Είναι τελικά εντυπωσιακό πόσο κάποιες ταινίες που εγγράφονται στο συλλογικό ασυνείδητο χαρακτηρίζουν διαφορετικές γενιές. Τη δεκαετία του ’90, ο Ρένος Χαραλαμπίδης, άγνωστος και..νεοφώτιστος, γύρισε δύο ταινίες που, ακόμη και στον τίτλο τους, καταγραφόταν η…έλλειψη budget: «No budget story», «Φθηνά τσιγάρα». Εχουν περάσει από τότε σχεδόν 20 χρόνια και είναι εντυπωσιακό ότι ακόμη και σήμερα σταματούν τον Ρένο στον δρόμο, από σαραντάρηδες μέχρι…16άρηδες, και του μιλούν για αυτές τις ταινίες. Το έχω βιώσει άπειρες φορές, σε διαφορετικές ελληνικές πόλεις. H πλέον πρόσφατη σχετική εμπειρία ήταν στην παραλία της Θεσσαλονίκης, με…πιτσιρικαρία για την μια και μόνη προβολή της ταινίας του “Φτηνά τσιγάρα”. Τελικά ό,τι και να λέμε, κάτι που αξίζει, ανεξαρτήτως…budget, “μένει” στον χρόνο. Αλήθεια διαχρονική και αναντίρρητη.

 

renos

 

Στην πορεία ο Χαραλαμπίδης ωρίμασε και πέρασε σε άλλα θέματα. Η τελευταία δημιουργία του ήταν ακόμη μια ταινία μοναδική στο είδος της, μια μαύρη κωμωδία, είδος με το οποίο καταπιάνονται σπανίως  οι έλληνες δημιουργοί. “Τα τέσσερα μαύρα κοστούμια” έχουν ως επίκεντρο το γραφείο κηδειών Μάκη Μεσσία (!!!). Τέσσερις απίστευτοι τύποι, καθοδηγούμενοι από έναν πανούργο ιδιοκτήτη γραφείου κηδειών, τον…Μάκη Μεσσία (!), περιφέρονται με ένα φέρετρο στην αυγουστιάτικη Αθήνα και την ελληνική επαρχία. Τραγελαφικές καταστάσεις δημιουργούνται, τρομερές ατάκες πέφτουν στον αέρα, και Χαραλαμπίδης, Σπυριδάκης, Ζουγανέλης, Πουλικάκος, Παναγιωτόπουλος…μαλώνουν μεταξύ τους υπέροχα! Ταυτόχρονα ανατρέχουν στην ζωή τους και σε περιστατικά σημαντικά που διαμόρφωσαν την πορεία τους. Μια γλυκόπικρη ταινία του Ρένου Χαραλαμπίδη που προκαλεί γέλιο και συγκίνηση.

 

4mk

 

Στη βόλτα μας στην παραλία ο Ρένος συχνά σιγοσφύριζε τον σκοπό από τραγούδια που έγραψε ο ίδιος αφού, ανάμεσα στις ιδιότητες του σκηνοθέτη, ηθοποιού και συγγραφέα, είναι και αυτή του τραγουδοποιού. Ενίοτε σταματούσε για να θαυμάσει το τοπίο, με τη ματιά του καλλιτέχνη που οραματίζεται ένα μοναδικής ομορφιάς σκηνικό. Απλός και καθημερινός, ένα δημιουργός που στα 40+ χρόνια της ζωής του, ωριμάζει όμορφα, χαρίζοντάς μας ό,τι έχουμε ανάγκη από έναν πραγματικό λαϊκό καλλιτέχνη: γέλιο, δάκρυ, συγκίνηση, σκέψη, νοσταλγία, όνειρο…

 

Δείτε επίσης