Γενικά οι καρχαρίες δεν είναι πολύ συμπαθείς στους ανθρώπους ( ίσως επειδή αν βρεθούμε στα ίδια νερά μαζί τους διαπιστώνουμε ότι εκείνη τη στιγμή δεν είμαστε εμείς στην κορυφή της τροφικής αλυσίδας…). Διάσημοι κυρίως μέσω κινηματογράφου για τα φονικά τους σαγόνια, οι καρχαρίες πρόσφατα, μέσω μιας σχετικής μελέτης, βρέθηκε ότι μπορεί να αποτελούν, ως υλικό μελέτης, μια λύση για καρκίνο.

Επιστήμονες μελέτησαν το DNA τους και κατέληξαν στο ότι μοναδικές εξελικτικές αλλαγές στα γονίδια τους ευθύνονται για το πώς τα ανοικτά τραύματά τους “κλείνουν” τόσο γρήγορα και γιατί οι τρομεροί αυτοί θηρευτές σπανίως προσβάλλονται από καρκίνο.

Βεβαίως οι επιστήμονες διευκρινίζουν ότι η λύση δεν είναι κατανάλωση κρέατος καρχαρία από τον άνθρωπο, αυτό δεν βοηθάει σε κάτι. Αντιθέτως, τα υψηλά ποσοστά ψευδαργύρου που αυτό περιέχει δεν κάνουν καλό στην υγεία.

Οι καρχαρίες που μελετήθηκαν γενετικά στα πανεπιστήμια Nova Southeastern και Cornell ήταν ο μεγάλος λευκός και ο σφυροκέφαλος.

 

 

Τα συστήματα ανοσίας τους έχουν διαμορφωθεί από τα 400 χρόνια εξέλιξης, με αποτέλεσμα, ακόμη κι ένα βαθύ τραύμα τους, μέσα σε λίγες ώρες “να κλείνει”. 

 

Μάλιστα δύο είναι τα συγκεκριμένα γονίδια που τμήματά τους υπάρχουν και στον άνθρωπο, στον οποίον η υπερβολική “έκφρασή τους” σχετίζεται με τον καρκίνο. Αλλά στους καρχαρίες, η φυσική επιλογή έχει ουσιαστικά μετατρέψει τα δύο γονίδια να δρουν προληπτικά σε περίπτωση εμφάνισης όγκου.

Μέσα σε λίγες ώρες από τη στιγμή που ένας καρχαρίας τραυματίζεται, ένας μανδύας κυττάρων αρχίζει και αναπτύσσεται γύρω από το τραύμα, γρηγορότερα από ότι συμβαίνει σε οποιοδήποτε θηλαστικό του πλανήτη. 

Αναμφίβολα αυτή η ερευνητική ανακάλυψη ανοίγει έναν τεράστιο τομέα στη “συζήτηση” με τους καρχαρίες. Καλό βέβαια είναι η συγκεκριμένη “συζήτηση” να γίνεται σε ελεγχόμενο περιβάλλον, αφού στη βαθιά μπλε θάλασσα, αν ο καρχαρίας έχει διαφορετική γνώμη από τον άνθρωπο, μπορεί και να την “εκφράσει”. Κι αυτό ίσως να μην είναι τόσο καλό…