Στις 21 Ιουλίου 1969 η αμερικανική αποστολή Απόλλων 11 έγινε η πρώτη επανδρωμένη αποστολή που έφθασε στην επιφάνεια της Σελήνης. Ως γνωστόν, ο αστροναύτης Νιλ Αρμστρονγκ έγινε ο πρώτος άνθρωπος που πατησε το πόδι του στο σεληνιακό έδαφος, λέγοντας και την περίφημα ατάκα: “Ενα μικρό βήμα για τον άνθρωπο, ένα μεγάλο άλμα για την ανθρωπότητα”. Δεκαεννέα ( 19 ) λεπτά μετά τον Νiλ Άρμστρονγκ, ο Μπαζ Ολντριν υπήρξε ο δεύτερος άνθρωπος στην Ιστορία που περπάτησε πάνω στη Σελήνη. Ο τρίτος της αποστολής ο Κόλινς, δεν πάτησε καθόλου…Ετσι ο Μπαζ Όλντριν έμεινε στην ιστορία ως ο πρώτος άνθρωπος που ΔΕΝ πάτησε στο φεγγάρι! ( κάτι με το οποίο νομίζω ότι αστειευόταν κι ο ίδιος στη συνέχεια, αναπτύσσοντας πλούσια δράση στον διαστημικό κλάδο ). Τελικά, τι περίεργες “μικρές” ανθρώπινες ιστορίες, στις οποίες συνήθως δεν εστιάζει κανείς, κρύβονται πίσω από κάποια μεγάλα ανθρώπινα επιτεύγματα! 

Η επιλογή του `Ολντριν ως υποψήφιου αστροναύτη έγινε τον Οκτώβριο του 1963. Οι πρώτες λέξεις του πάνω στη Σελήνη ήταν: «`Ομορφη θέα. Υπέροχη ερημιά».

Ο `Ολντριν, ως πιστός Χριστιανός της πρεσβυτεριανής προτεσταντικής Εκκλησίας, υπήρξε ο πρώτος άνθρωπος πάνω στη Σελήνη που κάλεσε σε προσευχή: Μετά την προσελήνωση, μετέδωσε στη Γη: «Θα ήθελα με την ευκαιρία αυτή να ζητήσω από τον κάθε άνθρωπο που ακούει, οποιοσδήποτε και οπουδήποτε κι αν είναι, να σταθεί για λίγο και να αναλογιστεί τα γεγονότα των λίγων τελευταίων ωρών, και να απευθύνει ευχαριστίες στον Θεό με τον δικό του/της τρόπο.»