Πριν λίγες ημέρες, το φόρεμα που η Μέριλιν φορούσε όταν τραγούδησε στον Κένεντι, με μοναδικό τρόπο, “Happy birthday Mr President”, πουλήθηκε σε δημοπρασία για 4,8 εκατ. δολλάρια.

Ο Έντουαρντ Μέγιερ, αντιπρόεδρος του μουσείου “Ripley’s Believe It Or Not” που αγόρασε το φόρεμα, δήλωσε: «Θεωρούμε ότι πρόκειται για το πιο εμβληματικό κομμάτι τής ποπ κουλτούρας. Για τον 20ο αιώνα, δεν μπορώ να σκεφθώ κάποιο άλλο κομμάτι που να διηγείται την ιστορία των ’60ς, όπως το φόρεμα αυτό».

Και όχι άδικα. Από τη μυθολογία των ’60ς, η εικόνα τής ξανθιάς σεξοβόμβας, με ένα φόρεμα φτιαγμένο από την πιο λεπτή ίνα του κόσμου, να τραγουδάει το «Happy Birthday» στον πρόεδρο Κένεντι για τη συμπλήρωση των 45 χρόνων του, με μια λαρυγγική-σεξουαλική φωνή, γεμάτη υποσχέσεις, ήταν από τις πιο χαρακτηριστικές.

Είναι 19 Μαίου του 1962. Χώρος το Madison Square Garden, με παρόντες 15.000 Δημοκρατικούς. Στα παρασκήνια, όρθια σε ένα σκαμπό, οι ράφτρες τυλίγουν την Μέριλιν με το αραχνοϋφαντο φόρεμα. Μετά κάποιοι την μεταφέρουν στα χέρια, αφού, μέσα σε αυτό το φόρεμα, είναι αδύνατο να περπατήσει. Ο Πίτερ Λόφορντ, φίλος των Κένεντι, του Σινάτρα κ.ο.κ., κάτι σαν επίσημος κυριλέ προαγωγός, βρίσκεται εδώ και ώρα στη σκηνή και -για εικοστή φορά- την αναγγέλει: «Και τώρα, κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι…η Μέριλιν!!!».

Αδικος κόπος, αφού το θεόστενο φόρεμα, πίσω από την αυλαία, σκίζεται και οι παρόντες βλέπουν ότι η ντίβα δεν φορά τίποτε από κάτω…Επιδιόρθωση, σαμπάνια, χάπια και ανυπομονησία. Ο Λόφορντ θα βγει μερικές ακόμη φορές. Εν τέλει: «Κύριε Πρόεδρε, στην ιστορία τής show business, καμιά γυναίκα δεν είχε τόση σημασία, καμία γυναίκα δεν προκάλεσε μεγαλύτερη…Κύριε Πρόεδρε, ορίστε η αργοπορημένη ξανθιά, Η Μέριλιν Μονρόε!»

 

marylin

 

Ο προβολέας λούζει την Μέριλιν, η αίθουσα παραληρεί. Οταν, με μικρά βηματάκια, σαν γκέισα, η ντίβα, χαμένη στον δικό της κόσμο, φτάνει μπροστά στο μικρόφωνο, ερμηνεύει την αθάνατη βερσιόν του «Happy Birthday, Mister President» μέσα σε απόλυτη, κατανυκτική σιωπή. Η Ντόροθι Κιλγκάλεν θα αποτυπώσει την ατμόσφαιρα στο χρονογράφημά της: «Ήταν σαν να έκανε έρωτα με τον Πρόεδρο μπροστά σε 40 εκατομμύρια τηλεθεατών».

Με τα πόδια στο κιγκλίδωμα και το πούρο ανάμεσα στα δάχτυλά του, ο εραστής της, ο Τζον Φ. Κένεντι χειροκροτεί ενθουσιωδώς. Το όλο σόου κράτησε μόλις επτά λεπτά, που όμως γράφτηκαν με ανεξίτηλο μελάνι στην ποπ ιστορία του εικοστού αιώνα.  

Λιγότερο από τρεις μήνες μετά, η Μέριλιν, στα 36της χρόνια, βρίσκεται στο κρεβάτι της νεκρή.

Ενώ στις 22 Νοεμβρίου τού 1963, ο Κένεντι δολοφονείται στο Ντάλας.

Επρόκειτο για το εκτυφλωτικό κλείσιμο μιας ιστορίας και μιας εποχής.

 

 

Δείτε επίσης