**Ντέιβιντ Ιγκνέισιους, Η πλεκτάνη, εκδ. Λιβάνη

Ενας πράκτορας της CIA με αραβικές ρίζες (κάτι το οποίο ο ίδιος αγνοεί) γίνεται ο κεντρικός πρωταγωνιστής της προσπάθειας των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών να εξαρθρώσουν την Αλ Κάιντα. Ενα ευφυές τέχνασμα χρησιμοποιείται ως κεντρικός μοχλός πίεσης προς τον αρχηγό της οργάνωσης, Σουλεϊμάν, και το παιχνίδι αρχίζει. Ερωτες, ίντριγκες κι ένα σκοτεινό σύμπαν, όπου, με χαρακτηριστική ευκολία, ο ένας «αδειάζει» τον άλλον, στο όνομα κάποιου νεφελώδους σκοπού.

Ο συγγραφέας είναι κορυφαίος δημοσιογράφος της «Washington Post». Σε αυτήν την περίπτωση, η ταινία που γυρίστηκε με βάση το βιβλίο ήταν εξαιρετική, όπως και οι πρωταγωνιστές: ο ( πολύ καλός ) Ντι Κάπριο στον ρόλο του πράκτορα Φέρις, ο Ράσελ Κρόου στον ρόλο του αδίστακτου προϊσταμένου του στη CIA και ο -εκπληκτικός- Μαρκ Στρονγκ, επικεφαλής της ιορδανικής μυστικής αστυνομίας, συνεργαζόμενης με τους Αμερικανούς για την εξόντωση της Αλ Κάιντα.

Ο Ρίντλεϊ Σκοτ φτιάχνει ένα δυνατό κατασκοπικό θρίλερ, χρησιμοποιώντας όλη του την εμπειρία.

O Ιγκνέισιους, προκειμένου να αντλήσει το υλικό του πήρε συνέντευξη και από τον ελληνικής καταγωγής διευθυντή της CIA, Τζορτζ Τένετ, ο οποίος του εξήγησε ότι η στρατηγική της υπηρεσίας ήταν μια ήπια, παραπλανητική προσέγγιση των ισλαμιστών μαχητών. Αντίθετη είναι η άποψη ενός άλλου συγγραφέα…

 

 

**Ρόμπερτ Μπάερ, Η πτώση της CIA, εκδ. Μέδουσα

Η σύνοψη των περιπετειών του Μπάερ, επιχειρησιακού πράκτορα της CIA στη Μέση Ανατολή επί μία εικοσαετία, είναι μια ταυτόχρονη αποκάλυψη της διαφθοράς σε ανώτατα κλιμάκια της Ουάσιγκτον, αλλά κι ένα οδοιπορικό από τη φλεγόμενη Βηρυτό ώς το Χαρτούμ και από το βόρειο Ιράκ ώς το Τατζικιστάν. Ο Μπάερ ασκεί σκληρή κριτική στην ηγεσία της CIA: «Ο Τζορτζ Τένετ “ξεπούλησε το μαγαζί”. “Εχασε” την 11η Σεπτεμβρίου, απέτυχε παταγωδώς και εν συνεχεία παρείχε κακές πληροφορίες, συνηγορώντας υπέρ του πολέμου στο Ιράκ, ενός πολέμου που είναι τραγωδία, καταστροφή. Κι αυτό είναι ένα τεράστιο λάθος, που η CIA θα πληρώνει για πολύ καιρό». Το βιβλίο του Μπάερ χρησιμοποιήθηκε ως βάση σεναρίου για την ταινία του Κλούνι «Σιριάνα», μια ενδιαφέρουσα, παρ’ ότι υπερβολικά «φορτωμένη» ταινία, που «χάρισε» το Οσκαρ β’ ανδρικού ρόλου στον «ωραίο Τζορτζ» για την -όντως πολύ καλή- ερμηνεία του.