Πρόκειται για μια αναμφίβολα ξεχωριστή γυναίκα. Το 1960, χωρίς σχετικές σπουδές, με ελάχιστα χρήματα αλλά με μεγάλη πίστη στο εγχείρημά της και τον Θεό, βρέθηκε, μικρό κορίτσι ακόμη, εξαιτίας μιας συγκυρίας, από τις νότιες ακτές της Αγγλίας στην Αφρική. Από μικρή, η Τζέιν αγαπούσε πολύ τα ζώα και προφανώς ήταν μια αγνή καρδιά, εμφορούμενη από ιδανικά και αξίες.

Στην Αφρική μελέτησε τους χιμπαντζήδες στο φυσικό τους περιβάλλον, προσπαθώντας, όσο μπορούσε, να μην διαταράξει το περιβάλλον και τις συνήθειές τους. Εναν τέτοιον άνθρωπο, που δεν σού γίνεται πονοκέφαλος, είτε χιμπαντζής είσαι είτε άνθρωπος, τον αγαπάς…

Κάπως έτσι έγινε με τη Τζέιν και τους χιμπαντζήδες. Η “σχέση τους” κράτησε πάνω από 50 χρόνια. Και, όπως όλες οι μακροχρόνιες σχέσεις, δεν ήταν πάντοτε ανέφελη. Υπήρξαν περίοδοι μεγάλης αγάπης αλλά και περίοδοι ψυχρότητας.

 

 

Όπως η ίδια ομολογεί, στην πραγματικά καταπληκτική βιογραφία της «Στα χνάρια της ελπίδας» εκδ.Ωκεανίδα, μετά από χρόνια παρατηρήσεων αποδέχθηκε την άβολη αλήθεια ότι και οι χιμπαντζήδες, όπως δυστυχώς και οι άνθρωποι, υπάρχουν φορές που εκδηλώνουν φονική επιθετικότητα, χωρίς φανερό αίτιο ( για αναζήτηση τροφής κ.λπ.)  

Όταν ανακοίνωσε τις παρατηρήσεις της, δέχθηκε πολλές και διάφορες αντιδράσεις, βασισμένες κυρίως στο γεγονός τής έλλειψης σχετικών σπουδών. Αλλά κανένας επιστήμονας δεν είχε μελετήσει τους χιμπαντζήδες όσο εκείνη.

Στην πορεία η Τζέιν Γκούντολ έγινε μια παγκοσμίως αναγνωρίσιμη φιγούρα, διεθνούς εμβέλειας. Εδώ και χρόνια ταξιδεύει από χώρα σε χώρα, στην προσπάθεια να ευαισθητοποιήσει τον κόσμο για τους κινδύνους που απειλούν το περιβάλλον και την ίδια μας τη ζωή, και ηγείται της παγκόσμιας περιβαλλοντικής και ανθρωπιστικής οργάνωσης Roots and Shoots, που απευθύνεται σε παιδιά και εφήβους. 

Φυσικά, η βάση της είναι το Ινστιτούτο Τζέιν Γκούντολ (Jane Goodall Institute-JGI), μέσω του οποίου προωθεί τη δραστηριότητά της.

Ακούστε σήμερα, αν μπορείτε, την 82χρονη Τζέιν Γκούντολ στο Μέγαρο. Και μετά, διαβάστε την πραγματικά υπέροχη αυτοβιογραφία της, Κάπως διαφορετικά “θα δείτε” κατόπιν τη ζωή, αυτό είναι το μόνο σίγουρο…

 

 

Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2016, 19.00 – 21.00 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών http://www.megaron.gr/default.asp?pid=5&la=1&evID=3337

Η διάλεξη εντάσσεται στο πρόγραμμα εκδηλώσεων Megaron Plus και πραγματοποιείται με τη συνεργασία των : Εκδόσεις Πατάκη, The Jane Goodall Institute, MegaronPlus, BritishCouncil.

( Είσοδος αποκλειστικά με δελτία προτεραιότητας. H διανομή των δελτίων αρχίζει στις 5:30 μ.μ.).

Η δρ. Τζέιν Γκούντολ στην Ελλάδα.

Ύστερα από πρόσκληση των Εκδόσεων Πατάκη, η δρ. Τζέιν Γκούντολ, διεθνώς αναγνωρισμένη πρωτευοντολόγος, ανθρωπολόγος και Πρέσβειρα Ειρήνης των Ηνωμένων Εθνών, επισκέπτεται την Ελλάδα για πρώτη φορά. Η Τζέιν Γκούντολ αναγνωρίζεται ως μία από τις πιο σημαντικές γυναίκες επιστήμονες του 20ού αιώνα κι ως ένα άτομο που έχει προσφέρει πολλά στη διεθνή κοινότητα με τη δράση της.