Θεωρήθηκε, εκ των υστέρων, ο υποψήφιος που ενδεχομένως θα μπορούσε να κερδίσει τον Ντόναλντ Τραμπ αφού δεν ήταν ούτε τόσο κατεστημένος ούτε τόσο διεφθαρμένος όσο η Χίλαρι. Αλλά ο Δημοκρατικοί προτίμησαν να κατεβούν με “σιγουράκι” και έχασαν.

Συν τοις άλλοις, μέσω των Wikileaks αποκαλύφθηκε ότι τον “πέταξαν” από τη διαδικασία επιλογής δημοκρατικού υποψηφίου με βρώμικο τρόπο, θέμα που προκάλεσε παραιτήσεις. Ενώ και η πολιτική του πρόταση άγγιξε περισσότερο τη μεσαία τάξη της Αμερικής, αυτήν που τελικά έδωσε τη νίκη στον Τραμπ.

Λίγο μετά τις εκλογές, ο Μπέρνι Σάντερς έγραψε ένα άρθρο στους New York Times ( οι οποίοι στήριξαν…αναφανδόν Κλίντον ), συνοψίζοντας το παρόν και το μέλλον της Αμερικής. Τα κυριότερα 10 σημεία του άρθρου του:

-Είμαι λυπημένος,  αλλά όχι έκπληκτος από το αποτέλεσμα. Δεν είναι σοκ για μένα ότι εκατομμύρια άνθρωποι ψήφισαν τον κ. Τράμπ. Το έπραξαν γιατί έχουν πια κουραστεί από το οικονομικό, πολιτικό και μιντιακό status quo.

 

berniepop

 

Οικογένειες εργαζομένων παρακολουθούσαν τους πολιτικούς να δέχονται οικονομική στήριξη για την προεκλογική τους εκστρατεία από δισεκατομμυριούχους και εταιρίες συμφερόντων – και στη συνέχεια να αγνοούν τις ανάγκες των απλών Αμερικανών.

Πολλές  από τις κάποτε όμορφες αγροτικές πόλεις της Αμερικής έχουν πια ερημώσει, τα καταστήματα στο κέντρο της πόλης είναι διαλυμένα και τα παιδιά τους αφήνουν το σπίτι τους , γιατί δεν υπάρχουν θέσεις εργασίας – κι όλα αυτά ενώ εταιρείες ρουφούν τον πλούτο από τις κοινότητες τους και “ταΐζουν” με αυτόν τους offshore λογαριασμούς τους.

-Οι εργαζόμενοι Αμερικάνοι δεν μπορούν να υποστηρίξουν οικονομικά μια αξιοπρεπή και ποιοτική φροντίδα για τα παιδιά τους. Υπάρχουν πάρα πολλές οικογένειες που βρίσκονται σε απόγνωση, ενώ τα ναρκωτικά, το αλκοόλ και οι αυτοκτονίες περικόπτουν την ζωή για έναν αυξανόμενο αριθμό ανθρώπων.

 

virginiathurmond

 

Ο εκλεγείς πρόεδρος Τράμπ έχει δίκιο: ο Αμερικανικός λαός θέλει αλλαγή. Αλλά τι είδους αλλαγή έχει να τους προσφέρει; Θα έχει το θάρρος να σταθεί απέναντι στους πιο ισχυρούς ανθρώπους σε αυτή τη χώρα οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για τον οικονομικό πόνο που αισθάνονται τόσο πολλές οικογένειες που εργάζονται ή θα στρέψει την οργή της πλειοψηφίας σε βάρος των μειονοτήτων, των μεταναστών, των φτωχών και των αβοήθητων;

Θα έχει το θάρρος να σταθεί απέναντι στη Wall Street, να εργαστεί για να καταρρίψει την πεποίθηση «too big to fail» (πολύ μεγάλα για να καταρρεύσουν) των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και να  απαιτήσει από τις μεγάλες τράπεζες να επενδύσουν σε μικρές επιχειρήσεις ώστε να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας στις αγροτικές περιοχές της Αμερικής και των πόλεών της ;

-Ή θα διορίσει έναν ακόμα τραπεζίτη της Wall Street για να διευθύνει το Υπουργείο Οικονομικών και να συνεχίσει το «business as usual»;  Θα ασχοληθεί πραγματικά, όπως υποσχέθηκε κατά τη διάρκεια της εκστρατείας του, με τη φαρμακευτική βιομηχανία ώστε να μειωθούν οι τιμές των συνταγογραφούμενων φαρμάκων;

 

bernie-sanders-pop-art-ppcorn-1

 

Αν ο εκλεγμένος πρόεδρος είναι σοβαρός ως προς την άσκηση πολιτικών που βελτιώνουν τη ζωή των εργαζόμενων οικογενειών, θα υπάρξουν πραγματικές ευκαιρίες για να κερδίσει την υποστήριξή μου.

-Μέσα στις επόμενες μέρες, θα προτείνω επίσης μια σειρά μεταρρυθμίσεων για την αναζωογόνηση του Δημοκρατικού Κόμματος. Πιστεύω ακράδαντα ότι το κόμμα πρέπει να αποσπαστεί από την δημιουργία εταιρικών δεσμών και, για άλλη μια φορά, να γίνει ένα λαϊκό κόμμα, το κόμμα των εργαζομένων, των ηλικιωμένων και των φτωχών. 

-Όταν η προεκλογική εκστρατεία μου έφτασε στο τέλος της, υποσχέθηκα στους υποστηρικτές μου ότι η πολιτική επανάσταση θα συνεχιστεί. Και τώρα, περισσότερο από ποτέ, αυτό είναι κάτι που πρέπει να συμβεί.