Όταν κάποτε είχα μιλήσει με τον ανθρωποβιολόγο Ντάνιελ Ντένετ κα είχα αναφερθεί στη “θεωρία της εξέλιξης”, αντιμετώπισα την ελαφρά ενόχλησή του, αφού, όπως με διόρθωσε, δεν πρόκειται για “μια κάποια θεωρία” αλλά την περιγραφή της εξέλιξης. δηλαδή τον τρόπο που φτάσαμε σήμερα να είμαστε αυτό που είμαστε. Φυσικά ο δαρβινισμός αναφέρεται ως “θεωρία”, απλώς επειδή υπάρχουν και οι διαπρύσιοι υποστηρικτές τού “intelligent design”, δηλαδή του “θεϊκού σχεδίου” ( “ευφυούς σχεδιασμού” ) διαμόρφωσης του ανθρώπου και του σύμπαντος.

Ουσιαστικά, πρόκειται για την προαιώνια κόντρα θρησκείας-επιστήμης, όπως αυτή εκφράζεται με επίκεντρο την προσωπικότητα του Δαρβίνου.

Εν προκειμένω, στο πολύ ενδιαφέρον βιβλίο «Ο Δαρβινισμός και οι πολέμιοί του» από τον σταθερά καλό οίκο εκδ.ROPI Publications, ο συγγραφέας Michael Ruse, με μια φλογερή ρητορική επιχειρεί να καταρρίψει κάθε αντίρρηση και σκεπτικισμό όσων διατηρούν ακόμη αμφιβολίες για τη “θεωρία του Δαρβίνου”. Αρχικά, γίνεται μια παρουσίαση τού πώς και τι έκανε ( το πεντάχρονο ταξίδι με το Beagle ), συμπέρανε και τελικά διατύπωσε ο Δαρβίνος ενώ σταδιακά γίνεται μια προσέγγιση στο σήμερα, μέσα από το διάβα των πάνω από 250 χρόνων που μεσολάβησαν από τη διατύπωση της “θεωρίας του”.

O Ruse δεν αφήνει σε…χλωρό κλαρί τίποτε και κανέναν και με προσοχή αντίστοιχη του…Δαρβίνου εξετάζει κάθε ενδεχόμενο, κάθε ένσταση, κάθε κριτική. Υπάρχουν στις σελίδες αρκετοί τεχνικοί όροι αλλά αυτό ουδόλως μειώνει το ενδιαφέρον του αφού ο στόχος του συγγραφέα είναι ξεκάθαρος: να αποδείξει πέραν πάσης αμφισβήτησης ότι “η θεωρία του Δαρβίνου” δεν είναι “θεωρία”, είναι η ίδια η πραγματικότητα…