Ο Τζο Νέσμπο είναι ο βασιλιάς πωλήσεων του σκανδιναβικού νουάρ, τής εδώ και περίπου μιας δεκαπενταετίας νέας μόδας αστυνομικού μυθιστορήματος στον κόσμο.

Ακολουθώντας τους παλιότερους, Στιγκ Λάρσον ( που έφυγε ξαφνικά από τη ζωή στα 50του χρόνια ) και Χένινγκ Μάνκελ, ο Νέσμπο, δίνοντας έμφαση σε τεχνικές λεπτομέρειες εξιχνίασης του εγκλήματος και, φυσικά, κινώντας πάντοτε τα νήματα της πλοκής με απροσδόκητο τρόπο ( αν και μερικές φορές ελαφρώς μπερδεμένο ), κατορθώνει να κρατά σε υψηλή ένταση το ενδιαφέρον του αναγνωστικού κοινού.

Ήρωάς του ο επιθεωρητής Χάρι Χόλε, ένας ‘λούζερ’ της ζωής, τουλάχιστον με τους κλισέ όρους. Μοναχικός, ψιλοκατεστραμμένος από το αλκοόλ, χαρακτήρας δύσκολος ωστόσο ακέραιος. Μπροστά στην πα΄ταξη του εγκλήματος και τής διαφθοράς δεν τον σταματά τίποτε και κανείς.

Η πρώτη περιπέτειά του εκδόθηκε πριν από περίπου 20 χρόνια, με τον τίτλο «Νυχτερίδα». Για να ακολουθήσουν άλλα εννέα βιβλία με τις περιπέτειές του.

Με αφορμή την επέτειο, ο εκδοτικός οίκος Μεταίχμιο που κυκλοφορεί τα βιβλία του στα ελληνικά, προέβη, πριν από λίγες ημέρες, σε μια ειδική επετειακή έκδοση της Νυχτερίδας, σε περιορισμένο αριθμό αντιτύπων.

Μια συλλεκτική έκδοση, υπογεγραμμένη από τον συγγραφέα και με πρόλογο του Jo Nesbo. Στο τέλος του βιβλίου, οι αναγνώστες θα βρουν το προφίλ του δημοφιλούς ήρωα, αναλυτική παρουσίαση της σειράς καθώς κι ένα αυτοβιογραφικό κείμενο του Nesbo για τη σειρά Χόλε.

Όπως γράφει ο ίδιος ο συγγραφέας στον πρόλογο που συνοδεύει την επετειακή έκδοση της Νυχτερίδας: «Είχα ήδη εθιστεί, από την πρώτη κιόλας δόση. Γραψίματος. Ήμουν σαν τοξικομανής: από τη στιγμή που ξυπνούσα μέχρι τη στιγμή που έπεφτα ξερός από την κούραση, οτιδήποτε έκανα είχε σχέση με το γράψιμο.

Και, σαν τοξικομανής, έκλεβα ό,τι έβρισκα μπροστά μου για να εξασφαλίσω τη δόση μου: από την ιστορία της Αυστραλίας και την κουλτούρα της νυχτερινής της ζωής, μέχρι το ενυδρείο και την όπερα του Σίδνεϊ.

Από τις πόρνες στο Ντάρλινγκχερστ Ρόουντ, μέχρι τις παραδόσεις των Αβοριγίνων στα βιβλία του Αυστραλιανού Μουσείου∙ από αυστραλούς ζογκλέρ και κλόουν μέχρι τις εικόνες από περιοδεύοντα λούνα παρκ, από τη γέννηση και την άνθηση του κινήματος των χίπηδων στην περιοχή του Μπάιρον Μπέι, την γκέι κουλτούρα, τις drag queen του αυστραλέζικου Σαν Φρανσίσκο, μέχρι το αυστραλέζικο ράγκμπι και τα μαθήματα αλεξιπτωτισμού που έκανα έξω από το Νιουκάσλ».

Όσο για τον ήρωά του, τον Χάρι Χόλε, ο Νέσμπο γράφει: «Είναι σαν καλός μου φίλος ή αδερφός: πρέπει να απομακρυνθώ για να παραμείνει η σχέση υγιής, μα γυρνώ πάντα να τον ξαναβρώ. Για μένα ο Χάρι είναι ακόμα βαθύτατα ενδιαφέρων χαρακτήρας. Κουβαλάει μια τόσο πλούσια ιστορία, γραμμένη από μένα αλλά κι ερήμην μου, που τον καθιστά υπέροχα εύφορο στην περαιτέρω διάπλαση του ίδιου και των περιπετειών του».

Η Νυχτερίδα του Χάρι Χόλε επέστρεψε. Ενδεχομένως ιδανική για ένα χειμωνιάτικο βράδυ….