Αν ο Μακρόν -όπως αναμένεται – επικρατήσει σήμερα στις γαλλικές προεδρικές εκλογές, αναμφίβολα όλα τα φώτα θα πέσουν πάνω του. Νέος σε ηλικία, μόλις 39 ετών, φωτογενής, άφθαρτος, μετριοπαθής, συγκεντρώνει όλα τα προσόντα για μια καλή και ισορροπημένη -εν μέσω τρικυμιωδών καιρών- προεδρία. Eκείνο που ίσως πέρασε κάπως απαρατήρητο είναι ότι ένας από τους ανθρώπους που συμβουλεύεται ο Μακρόν, είναι ο Ντομινίκ Στρος Καν.

Ο Στρος Καν, για τον χώρο της πολιτικής, είναι χωρίς την παραμικρή αμφιβολία μια προσωπικότητα larger than life. Αστός, με ισχυρές σπουδές, προσωπική γοητεία, σύζυγο την Αν Σινκλέρ, κοσμικός, ισχυρή προσωπικότητα, ουσιαστικά αποτελούσε το απόλυτο φαβορί -σχεδόν χωρίς αντίπαλο- για τις προηγούμενες προεδρικές εκλογές. Ωσπου, ως επικεφαλής του ΔΝΤ, βρέθηκε το 2011 εν μέσω ενός δυσώδους -και μάλλον ελαφρώς ύποπτης σεναριογραφίας- σκανδάλου, με τη γνωστή έγχρωμη καμαριέρα στο ξενοδοχείο της Νέας Υόρκης αλλά και με μια σειρά άλλων…επεισοδίων του να βγαίνουν εν συνεχεία στην επιφάνεια, αποκλείοντας κάθε πιθανότητα συμμετοχής του στις προεδρικές υποψηφιότητες τού 2012. Οπότε αντ’αυτού, Ολάντ ( πες τον και Γουλιμή…)

 

 

Ο διασυρμός του -ας είμαστε ειλικρινείς- υπήρξε δυσανάλογος των όποιων σφαλμάτων του, ασφαλώς τεχνητά διογκωμένος με σκοπό την πολιτική του εξόντωση. Ουσιαστικά, εκείνη τη στιγμή, τα έχασε όλα.  Φυσικά, ως δυνατός παίκτης, συνέχισε. Και βρέθηκε να συμβουλεύει τον Μακρόν, επί οικονομικών θεμάτων. Μια μικρή, αθόρυβη, επιστροφή.

Μέλος του Κέντρου Ερευνών για τις Τέχνες και τη Γλώσσα του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών της Γαλλίας (CNRS) και συγγραφέας βιβλίων για την πολιτική, o Christian Salmon είχε απαντήσει σε σχετική ερώτησή μου τότε, για ενδεχόμενο πολιτικού come back του Στρος Καν στο μέλλον:

«Αυτό μου φαίνεται ότι αποκλείεται εντελώς. Η πολιτική του κατάρρευση εκφράζει κατά κάποιον τρόπο τη μοίρα της σημερινής πολιτικής, την οποία είχε άψογα διαγνώσει ο Ζαν Μποντριγιάρ: αυτός που ποντάρει στο θέαμα, θα καταστραφεί από το θέαμα. «Είναι η θεία δίκη των ΜΜΕ» έλεγε ο Μποντριγιάρ. «Θέλετε εξουσία μέσω της εικόνας; Ε, λοιπόν, θα καταστραφείτε από την επιστροφή της εικόνας!»

Με σαφείς, ευδιάκριτες και ξεκάθαρες διαφορές των δύο περιπτώσεων, να σημειωθεί ότι σχεδόν κανείς δεν περίμενε και την επιστροφή από την πολιτική έρημο έλληνα πολιτικού που, χρόνα μετά τον “εξοστρακισμό του”, έγινε πρωθυπουργός…Στην πολιτική, όπως και στη ζωή, anything goes…