Η έκθεση αυτή συγκεντρώνει το έργο δύο καλλιτεχνών που επικεντρώνονται στην ανθρώπινη μορφή. Καθεμία τους έχει τις δικιές της μοναδικές ευαισθησίες και έκφρασή, αλλά μοιράζονται ένα ενδιαφέρον στην αφαίρεση της μορφής. Στα έργα τους υπάρχει μια δυναμική ένταση μεταξύ ανθρώπινης παρουσίας και απουσίας.

H Gina Malek γεννήθηκε στη Μινεσότα των ΗΠΑ, εργάζεται και ζεί στη Νέα Υόρκη. Στα έργα της υπάρχει κάποια παρουσία μιας ανθρώπινης μορφής αν και δεν βλέπουμε πολλά στοιχεία από ένα πρόσωπο, και μερικές φορές είναι ακόμη δύσκολο να βρεθεί κάποιο αναγνωρίσιμο περίγραμμα. Τα ζωγραφικά έργα θα μπορούσαν να εκληφθούν ως μνήμες: σαφή και προσδιορισμένα σε ατμόσφαιρα και έκφραση, ανοικτά και λιγότερο αποσαφηνισμένα στην μορφοποίηση.

 

 

Για την πρόσφατη σειρά έργων της η Malek βρήκε την αφετηρία σε συναντήσεις με άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, για παράδειγμα καθημερινές συναντήσεις με μια κυρία που φρόντιζε, ή απόμακρες παρατηρήσεις της καθημερινής τους ζωής. Η καλλιτέχνις εστιάζει στη γλώσσα και τη στάση του σώματος, ενίοτε επικεντρώνοντας σε σημεία του σώματος, σε άλλες περιπτώσεις εξαιρώντας μέρη. Μέσα από την εκφραστική σημειοδότησή της, οι μορφές έρχονται στη ζωή με τη φυσική παρουσία τους, ενώ εξίσου εξελίσσονται σε τμήμα ενός ζωγραφικού περιβάλλοντος σχήματος και χρώματος. Η χρήση διαφανών στρωμάτων χρώματος δημιουργεί μια ιδιαίτερη ποιότητα φωτός.

Η Sofie Bird Møller γεννήθηκε στη Δανία, ζει και εργάζεται στο Βερολίνο. Η εν εξελίξει σειρά της «Interferences» απαρτίζεται από την εφαρμογή χρώματος σε υφιστάμενες φωτογραφίες ανθρώπινων μορφών. Οι φωτογραφίες έχουν σκιστεί από περιοδικά και άλλες πηγές. Η καλλιτέχνις επιλέγει το υλικό της επειδή έλκεται από τις μορφολογικές πτυχές. Μέσα από την προσθήκη χρώματος με ένα ταχύ, επιτελεστικό τρόπο, η BirdMøller κάνει τις φωτογραφημένες φιγούρες να εξαφανίζονται.

 

 

Όμως με τον τρόπο που εφαρμόζει τη βαφή ενισχύει τη στάση του σώματος και τη φυσική σύνθεση των μορφών, υποστηρίζοντας ή φέρνοντας τις σε αντίθεση με μια κατεύθυνση της κίνησης. Αντί για συγκεκριμένα άτομα βλέπουμε ενέργεια, δράση και κίνηση, όπως αυτές εκφράζονται μέσα από μια εμφάνιση όμοια της σωματικής. Το χρώμα χρησιμοποιείται για να παρέμβει και να αλλάξει μια υπάρχουσα οπτική πραγματικότητα. Εναπόκειται στο θεατή να αποφασίσει αν αυτό είναι μια πράξη βίας, μια κριτική, ή απλώς στοχεύει να προσθέσει ομορφιά στις μορφές.

MOVING FIGURES 21.04 – 21.05 curated by Jurriaan Benschop Εγκαίνια Παρασκευή 21 Απριλίου 2017 στις 20:00 Opening Friday 21 April 2017 at 20:00 Ωράριο λειτουργίας: Τρίτη – Πέμπτη – Παρασκευή: 11:00-14:00 & 18:00-21:00 Τετάρτη: 12:00-14:00 Σάββατο: 11:00-15:00 Κυριακή – Δευτέρα: κλειστά Αγίας Θεοδώρας 3, 54623 Θεσσαλονίκη T: 2310 552633 E: ifa@donopoulos.gr W: www.donopoulos.gr