία αλλά και…ακοινώνητος. Ή -τουλάχιστον- δεν είναι κοσμικός, να τρέχει δεξιά και αριστερά και να παριστάνει τον σταρ.

 

 

Συν τοις άλλοις πήρε σχεδόν τέσσερα χρόνια στους..κριτές του, να αποδεχθούν μελετώντας τη λύση του, ότι είναι σωστή και ότι ο κάτοχός της αξίζει βράβευσης. Συνεπώς, το ερώτημα που μπορεί να προέκυψε στο μυαλό του -αναμφίβολα εγωϊστή- Πέρελμαν, δεν αποκλείεται να ήταν και το ακόλουθο: «Να με βραβεύσουν ποιοί και γιατί; Εκείνοι που τους πήρε τέσσερα ολόκληρα χρόνια να καταλάβουν τι ακριβώς έκανα; Ε, αυτό δεν ακούγεται και πολύ σωστό»!

Δεν είναι γνωστό πού ζει και με τι ακριβώς ασχολείται τώρα ο Πέρελμαν. Το σίγουρο είναι ότι αρνήθηκε σθεναρά και με μεγάλο οικονομικό κόστος έναν συγκεκριμένο ρόλο: εκείνον του celebrity των μαθηματικών….