Το ότι η δύναμη της τηλεόρασης είναι τεράστια, αυτό είναι γνωστό. Αυτήν την δύναμη εκμεταλλεύτηκε ο Τραμπ επί 14 (!) σεζόν, από το 2004, μπαίνοντας στο σπίτι του κάθε Αμερικανού μέσα από ένα εξαιρετικά δημοφιλές σόου.

Η ατάκα του «You’re fired!», σε όποιον υποψήφιο επρόκειτο να αποχωρήσει έγινε σλόγκαν και κομμάτι της καθημερινής νεοϋορκέζικης γλώσσας.

Ο Τραμπ αποχώρησε από τον Μαθητευόμενο ( The Apprentice ) όταν ξεκίνησε την προεκλογική του εκστρατεία.

Μια κόπια του Μαθητευόμενου παίχτηκε και την Ελλάδα με τον Κωστόπουλο στον ρόλο του Τραμπ. Αλλά μετά ήρθε η κρίση ενώ να σημειώσουμε ότι ο Τραμπ δεν “φτιάχτηκε” από το ΠΑΣΟΚ.

Οπότε τα δύο σόου είχαν μερικές ελάχιστες -πλην καθοριστικές για την επιτυχία τους- διαφορές…

 

 

Τι λέει ο ίδιος ο Τραμπ για τον Μαθητευόμενο:

-«Ενας ελκυστικός νέος, ο Μαρκ Μπερνέτ που είχε κάνει το Survivor, με επισκέφθηκε και μου είπε την ιδέα του: μια σειρά με σκηνικό τη ζούγκλα τής Νέας Υόρκης, τη σκληρότερη ζούγκλα απ’όλες, όπου οι άνθρωποι ξεσκίζουν ο ένας τον άλλον για να προχωρήσουν μια ίντσα μπροστά απ’τον ανταγωνισμό.

Η ιδέα του ήταν καταπληκτική: βάλε 16 ανθρώπους να διαγωνιστούν σε μια συνέντευξη για δουλειά διάρκειας 13 εβδομάδων, όπου ο νικητής καταφέρνει να γίνει μαθητευόμενος.

Όποιος κέρδιζε θα είχε δουλειά με εξαψήφιο μισθό στον Οργανισμό Τραμπ, για έναν χρόνο – ίσως και περισσότερο, αν το άξιζε.

-Αυτό που μου άρεζε περισσότερο ήταν ότι ο Μαθητευόμενος θα είχε και εκπαιδευτική αξία για τους θεατές. Ο κόσμος θα έβλεπε πώς λειτουργεί ο αληθινός επιχειρηματικός κόσμος και τι χρειάζεσαι για αν επιβιώσεις σ’ αυτόν – ή για να έχεις πιθανότητα να επιβιώσεις.

 

 

-Όταν αναγγείλαμε το σόου στα ΜΜΕ, η ανταπόκριση ήταν τεράστια. Την πρώτη εβδομάδα είχαμε 86.000 επισκέψεις στην ιστοσελίδα!

Όταν σταματήσαμε να μετράμε τις αιτήσεις για συμμετοχή, είχαμε φτάσει τις 215.00! Μπορεί να ήταν η μεγαλύτερη αίτηση εργασίας στον κόσμο…

-Το καθησυχαστικό ήταν ότι δεν χρειαζόταν να παίζω θέατρο. Ο Μαρκ Μπερνέτ μου είπε να είμαι απλώς ο εαυτός μου. Κι αυτός ήμουν.

-Ξέρω τι σκέφτεστε. Μα απέλυσες δεκαπέντε ανθρώπους! Ναι αλλά κοιτάξτε τι μπόρεσαν να κάνουν. Κοιτάξτε τι μπόρεσαν να δουν. Κοιτάξτε τι έμαθαν»!