Την αρχή την έκανε – ποιός άλλος- ο Σπίλμπεργκ. Όταν το 1975 «Τα Σαγόνια του Καρχαρία» του προβάλλονταν στους κινηματογράφους, το κοινό καταλαμβανόταν από μαζική υστερία. Κανείς μέχρι τότε δεν είχε κατορθώσει να προσδώσει στους προϊστορικούς αυτούς δολοφόνους τέτοια -λουσμένη στο αίμα- υπόσταση.

Αλλά φυσικά ο Στίβεν δεν ήταν κάποιος τυχαίος, όπως άλλωστε απέδειξε και η συνέχεια της καριέρας του. Η ιδιοφυής σκηνοθεσία του που βασίζεται στη σταδιακή κλιμάκωση του θαλασσινού τρόμου κατορθώνει και σε τυλίγει στο δίχτυ της, χωρίς καν να σου δείχνει το τέρας. Και φυσικά, τότε ο τρόμος είναι περισσότερο…τρομερός, όταν δεν βλέπεις -αλλά απλώς φαντάζεσαι- εκείνον που τον προκαλεί…

 

 

Προς τι η αναδρομή; Μα φυσικά λόγω της ταινίας “Meg: ο κυρίαρχος του βυθού” που προβάλλεται από σήμερα Πέμπτη στις κινηματογραφικές αίθουσες. Ενας προϊστορικός καρχαρίας, o Μεγαλόδων ( Μeg, το…χαιδευτικό του, η δε επιστημονική ονομασία Carcharodon Megalodon – Καρχαρόδων ο μεγαλόδων ) είναι ένα εξαφανισμένο είδος καρχαρία που έζησε 28 εκατομμύρια με 1,5 εκατομμύρια χρόνια πριν, στον Καινοζωϊκό αιώνα.

Ε, λοιπόν, στην ταινία, ο Meg αναδύεται από τα…προϊστορικά βάθη του και παίρνει στο κατόπι ένα βαθυσκάφος, θέλοντας να τσιμπήσει κάτι ελαφρύ…Ο μόνος που μπορεί να τον σταματήσει είναι -αλίμονο!- ο Τζέισον Στέιθαμ.

Η ταινία είναι ένα αξιοπρεπές στο είδος της φιλμ που εκμεταλλεύεται κάθε συστατικό στοιχείο του ώστε τελικά να προκύψει μια ευπρόσωπη περιπέτεια.

 

 

Αλλωστε, πλην των «Σαγονιών» του Στίβεν, στα περίπου 40 χρόνια που μεσολάβησαν μέχρι να φτάσουμε στον…Meg, άλλες δύο ταινίες με καρχαρίες, από τις πολλές που γυρίστηκαν, μπορούν να θεωρηθούν ενδιαφέρουσες και αυθύπαρκτες, σε επίπεδο πρωτοτυπίας και φιλμικού αποτελέσματος ( και μάλιστα, με βασικές πρωταγωνίστριες γυναίκες! ).

Η πρώτη, το Deep Blue Sea ( Βαθιά, Αγρια θάλασσα, 1999), με την Saffron Burrows, όπου γενετικά “πειραγμένοι” καρχαρίες το σκάνε από ένα περίκλειστο θαλάσσιο πάρκο και σκορπούν τον τρόμο και η δεύτερη το The Shallows ( Σε ρηχά νερά, 2016 ) με την αγαπημένη Blake Lively, η οποία, αποκλεισμένη από έναν καρχαρία που τη φλερτάρει επίμονα σε έναν βράχο, ψάχνει τρόπο αν γυρίσει στην -ασφαλή- ξηρά.  Εξαιρετικά ενδιαφέρουσες στο είδος τους και οι δύο.

Αλλά αυτή είναι η εβδομάδα τού..Meg! Ο οποίος είναι κάμποσες δεκάδες μέτρα, γεγονός που ουδόλως τρομάζει τον Τζέισον Στέιθαμ, ο οποίος, όπως άπαντες γνωρίζουμε, είναι εξαιρετικά σκληρό αγόρι.

ΟΚ, μέχρις εδώ, η συνέχεια επί της οθόνης…