Αυτές τις μέρες παιζεται στις αίθουσες μια ταινία με θέμα τη ζωή τής Μέρι Σέλει, συντρόφου του Πέρσι Σέλει, φίλου του λόρδου Μπάιρον. ΜεγάΛος ο έρωτας του ζευγαριού είχε ως αποτέλεσμα να κλέψει ο ερωτευμένος Σέλει την συμβία του και να φύγει μαζί της μακριά. Ο Μπάιρον τους φιλοξένησε στη βίλα του στην Ελβετία. Η Σέλει ( 1797 – 1851 ) ήταν Αγγλίδα συγγραφέας και σύζυγος του Σέλει αλλά τη μεγάλη φήμη της την οφείλει στο έργο της Φρανκενστάιν, το οποίο εκδόθηκε το 2018 ( έκλεισε φέτος τα 200του χρόνια ).

Ο Φράνκενστάιν υπήρξε ένα μνημειώδες κινηματογραφικό έργο για μια σειρά λόγων, κυρίως για την αξέχαστη φιγούρα του Μπορίς Καρλόφ που τον υποδυόταν.  Επίσης  “Φρανκενστάι픨ήταν αρχικά το όνομα του γιατρού και όχι του τέρατος αλλά σταδιακά, με τα χρόνια, επικράτησε αυτό.

 

 

Το φιλμ τού 1931 ακολουθήθηκε από μια σειρά άλλων φιλμ όπως «Η νύφη του Φρανκενστάιν» ( με την απίστευτη κόμμωση…) και άλλα, κάποια αξιόλογα, κάποια b-movies που εκμεταλλεύτηκαν την φήμη του πρωτοτύπου.

Εκεί που βέβαια τα…πληκτρολόγια σταματούν αφού το γέλιο σαρώνει το σύμπαν είναι η παρωδία της ταινίας, υπό τον τίτλο Frankenstein Junior. Ενας ανεπανάληπτος Τζιν Γουάιλντερ, ένας καταπληκτικός αλλοίθωρος Μάρτιν Φελντμαν και -αναμφιβόλως- μια υπέροχη και ξεκαρδιστική “μνηστή” του Φρανκενστάιν, η απολαυστική Μαντλίν Καν, προσφέρουν ερμηνείες συγκλονιστικές που έχουν κάνει αυτή την ταινία του 1974 ( Frankenstein Junior ) κλασσική. Προσωπικά, δεν έχω γνωρίζει άνθρωπο 40+ που να μην την έχει δει πάνω από 2-3 φορές, και πάντοτε με την ίδια χαρά και αισιοδοξία ( παρά το μακάβριον του θέματος ).

 

 

Στις αίθουσες, η ταινία λέγεται ότι είναι επικεντρωμένη περισσότερο στην προσωπικότητα της Σέλεϊ και σε έναν κάποιου είδους φεμινισμό της που εκδηλώθηκε πρώτον με την εκούσια απαγωγή της από τον σύζυγό της Πέρσι και δεύτερον με τη συγγραφή όχι μόνον του Φρανκνενστάιν αλλά και άλλων βιβλίων που τον ακολούθησαν.

Το σίγουρο ομως είναι ότι η κυρία Σέλει προσέφερε στο κοινό έναν διττό ήρωα: ένα τρομακτρικό τέρας που, χάρη στη μαγεία του φακού, μεταβλήθηκε με τα χρόνια σε έναν αρχετυπικό κμωικό ήρωα.