«Γιατί μας ενδιαφέρει το Μποζόνιο Higgs; Πώς το ανακάλυψαν 6.000 επιστήμονες στο CERNκαι ποιο είναι το επόμενο βήμα;»

Ομιλία του Καθηγητή του Πανεπιστημίου Columbia, MichaelTuts στο Ίδρυμα Ευγενίδου

 Ο καθηγητής Φυσικής του Πανεπιστημίου ColumbiaMichaelTutsσυνομιλεί με το κοινό την Πέμπτη 27 Απριλίου 2017 και ώρα 19:30 στο Αμφιθέατρο του Ιδρύματος Ευγενίδου.

Τον καθηγητή ΜichaelTutsέχει προσκαλέσει ο Σύλλογος Αποφοίτων του Πανεπιστημίου Columbiaστην Ελλάδα και η εκδήλωση διοργανώνεται σε συνεργασία με το Ίδρυμα Ευγενίδου. Σημειώνεται ότι θα δοθεί μία και μόνο ομιλία με κεντρικό  άξονα τρία ενδιαφέροντα ερωτήματα:

  • Γιατί μας ενδιαφέρει το Μποζόνιο Higgs;
  • Πώς το ανακάλυψαν 6.000 επιστήμονες στο CERN;
  • Ποιο είναι το επόμενο βήμα;

Η έρευνα του καθηγητή MichaelTuts επικεντρώνεται στην Πειραματική Φυσική Υψηλών Ενεργειών.Ο MichaelTuts διετέλεσε επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας των ΗΠΑ που συμμετέχει στο πείραμα ATLAS, ενόςαπό τα 4 κύρια πειράματα που υλοποιούνται στον Μεγάλο Αδρονικό Επιταχυντή (LHC) στο CERN. Εκτός από την θεωρητική έρευνα, ο ΜichaelTuts έχει την εξαιρετική ικανότητα να προσεγγίζει το ευρύκοινό και να εξηγεί με τρόπο ελκυστικό και κατανοητό αφηρημένες και δυσνόητες επιστημονικές έννοιες.

 

 

Θα ακολουθήσει η προβολή της ψηφιακής παράστασης: «PhantomoftheUniverse»στο Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο. Θα πραγματοποιηθούν δύο παραστάσεις  (ώρες 20:45 και 21:30).

Από  τον «αγώνα ταχύτητας» των πρωτονίων στονμεγαλύτερο επιταχυντή σωματιδίων του κόσμου στο Cernμέχρι την Μεγάλη Έκρηξη και το «αναδυόμενο» Σύμπαν, αλλά και την κατάβαση σ’ ένα υπόγειο στην Νότια Ντακότα, σχεδόν 1.500 m κάτω από την επιφάνεια της Γης, η παράσταση αυτή εισάγει τους θεατές στην πολυσχιδή έρευνα για την σκοτεινή ύλη. Τις σκηνές αυτής της παράστασης, που «ζωντανεύουν»στον θόλο του Πλανηταρίου, φαντάστηκεoMichaelBarnet,φυσικός στο Berkeley Lab, κατά την διάρκεια της θητείας του στο CERN, ως συντονιστής της διάχυσης των επιστημών.

Η είσοδος στην εκδήλωση είναι ελεύθερη. Απαραίτητα είναι τα δελτία εισόδου, η διανομή των οποίων θα πραγματοποιείται από τις 18:30 της ίδιας ημέρας από την Γραμματεία εισόδου του Ιδρύματος Ευγενίδου (Λεωφ. Συγγρού 387, 175 64 Π. Φάληρο) και έως εξαντλήσεως των διαθεσίμων θέσεων. Θα διατεθούν 180 δελτία εισόδου.Κάθε ενδιαφερόμενος/η θα μπορεί να προμηθευτεί ένα (1) δελτίο εισόδου.

Ο χώρος είναι προσβάσιμος και φιλικός σε ανθρώπους με κινητική αναπηρία και οι σκύλοι-οδηγοί τυφλών είναι ευπρόσδεκτοι.

 

 

Για την ομιλία του καθηγητή MichaelTuts:

-έχει ήδη προβλεφθεί  διερμηνεία  από/προς Ελληνικά – Αγγλικάκαι

– υπάρχει δυνατότητα Διερμηνείας στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα ή/και

χειλεανάγνωσης κατόπιν έγκαιρης επικοινωνίας με γραπτό μήνυμα στο

τηλέφωνο: 6936 177143, στο fax: 210 9417514 ή στην ηλεκτρονική

διεύθυνση: public@eef.edu.gr.

Η ψηφιακή πλανηταριακή παράσταση «PhantomoftheUniverse» προβάλλεται στα Αγγλικά.

Για όσους/όσες δεν μπορέσουν να παρευρεθούν, σημειώνεται ότι η ομιλία του καθηγητή M. Tuts, θα μεταδίδεται  ταυτόχρονα(livestreaming),στα Αγγλικά, μέσω Διαύλου από τον παρακάτω σύνδεσμο:https://diavlos.grnet.gr/event/e856

Βιογραφικό Σημείωμα του ΜichaelTuts μπορείτε να αντλήσετε από τον παρακάτω σύνδεσμο:https://en.wikipedia.org/wiki/Michael_Tuts