Θα παραιτηθεί ο Ρέντσι, αν επικρατήσει το “όχι”; Θα κλονιστεί η Ευρώπη; Θα τρίξει συμέθελα το οικοδόμημα του κόσμου τούτου; Θα ξευτιλιστούν τα Gucci; Εν πάση περιπτώσει, τι θα συμβεί σήμερα στο ιταλικό δημοψήφισμα που έχει συγκεντρώσει πάνω του τους παγκόσμιους προβολείς, ως κρίσιμο για την πορεία της Ε.Ε. ( σ.σ. τής ποιάς; ) αλλά και γενικότερα για την παγκόσμια οικονομία;

Ουδείς μπορεί να απαντήσει με απόλυτη σιγουριά. Στο πνεύμα αυτών των ρευστών αλλά και τόσο ενδιαφερόντων καιρών που ζούμε, το poplike.gr, πιστό στην παράδοσή του απέναντι στα μεγάλα γεγονότα ετοίμασε ένα αφιέρωμα, μια ποπ ματιά στην πολιτική θύελλα των ημερών, κυρίως επιχειρώντας να προσεγγίσει από διαφορετικές, κάποτε απροσδόκητες πλευρές, αυτόν τον πολύχρωμο πολιτικό στρόβιλο . Που πάει να πει:

-Ο μέγας προβοκάτορας, φωτογράφος και διαφημιστής, Ολιβιέρο Τοσκάνι, μιλά για τη φύση του Ιταλού πολίτη, τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του.

-Ο συγγραφέας των πολύ επιτυχημένων νουάρ μυθιστορημάτων, Αντρέα Καμιλέρι ( πλέον 90χρονος ) αποτιμά την αντίδραση της Αριστεράς στην οικονομική κρίση.

-Η Μάρα Καρφάνια, υπουργός του Μπερλουσκόνι, λείπει από το ιταλικό κοινοβούλιο κι εμείς λυπόμαστε γι’αυτό.

-Ο κορυφαίος ιταλός σεφ Μάσιμο Μποτούρα απειλεί ότι αν το δημοψήφισμα βγάλει “όχι”, εκείνος θα μεταναστεύσει και θα μαγειρεύει αλλού.

-Ενώ παραθέτουμε κι ένα κείμενο του Πιερ Παόλο Παζολίνι, τής κριτικής συνείδησης της ιταλικής κοινωνίας στα ’70ς, για το ιταλικό φοιτητικό κίνημα και την αξία της παιδείας.