του: Γουίλαμ Μάλινσον, πρώην βρετανού διπλωμάτη, καθηγητής στο πανεπιστήμιο Guglielmo Marconi, και συγγραφέα βιβλίων γεωπολιτικής. 

«Η εκλογή της Κλίντον θα είναι απλώς μια συνέχιση των προσπαθειών του ΝΑΤΟ να επιτύχει την “αλλαγή καθεστώτος” στη Συρία, συνεπώς μεγαλύτερο χάος, το οποίο εν συνεχεία θα οδηγήσει σε προσπάθειες καταστροφής του Ιράν. Οι μέτοχοι του συγκεκριμένου συμπλέγματος που ανέφερα, τότε θα πλουτίσουν. Επίσης πολύ αίμα αμάχων θα τρέξει. Η Ρωσία δεν μπορεί να επιτρέψει ένα τέτοιο σενάριο.

Εκείνοι των οποίων το μυαλό κάνει διάφορους υπολογισμούς στις ΗΠΑ, αυτό το γνωρίζουν. Συνεπώς θα είναι μια κατάσταση ισορροπίας μεταξύ Ουάσιγκτον και Τελ Αβίβ, όσον αφορά το ποιός θα τολμήσει περισσότερο να πάει κόντρα στη Ρωσία. Αν αυτό το σενάριο είναι σωστό, τότε η Ρωσία αναμφίβολα θα συνεχίσει να εξοπλίζεται απέναντι στο στρατιωτικο-βιομηχανικό σύμπλεγμα.

Ανεξαρτήτως του χαρακτηρισμού της ως ‘liberal’, η Κλίντον θυμίζει περισσότερο νεοσυντηρητική, όχι τόσο ‘ντροπαλή’ ώστε να εγκρίνει εισβολές σε ξένες χώρες, ακόμη κι αν οι διεθνείς νόμοι το απαγορεύουν. Οι απόψεις της και οι προηγούμενες πράξεις της ταιριάζουν περισσότερο σε αυτό που ο κόσμος χαρακτηρίζει ως “αμερικανικό επεκτατισμό” κι ένα από τον Θεό δοσμένο δικαίωμα να κυβερνά η Αμερική τον κόσμο.

Ο Τραμπ, από την άλλη, κάνει περισσότερο focus στο να ξαναχτίσει τις ΗΠΑ, και οι πολιτικές του μοιάζουν πιο κοντινές σε αυτές των απομονωτιστών τής αμερικανικής ιστορίας. Οι περισσότερες δηλώσεις και απόψεις του αντανακλούν την πραγματικότητα που οι ΗΠΑ είναι και θα βρίσκονται τα επόμενα χρόνια, ενός πολυ-πολικού κόσμου, με περισσότερα ρίσκα στον οικονομικό τομέα.

Αν ο Τραμπ κερδίσει, μάλλον η πρώτη επίσκεψή του θα είναι στη Μόσχα. Το πρόβλημα είναι αν θα του επιτραπεί ή αν και ο ίδιος αποτελεί μια έξυπνη μάσκα. Αν εννοεί όσα λέει, τότε ίσως κατορθώσει να ελέγξει τις υπερβολές τού συμπλέγματος. Αν δημιουργήσει μια καλή σχέση με τον Πούτιν, και αν τα μετριοπαθή μέρη της Ουάσιγκτον πάρουν το κοντρόλ, μαζί με τα μετριοπαθή μέρη του Κρεμλίνου, τότε ίσως δούμε ένα τέλος στον τρόμο τής Συρίας. Αλλά η Ρωσία, και δικαιολογημένα, παραμένει πολύ καχύποπτη απέναντι στην Αμερική, μην ξεχνώντας το πως εκείνη εκμεταλλεύθηκε την πτώση του τείχους του Βερολίνου, προσποιούμενη ότι το ΝΑΤΟ δεν θα επεκτεινόταν…».