Εφυγε πριν λίγες ημέρες από τη ζωή στα 89του χρόνια. Αποτέλεσε, το δίχως άλλο, μια εμβληματική φιγούρα της γεωπολιτικής σκηνής, ξεκινώντας ως Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του προέδρου Τζίμι Κάρτερ και συνεχίζοντας ως “γκουρού της γεωπολιτικής” όλων των υπόλοιπων αμερικανών προέδρων ( καθώς οι Αμερικανοί σε αυτά κρατούν μια εθνική συνέχεια, ανεξαρτήτως κομμάτων ). Οι συμβουλές του, σε θέματα γεωστρατηγικής λαμβάνονονταν πάντοτε σπβαρά υπόψιν και με ιδιαίτερη προσοχή από όσους καλούνταν να πάρουν αποφάσεις για το εθνικό συμφέρον της Αμερικής. Όταν μιλούσε ο Μπρεζίνσκι, οι υπόλοιποι άκουγαν.

Είχα την τύχη να του κάνω 4 συνεντεύξεις σε 8 χρόνια και δεν υπήρξε μία, στην οποία να υπήρχε μια λέξη περιττή, πέραν όσων ήθελε ή υπονοούσε ο ίδιος. Αρθρωση άψογη, παρά την προχωρημένη του ηλικία και απαντήσεις…Πυθίας. Προσεκτικές, ώστε να μην εκτεθεί, μέχρι το τελευταίο…σημείο στίξης.

Ο Μπρεζίνσκι, γεννημένος στη Βαρσοβία, πολωνικής καταγωγής, ήταν φανατικός αντικομμουνιστής. Όταν οι Ρώσοι, το 1979, “σύρθηκαν, λόγω εξελίξεων, στο Αφγανιστάν, περιχαρής ενημέρωσε τον αμερικανό πρόεδρο ότι «δώσαμε στους Ρώσους το δικό τους Βιετνάμ».

 

 

Δεν είχε και πολύ άδικο, καθώς η πολύχρονη ανάμιξη των Σοβιετικών στην ασιατική χώρα είχε ως αποτέλεσμα μια μεγάλη αποδυνάμωσή τους που σταδιακά “βοήθησε” στην κατοπινή ιστορική τους παρακμή.

.Φυσικά, μετά οι Αμερικανοί, κάπως απότομα, εγκατέλειψαν τους μουτζαχεντίν, που στήριζαν στον αγώνα τους κατά των Σοβιετικών, στην τύχη τους, με αποτέλεσμα να έχουμε τη…γνωστή συνέχεια. Οταν αργότερα ο Μπρεζίνσκι ρωτήθηκε σχετικά, απάντησε, με έναν-κάποιον κυνισμό: «τι ήταν πιο σημαντικό, αυτό ή η πτώση του κομμουνισμού;». Είπαμε, αντικομμουνιστής πέρα ως πέρα…

Στα ελληνικά κυκλοφορούν βιβλία του, όπως το θρυλικό «Η μεγάλη σκακιέρα», όπου όρισε τον κόσμο και τις γεωπολιτικές συγκρούσεις ως μια τεράστια παρτίδα σκάκι, και πώς οι κινήσεις των εκάστοτε παιτκών επηρεάζουν την έκβαση της παρτίδας, «Η γεωπολιτική τριάδα», «Η επιλογή» κ.α. Καλό θα ήταν να τα διαβάσουν οι έλληνες που καθορίζουν τις τύχες της χώρας, αφού θα πάρουν μερικά χρήσιμα μαθήματα από ένα σπουδαίο μυαλό.