Σήμερα κλείνει τα 62της χρόνια. Αλλά η Λένα Όλιν φαίνεται ότι από άποψη γονιδίων ήταν εξαιρετικά τυχερή…

Από την σέξι Σουηδία η οποία τη δεκαετία του ’70 έτυχε παγκόσμιας προσοχής, η Όλιν ανακηρύχθηκε στα 20 χρόνια της, το 1974, Miss Scandinavia.  Ωστόσο αυτό δεν την απέτρεψε από το να κάνει και τις σχετικές σπουδές της στη δραματική τέχνη.

Για μια δεκαετία έπαιξε διάφορους ρόλους στο Βασιλικό Θέατρο της Σουηδίας, σε κλασσικά έργα των Σέξπιρ, Στρίνμπεργκ κ.α., καθώς και ρολάκια σε ταινίες τού Ίνγκμαρ Μπέργκμαν.

Αλλά στη συνέχεια, ήταν πολύ όμορφη και πολύ ταλαντούχα για να μην ανοίξει τα φτερά της στο διεθνές στερέωμα. Αποτέλεσμα μια πλούσια καριέρα, με πληθώρα διαφορετικών ρόλων, για περίπου 4 δεκαετίες, μέχρι τις μέρες μας. 

 

 

Προτάθηκε για  Χρυσή Σφαίρα για την ερμηνεία της στην «Αβάσταχτη ελαφρότητα τού είναι» ( 1988 ) αλλά και για Όσκαρ Β’ γυναικείου ρόλου, στο Enemies, a love story. Άλλο γνωστό φιλμ στα οποία έπαιξε ήταν το Chocolat, το οποίο σκηνοθέτησε ο σύζυγός της Lasse Hallstrom, με τον οποίον είναι από το 1994 μαζί ενώ έχουν και μία κόρη.

Παράλληλα είχε την τύχη να συνεργαστεί με μεγάλους σκηνοθέτες όπως ο Σίντνει Πόλακ στην Αβάνα αλλά και ο Ρομάν Πολάνσκι στην Ενατη Πύλη, ταινία στην οποία η ομορφιά της, επενδεδυμένη με μια αλλόκοσμη αύρα, την έκανε κυριολεκτικά ακαταμάχητη. Ο συμπρωταγωνιστής της Τζόνι Ντεπ “τραβά” διάφορα από την διαβολογυναίκα Λένα…

Η αμερικανική τηλεόραση δεν την άφησε αδιάφορη αφού συμμετείχε στη σειρά Alias, μαζί με τη Τζένιφερ Γκάρνερ, επί μια τετραετία.

 

 

Η πλέον πρόσφατη ταινία που έπαιξε ήταν το εξαιρετικό Night Train to Lisbon, με πρωταγωνιστή τον Τζέρεμι Άιρονς.

Η Λένα Όλιν αποτελεί μια σταθερή επιλογή για έναν σκηνοθέτη που θέλει μια όμορφη γυναίκα αλλά και με ερμηνευτική γκάμα ώστε να προσδώσει κάτι ξεχωριστό στον ρόλο που υποδύεται.

Και παρά το ότι σήμερα γίνεται 62 ετών, η καλλίγραμμη φιγούρα της και το φωτεινό πρόσωπό της δεν σταματούν να κοσμούν τα εξώφυλλα των περιοδικών, αποδεικνύοντας ότι η γοητεία της αποτελεί μια διαχρονική αξία.