Κάποιες από τις πιο διάσημους celebrities του κόσμου πήραν το μέρος της στις πρόσφατες προεδρικές εκλογές – αλλά αυτό δεν βοήθησε ιδιαίτερα την Χίλαρι Κλίντον.

Μεταξύ -πολλών- άλλων, η Μέριλ Στριπ, η Μπιγιονσέ, ο Jay Z, η Κέιτ Πέρι, η Lady Gaga.

Οι δημόσιες τοποθετήσεις τους υπέρ της Κλίντον υποτίθεται θα επηρέαζαν τα εκατομμύρια των θαυμαστών τους να επισκεφθούν τα εκλογικά κέντρα και να εκλέξουν την πρώτη γυναίκα πρόεδρο των ΗΠΑ.

Αλλά το να ζητήσεις από τους fans να ψηφίσουν εκείνο που τους λες, βάζοντας τους ταυτόχρονα πληρώσουν εισιτήριο για τη συναυλία ή την ταινία σου, ίσως δεν είναι ακριβώς αυτό που έχουν εκείνοι στο μυαλό τους.

Η αποτυχία της Κλίντον κατέδειξε με τον πιο προφανή τρόπο ότι οι celebrities μάλλον είναι αναποτελεσματικοί όταν επιχειρούν να ασκήσουν πολιτική επιρροή.

Παλιότερα ήταν διαφορετικά, με καλλιτέχνες, όπως π.χ. ο Μπομπ Ντίλαν στα ’60ς.  Το “Blowin’ in the Wind” αποτελούσε ύμνο του κινήματος για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Αλλά γενικότερα η μουσική και τα τραγούδια του Ντίλαν ήταν επικεντρωμένα στα προβλήματα του καιρού του.

 

 

Τώρα, η βοήθεια που επιχειρούν να προσφέρουν οι celebrities είναι να τραγουδούν για μάλλον άσχετα θέματα ή να υπόσχονται πεολειχίες, ως αντάλλαγμα για ψήφους.

Επίσης, το 2017 το να είσαι διάσημος δεν είναι και τόσο δύσκολο όσο παλιότερα. Ο καθένας μπορεί να γίνει – έστω για λίγο.

Η επιρροή της τεχνολογίας στην απόκτηση διασημότητας είναι πολύ μεγάλη: με το YouTube, το Instagram, το blogging κ.α. δημιουργήθηκε μια υπεπροσφορά ταλέντων.

Συνεπώς όταν είναι εύκολο να γίνεις διάσημος, είναι μάλλον δύσκολο να επηρεάσεις πολιτικά.

Η Στριπ έβγαλε έναν παθιασμένο λόγο στις Χρυσές Σφαίρες κατά του Τραμπ.

Πριν 2 εβδομάδες, οι celebrities έφτιαξαν ένα βίντεο, το  #StandUpForUS, ζητώντας από το Κονγκρέσο να μην επικυρώσει την εκλογή Τραμπ.

Το ίδιο και με το θέμα του μποϊκοτάζ της ημέρας ορκωμοσίας.

 

 

Κι ενώ ξόδεψαν τόσον χρόνο σε αυτού του είδους τις αντιδράσεις, οι celebrities δεν έβγαλαν τσιμουδιά για τις προσβολές και τις διαμαρτυρίες εναντίον των υποστηρικτών του Τραμπ.

Η Κέιτ Πέρι μάλιστα ενθάρρυνε αυτή την συμπεριφορά με tweets, όπως: “Ξεσηκωθείτε” και “Η επανάσταση έρχεται”, μια ημέρα μετά την εκλογή.

Αν η προεδρία ήταν απλώς ένας διαγωνισμός δημοφιλίας τότε η Κλίντον θα ήταν νικήτρια. Αλλά δεν είναι – κι ας επιμένει ο Μάικλ Μουρ.

Και, κάπως έτσι, στον τελευταίο της λόγο η Μισέλ Ομπάμα, με τα μάτια της γεμάτα δάκρυα, απευθύνθηκε στους αμερικανούς δασκάλους, λέγοντάς τους πόσο σημαντικό έργο επιτελούν και ποτέ να μην πάψουν να αγωνίζονται. Και μετά, πέρασε το υπόλοιπο βράδυ της σε πριβέ πάρτι με τους φίλους της από το Χόλιγουντ, προς τιμήν αυτής και του συζύγου της… 

 

RelatedPost