Αμφιλεγόμενη προσωπικότητα γεννήθηκε σαν σήμερα, στις 4 Αυγούστου του 1859. Μεγάλος Νορβηγός συγγραφέας, στο ύψος των Στρίνμπεργκ και Ιψεν, κέρδισε το βραβείο Νόμπελ το 1920. Πολυγραφότατος, σχεδόν επί 7 δεκαετίες,  εξέδωσε νουβέλες, ποίηση, ιστορίες, μελέτες, έρευνες κ.α.

“Η Πείνα”, το 1890, ήταν το αριστούργημά του ή τουλάχιστον το πιο διάσημο βιβλίο του στο οποίο περιγράφει την μέχρι παραίσθησης…πείνα ενός νεαρού συγγραφέα που επιχειρεί να γράψει το βιβλίο του, μέσα στην φτώχεια και την ανέχεια του ευρύτερου περιβάλλοντος του Οσλο.

Με την Πείνα απέκτησε παγκόσμια αναγνώριση. Εν μέρει το βιβλίο αποτυπώνει προσωπικά βιώματα καθώς και ο ίδιος έκανε μια σειρά από διάφορα άσχετα μεταξύ τους επαγγέλματα προκειμένου να επιβιώσει ( παπουτσής, βοηθός σερίφη, δάσκαλος κ.ο.κ.). Τελικά κατόρθωσε να κερδίσει την εύνοια ενός Νορβηγού και κάπως να…χαλαρώσει, να αφοσιωθεί στο έργο του.

Ο Χαμσουν θεωρείται εξαιρετικά επιδραστικός στο έργο ανθρώπων όπως ο Μάξιμ Γκόρκι, ο Κάφκα, ο Μαν, ο Χέμινγουεϊ κ.α. Νεορομαντικός για την εποχή, εισάγοντας ένα καινούριο στιλ γραφής στον χώρο.

 

 

 

Εκεί που έγινε το μεγάλο τζέρτζελο ήταν με τις πολιτικές του τοποθετήσεις. Yποστήριξε ξεκάθαρα τη γερμανική πολεμική προσπάθεια, ερχόμενος σε επαφή με όλους τους υψηλόβαθμους; Ναζί, ακόμη και με τον Χίτλερ. Πίστευε ακράδαντα στη γερμανική επικράτηση στον Β’Παγκόσμιο Πόλεμο. Μάλιστα, μετά τον θάνατο του Χίτλερ, τον αποθέωσε, ως “κήρυκα ενός ευαγγελίου διακιοσύνης για όλα τα έθνη».

Φυσικό επόμενο οι νικητές του Χίτλερ να τον….μαζέψουν κια να τον περιορίσουν. Ισως λόγω της φήμης αλλά κι της αδιαμφισβήτητης λογοτεχνικής του αξίας. κατέληξαν στο ότι δεν έστεκε καλά στα μυαλά του. Δικάστηκε, νοσηλεύτηκε, πέρασε διάφορα. Αλλά στο βιβλίο που έγραψε αποφυλακιζόμενος έδειξε ότι μάλλον το μυαλό του δούλευε “ρολό锨…

Για τους Νορβηγούς, ο Κνουτ Χαμσουν αποτελεί αναμφίβολα ένα πρόσωπο που, ακόμη και σήμερα, δυσκολεύονται να διαχειριστούν ως προς την δυναμική του. Εθνικός λογοτεχνικός ήρωας ή αμετανόητος Ναζί; Παρόλα αυτά, ο ίδιος, μάλλον με ισχυρό γονίδιο επιβίωσης, “έφυγε” από τη ζωή στα 92του χρόνια…