Γραφτηκαν και ελέχθησαν πολλά για την σωματική βία που ασκήθηκε στον δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη. Τα περισσότερα επικριτικά, σε στιλ “δεν θα περάσει ο φασισμός”. Ο φασισμός δεν ξέρω αν θα περάσει, με τρίτη τη Χ.Α. διατηρώ σαφείς αμφιβολίες. αλλά, από την άλλη, αν είσαι δημόσιο πρόσωπο οφείλεις να προσέχεις τι λες, καθώς δεν πίνεις καφέ στο καφενείο του χωριού σου αλλά οι δηλώσεις σου αναπαράγονται από ποικίλα ΜΜΕ.

Η ημερα γενοκτονίας των Ποντίων είναι μια ημέρα αφιερωμένη σε νεκρούς Ελληνες συμπατριώτες μας που σε ταραγμένες και χαλεπές εποχές για τον Ελληνισμό πλήρωσαν με τη ζωή τους την εθνοκαθαρτική πολιτική του τούρκου ηγέτη Μουσταφά Κεμάλ. Επίσης, για να είμαστε και κάπως δηκτικοί, ο συγκεκριμένος λαός, οι Τούρκοι, ιστορικά προχωρά μέσα από γενοκτονίες. Είναι μια ημέρα ιστορικής μνήμης, σεβασμού, κατάνυξης και απότισης φόρου τιμής στους χιλιάδες νεκρούς Ελληνες του Πόντου. 

 

O colourful Μπουτάρτης έχει παλιότερα δηλώσει για το θέμα, με τον γνωστό χονδροειδή, απωθητικό τρόπο του “χέστηκα αν ο Κεμάλ έσφαξε Ελληνες”. Τώρα ειλικρινά. Τίνος εθνικότητας ανθρώπου είναι δήλωση αυτή?Ελληνα? Σάματις δύσκολο….Πόσους τόνους ανευθυνότητας εμπεριέχει? Πόση εφηβική επιπολαιότητα, πόση τρομακτική ωμότητα, πόση βία ασκεί στους απογόνους των νεκρών των Κεμάλ, πόση έλλειψη σεβασμού? Νομίζω ότι απάντηση δεν -θα μπορούσε να- υπάρχει..

 

 

Τώρα, για τη σωματική βία, περιττό να επιχειρηματολογήσει κανείς, μας επιστρέφει σε απολίτιστους καιρούς ( αν θεωρήσουμε τους σημερινούς πολιτισμένους ). Αλλά και ο Μπουτάρης την προκληση, ενίοτε δε με χονδροειδή και προσβλητικό τρόπο, την έχει στο αίμα του. Πρέπει να προπηλακιστεί γι’αυτό; Οχι, απλώς όταν ασκείς μια δράση, ποτέ δεν μπορείς να είσαι σίγουρος για το μέγεθος της αντίδρασης. Δεν μπορείς να αποθεώνεις κάθε τρεις και δύο τον Κεμάλ όταν από απέναντι σου λένε ότι ο βυθός του Αιγαίου είναι γεμάτος ελληνικά πτώματα. Η πολιτική έχει timing. Η ίδια δήλωση, μια δεδομένη στιγμή μπορεί να λειτουργήσει κατευναστικά και συμφιλιωτικά και κάποια άλλη στιγμή να πυροδοτήσει ανεξέλεγκτες εντάσεις. Ε, η εποχή μας είναι εποχή ισχυρών εντάσεων, αρέσει-δεν αρέσει σε ορισμένους.

Αν δικαιολογείται ο προπηλακισμός του Μπουτάρη? Προφανέστατα όχι. Ούτε του Μπουτάρη, ούτε παλιότερα του αιμόφυρτου Χατζηδάκη, ούτε και κανα δύο άλλων που μου διαφεύγουν. Ούτε μεταναστών, ούτε αυτοχθόνων. Αν είναι φασίστες όσοι τού επιτέθηκαν? Για μένα φασίστες είναι και όσοι -κρυμμένοι- χτυπούσαν προ ετών στο ματωμένο κεφάλι του τον Χατζηδάκη, φασίστες είναι και οι Ρουβίκωνες, φασισταριά του χειρίστου είδσους ήταν παλιότερα ο Κολλάς και ο Σταμούλος, και γενικά τείνω να μην ξεχωρίζω την κόκκινη και την μαύρη βία, τη βία των δύο άκρων που πάντα και υπάρχουν και πάντα γλυκά συναντώνται.

Απομακρυνθείτε λίγο από τη ζέουσα επικαιρότητα και σκεφθείτε το απλούστερο. Γιατί έγινε, γιατί να γίνει όλο αυτό? Μήπως και οι δύο πλευρές χρησιμοποιήθηκαν από τους πολιτικούς ταγούς τους? Μήπως το να λες σε τηλεοπτική εκπομπή “I don’t give a shit if Kemal killed Greeks” είναι κάπως σαν εσχάτη προδοσία? Μήπως το να παρίστασαι μετά σε αντίστοιχη εκδήλωση συγγενών θυμάτων του Κεμάλ επιδιώκεις την προκληση έντασης ( χωρίς ίσως να φαντάζεσαι μέχρι που αυτή μπορεί να φτάσει? ). Μήπως, από πολιτικής απόψεως και η “ποντιακή” πλευρά εκμεταλλεύεται και κείνη το θέμα, ιδίως όταν ο πολυτάλαντος spokespamn της είναι αισθητικά και ιδεολογικά ο ορισμός του “γειά σας, είμαι ο μάγκας της γειτονιάς σας»?

 

 

Εγώ δεν ξέρω. Εγώ απλώς θέτω ερωτήματα. Εκείνο για το οποίο είμαι σίγουρος είναι ότι ο Μπουτάρης είναι ένας δήμαρχος ξεπερασμένου lifestyle, αγενής -ενδεχομένως λόγω της κούρασης των 76 χρόνων του-, τα πάει καλά με όλους τους εξουσιάζοντες ( δεν εχω ακούσει κανέναν κακό λόγο για κανέναν αλλά και αυτόν φροντίζει να τον αποδυναμώνει μέσω, ας πούμε, χιούμορ ) και με μια επίφαση πολυπολιτισμικότητας ικανής να επιφέρει οικονομικά κέρδη στην πόλη της Θεσσαλονίκης, κάνει διάφορα άστοχα και άκομψα και χονδροειδή ανοίγματα προς Εβραίους, Τούρκους κ.ο.κ., αγνοώντας συχνά το ότι οι Ελληνες πολίτες είναι αυτοί που τον ψήφισαν. Φυσικά, ως επιχείρημα χρησιμοποιεί τους -μάλλον κάπως φαιδρούς προηγούμενους δημοτικούς άρχοντες – “της συντηρητικής δεξιάς”, γεγονός που θεωρεί ο ίδος ότι του επιτρέπει να προβαίνει σε ακαταλόγιστες συχνά ενέργειες στο όνομα μιας νεφελώδους συνύπαρξης των πολιτισμών. Αν δεν δίνεις δεκάρα, καημένε, για τους νεκρούς, στην εκδήλωση τότε τι πήγες να κάνεις?

Η εποχή απαιτεί χαμηλούς τόνους. Εδώ ο Τσε του Lifestyle Πέτρος Κωστόπουλος κρατά ταπεινό προφίλ: άνοιξε σαντουιτσάδικο με ταλιάτα black angus, κάρδαμο και μους από αρχίδια ταύρου. Αναμφίβολα ο Μπουτάρης οφείλει να πάρει μερικά μαθήματα από τον vulgar lifestyle μέντορά του…