Όλοι οι Φόντα ήταν καλοί. Αλλά η Τζέιν ήταν κι όμορφη. Και ζωηρή. Και ακτιβίστρια. Και γενικά δεν κώλωνε. Ούτε στις σχέσεις της, ούτε στις δραστηριότητές της.

Αν και για τις κυρίες δε λέμε ηλικίες, η 80χρονη Τζέιν εμφανίστηκε πρόσφατα μαζί με τον σχεδόν συνομήλικό της Ρόμπερτ Ρέντφορντ να μιλούν για την έλξη που ασκεί ο ένας στον άλλο, για τα φιλιά που έχουν ανταλλάξει στην οθόνη κ.ο.κ. Κι επειδή φυσικά στην ηλικία τους, μια μικρή έλλειψη προσοχής ενδέχεται να μετατρέψει το γλυκό και χαριτωμένο σε γελοίο, το νόημα περισσότερο ήταν η ανταλλαγή φιλοφρονήσεων μεταξύ δυο σταρ που μονοπώλησαν το ενδιαφέρον του κοινού επί πάνω από μισό αιώνα – και ως ερωτικά είδωλα.

 

 

Για την σκανταλιάρα Τζέιν με το χαριτωμένο αυθάδικο μουτράκι, οι βασικοί άνδρες της ζωής της -τους οποίους και παντρεύτηκε- ήταν τρεις:ο Ροζέ Βαντίμ, ο Τομ Χέιντεν και ο Τεντ Τέρνερ. Ο πρώτος, μέντορας της Μπρiζίτ Μπαρντό μάλλον δεν τής έμεινε με πολύ ευχάριστο τρόπο στη μνήμη – ήταν άλλωστε νέοι κι οι δύο και τα πειράματα στον έρωτα ήταν ευπρόσδεκτα. Ο Βαντίμ καλούσε στο κρεβάτι κι άλλα άτομα ( συνήθως…τρίο είχε το πρόγραμμα, κάτι που η Τζέιν δεν το πολυαπολάμβανε ).

Οσο για τον Τομ Χέιντεν, αυτός ήρθε στη ζωή της την εποχή των επαναστάσεων των νέων της Αμερικής κόντρα σε ένα κάπως πιο συντηρητικό κατεστημένο από εκείνο που επιθυμούσαν. Τον θαύμασε, αγωνίστηκε μαζί του, κράτησε πολύτιμες αναμνήσεις αλλά κάποια στιγμή ήρθε ο χωρισμός.

 

 

Για να ακολουθήσει ο κύριος CNN, Τεντ Τέρνερ. Εμεινε μαζί του μια δεκαετία, από τα 53 ως τα 63 της, για να χωρίσει πάλι και να ακολουθήσει τον δικό της δρόμο.

Όμορφη, δυναμική, με τις δημόσεις παρεμβάσεις της, με τα σωστά και τα λάθη της, η Τζέιν Φόντα παραμένει στα 80της γοητευτική και σίγουρα μια γυναίκα που έκανε ομορφότερες τις μερες και τις νύχτες μας σε μεγάλη και μικρή οθόνη.

Το είπαμε και στην αρχή: ήταν “μια Φόντα”. Δεν θα μπορούσε να είναι η διαδρομή της διαφορετική…