Ήταν πριν από 45 χρονια, Και ήταν 1ηΣεπτεμβρίου τού 1972, η τελευταία μέρα μιας αναμέτρησης που είχε ήδη ξεκινήσει μέσα Ιουλίου. Ο Ψυχρός Πόλεμος των δύο υπερδυνάμεων, ΗΠΑ και ΕΣΣΔ, στα καλύτερά του. Οποιαδήποτε αθλητική ή άλλη διοργάνωση εκλαμβανόταν ως νίκη της μιας ιδεολογίας απέναντι στην άλλη. Αλλά στο σκάκι, οι Σοβιετικοί δεν είχαν αντίπαλο…

Μέχρι που εμφανίστηκε ο Αμερικανός Μπόμπι Φίσερ. Ενας μάλλον αντισυμβατικός τύπος που αμφισβητούσε έντονα τον τρόπο διοργάνωσης των πρωταθλημάτων, ήταν απρόβλεπτος και πήγαινε κόντρα στους κανόνες. Σε αντίθεση με τον “πειθήνιο” Σπάσκι -αν μπορούσε ας κάνει κι αλλιώς…-ο Φίσερ δεν δίσταζε να λέει την άποψή του για όλους και για όλα π.χ. κατέκρινε τους συμπατριώτρες του ότι είναι εθισμένοι με τα media και δεν ανοίγουν να διαβάσουν ένα βιβλίο.

 

 

Το ματς είχε προγραμματιστεί να γίνει στο Ρέικιαβικ της Ισλανδίας. Ο Φίσερ, πριν εμφανιστεί τα έκανε όλα άνω κάτω. Πρώτα πρώτα ζήτησε οι αμοιβές των παικτών να είναι μεγαλύτερες. Μετά δεν εμφανίστηκε στην εναρκτήρια τελετή. Και γενικά περιφερόταν και φερόταν “όπως τού κάπνιζε”. Πολλοί είπαν ότι το έκανε επίτηδες για να σπάσει τα νεύρα του αντιπάλου του αλλά απλώς τέτοιος ήταν ο Φίσερ: χύμα τύπος και έξω καρδιά. Μέχρι και ο “σατανικός μέγας” Κίσινγκρ χρειάστηκε να τον πάρει τηλέφωνο για να τον συνετίσει.

Ο Φίσερ, πάντως, νίκησε. Και ο Γκάρι Κασπάροβ έδινε -αρκετά αργότερα- τη σημασία της νίκης του Φίσερ: «Οι Σοβιετικοί είχαν το μονοπώλιο, ήταν οι αδιαφιλονίκητοι κυρίαρχοι στο σκάκι. Γι’αυτό και η νίκη του Φίσερ, εν μέσω Ψυχρού Πολέμου “ακούστηκε” σε όλον τον Ατλαντικό»… 

 

 

Με τα χρονια ο Φίσερ εμφάνιζε όλο και πιο εκκεντρική συμπεριφορά και τελικά ο τόπος κατοικίας του έγινε το Ρέικιαβικ, εκεί που γνώρισε τη μεγαλύτερή του φόξα. Η μονομαχία των δύο ανδρών περιγράφεται στο προπέρσινο φιλμ Pawn Sacrifice. Σπάσκι και Φίσερ σήκωσαν στις πλάτες τους βάρη που δεν τους αναλογούσαν και ίσως αυτό εν τέλει οδήγησε τον Φίσερ στη συνέχεια σε μια κάποια πνευματική αστάθεια. Επίσημη διάγνωση δεν υπήρξε ποτέ αλλά ο άνθρωπος που έσπασε το μονοπώλιο των Σοβιετικών στο σκάκι ήταν ένας εξαιρετικά απρόβλεπτος τύπος….

Πέθανε τελικά τον Ιανουάριο του 3008, σε ηλικία 67 ετών.