Ο Μάσιμο Μποτούρα είναι το μεγαλύτερο όνομα της ιταλικής κουζίνας, θεωρείται “ο ποιητής της”. Το εστιατόριό του, Osteria Francescana, ανακηρύχθηκε τον Ιούνιο “το καλύτερο εστιατόριο του κόσμου”. Ο Μποτούρα, ενόψει του σημερινού δημοψηφίσματος, δήλωσε: «Αν επικρατήσει το “όχι”, θα τα παρατήσω όλα και θα φύγω στο εξωτερικό», καθώς πιστεύει ότι ένα ανάλογο αποτέλεσμα θα οδηγήσει την Ιταλία σε απαξίωση.

Οι δημοσκοπήσεις, πάντως, της Παρασκευής, έδειχναν τον πρωθυπουργό Ρέντσι να χάνει τη μάχη, στο αποτέλεσμα της οποίας έχει στοιχηματίσει την πρωθυπουργία του.

Ο Μποτούρα είπε ότι αν ο Ρέντσι χάσει, εκείνος θα πει: “ευχαριστώ την χώρα που μου έδωσε τόσα πολλά” και μετά θα κλείσει το εστιατόριό του στην Μοντένα και θα ανοίξει ένα καινούριο στη Νέα Υόρκη.

Υπάρχουν φόβοι ότι μια παραίτηση τού Ρέντσι θα πυροδοτήσει περαιτέρω αναστάτωση στην Ευρωπαϊκή Ενωση και θα ανοίξει τον δρόμο στο αντισυστημικό Κίνημα των Πέντε Αστέρων, το οποίο έχει ιδρυθεί από τον κωμικό ηθοποιό Μπέπε Γκρίλο, να κερδίσει ακόμη μεγαλύτερο έδαφος στις επόμενες εκλογές.

«Το δημοψήφισμα είναι περισσότερο πολιτιστικό ζήτημα παρά πολιτικό» υποστηρίζει δημόσια ο Μποτούρα.

 

 

bottura

 

«Δεν έχει να κάνει με τον Ρέντσι ή τον Γκρίλο. Είναι στη λογική ότι “στην Ιταλία, τα πράγματα δεν μπορούν να φτιάξουν”. Κι αν αυτή η λογική επικρατήσει, τότε όλα θα έχουν τελειώσει».

Κατά τον Ρέντσι, οι αλλαγές έχουν στόχο να φέρουν πολιτική σταθερότητα και αποτελεσματικότητα σε μια από τις μεγαλύτερες κυβερνήσεις του κόσμου.

Ωστόσο πολλοί Ιταλοί έχουν αποφασίσει να χρησιμοποιήσουν το δημοψήφισμα για να εκδηλώσουν τη δυσαρέσκειά τους απέναντι στην πολιτική του νυν πρωθυπουργού.

Ο Μιγκέλ Γκότορ, γερουσιαστής του κόμματος του Ρέντσι, υποστηρίζει ότι προτεραιότητα της κυβέρνησης θα πρέπει να είναι η δημιουργία θέσεων εργασίας και η πάταξη της γραφειοκρατίας και της διαφθοράς.

Επίσης διαφωνεί με το ότι μια ενδεχόμενη ήττα θα φέρει πολιτική και οικονομική καταστροφή: «Είναι ανεύθυνο να προμοτάρουμε τον φόβο ότι θα επικρατήσει το χάος, εάν δεν πεις “ναι”. Ή να πιστεύουμε ότι η ψήφος στο “ναι”, θα σταματήσει τις ορέξεις του Γκρίλο».

Πάντως, πάνω από 80 Ιταλοί celebrities έχουν εκδηλώσει την υποστήριξή τους στον Ρέντσι. Μεταξύ αυτών, ο τυφλός τενόρος Αντρέα Μποτσέλι, ο σκηνοθέτης Πάολο Σορεντίνο, ο πρώην παγκόσμιος πρωταθλητής ποδοσφαίρου στα γήπεδα της Ισπανίας το ’82, Μάρκο Ταρντέλι κ.α. ( Αλλά η Μόνικα; Με ποιόν είναι η Μόνικα; Εμάς αυτό μας ενδιαφέρει…).