Πόσοι δεν έχετε ακούσει -και δει- την πραγματικά εμπνευσμένη- διαφήμιση τού Campari, κρατώντας στο μυαλό σας την υπέροχη -και “catchy”- μουσική που το συνοδεύει; Και όμως, δύσκολα μπορεί κανείς να φανταστεί το ότι η σαγηνευτική μουσική υπόκρουση με την υπέροχη φωνή που ακούγεται στο βάθος, “κρύβει” μια δραματική ιστορία, αυτήν του ερμηνευτή του…

Ο Κλάους Νόμι είναι εκείνος που τραγουδά το Total Eclipse της διαφήμισης, προσδίδοντας…επικές διαστάσεις στο κλιπ. Και, μέσω του κλιπ, γίνεται γνωστός και στο ευρύ κοινό. Αλλά είναι πλέον αργά αφού ο πολυτάλαντος και τολμηρός στις επιλογές του καλλιτέχνης έχει χάσει τη μάχη με τη ζωή από το 1983, στα 39του χρόνια. 

 

 

Γιατί ένα άρθρο για τον Νόμι; Mα φυσικά λόγω…Μέρκιουρι. Η ταινία Bohemian Rhapsody προς τιμήν όλων των Queen αλλά εστιασμένη κατά κύριο λόγο στον χαρισματικό περφόρμερ τους Φρέντι  Μέρκιουρι αφήνει στο τέλος μια γλυκόπικρη γέυση στο στόμα λόγω του πρόωρου θανάτου του τραγουδιστή στα το 1991, στα 45του χρόνια.

Ο Μέρκιουρι ήταν ο πρώτος ΤΟΣΟ διάσημος που έφευγε από το AIDS. Ωστόσο είχαν προηγηθεί κι άλλοι. Σπουδαιότερος όλων, ο Κλάους Νόμι. Ένας γερμανός κόντρα-τενόρος, με ένα αξιοθαύμαστο εύρος φωνής που κινούνταν -όπως και ο Μέρκιουρι- με άνεση, από την όπερα μέχρι το hard rock.

Στις εμφανίσεις του ήταν και ο Νόμι υπερβολικός. Θεατρικό μακιγιάζ, πρωτότυπα χτενίσματα, συνδυασμοί ρούχων ευφάνταστοι και εξωτικοί, γενικότερα μια εικόνα απολύτως ταιριαστή στην ποικιλία του σόου που πρόσφερε στους φανς του.

Φυσικά, κάποια στιγμή ήρθε η ευρύτερη αναγνώριση όταν ο “πολύς” Nτέιβιντ Μπάουι, ο οποίος πάντοτε αναζητούσε το διαφορετικό, τού πρότεινε να συνεργαστεί μαζί του. 

 

 

 

Ήταν ήδη όμως αργά. Ο γερμανός ροκ οπερετικός περφόρμερ, δεν πρόλαβα να χαρεί για πολύ την επιτυχία. Τέσσερα χρόνια αργότερα, το 1983, μόλις στα 39του χρόνια, “έφευγε” από AIDS που τότε ακόμη βρισκόταν σε πολύ πρώιμο στάδιο και οι τρόποι αντιμετώπισής του ήταν λίγοι ( κάτι ανάλογο συνέωη και με την περίπτωση του Μέρκιουρι ).

Και παρότι συχνά κατηγορούμε τον χώρο της διαφήμισης, η οποία όμως όταν γίνεται σωστά, με όρεξη και δημιουργικά είναι τέχνη, ήταν η διαφήμιση του Campari που μάς άφησε κάποιες υπέροχες τραγουδισμένες νότες του Νόμι, να μας τον θυμίζουν…