Στην εποχή της, 10 1982, “έγραψε κινηματογραφική ιστορία”, καθώς θεωρήθηκε ένα από τα καλύτερα αλλά και ποιοτικότερα φιλμ επιστημονικής φαντασίας. Το Blade Runner χαρακτηρίστηκε αριστούργημα και, σε μεγάλο βαθμό, καθιέρωσε τον Χάρισον Φορντ ως έναν ανερχόμενο αστέρα του Χόλιγουντ.

Ασφαλώς το φιλμ βασίστηκε στο -ακόμη καλύτερο-βιβλίο του Philip Dick, ο οποίος στο είδος του ήταν αξεπέραστος.

Μουντό, ζοφερό σκηνικό, με τη βροχή να παίζει τον ρόλο της κάθαρσης μιας πραγματικότητας που συνεχώς φθίνει, το Blade Runner δεν είναι ένα αισιόδοξο φιλμ.. Ενας κυνηγός ανδροειδών που τον υποδύεται ο Φορντ πρέπει να εντοπίσει κάποια από αυτά και να τα εξοντώσει, έργο δύσκολο, καθώς εκείνα έχουνε ενσωματωθεί με σχεδόν τέλειο τρόπο στην ανθρώπινη κοινωνία, δυσδιάκριτα ως προς την ταυτότητά τους.

Ο Φορντ θα κινδυνεύσει πολλές φορές μέχρι τελικά να πετύχει το έργο του ενώ δεν θα λείψει και το στοιχείο του έρωτα με -ανδροειδές- Sean Young, γεγονός που θα του δυσχεραίνει την τελική απόφασή του.

 

 

 

Το έργο του Dick διακρινόταν πάντοτε από μια αμφισημία, σχετικά με το ποιός είναι τι. Ποιά είναι η ταυτότητα του κάθε όντος; Πρόκειται για ανδροειδή, πρόκειται για ανθρώπους, ποιός κυνηγά ποιόν, ποιός είναι ο θύτης και ποιός το θύμα;  Να προσθέσουμε και τον εκπληκτικό μονόλογο του Rutger Hauer στο τέλος, λίγο πριν “εξοντωθεί” για τους κόσμους που αντίκρισε στη σύντομη ζωή του.

Στο καινούριο Blade Runner που διαδραματίζεται to 2049 μ.Χ. o πράκτορας Ryan Gosling αναζητεί ένα καλό θαμμένο μυστικό που αφορά  τον προηγούμενο Blade Runner, τον Rick Deckard, ο οποίος είναι επί 30 χρόνια εξαφανισμένος. Προηγούμενες ιστορίες θα βγουν στην επιφάνεια, εκπλήξεις θα υπάρχουν, η τεχνολογία θα εντυπωσιάσει αλλά, πάνω απ’όλα, αυτό που θα κυριαρχήσει θα είναι και πάλι η διττή προσέγγιση του Φίλιπ Ντικ στα πράγματα, για τους κόσμους που ζούμε και ποιός τελικά είναι ο καθένας μας…( ή νομίζουμε ότι είναι…)