Ο Μόργκαν Φρίμαν, ο οποίος σήμερα έχει γενέθλια, είναι από εκείνους τους αφροαμερικανούς ηθοποιούς που, χάρη στο ταλέντο τους, την εργατικότητά τους και την έντονη προσωπικότητά τους, κατόρθωσαν να ανοίξουν τον δρόμο και σε νεώτερους συναδέλφους τους, όπως ο Ντένζελ Γουάσιγκτον, ο Φόρεστ Γουίτακερ κ.α.

Γεννήθηκε πριν από 80 χρόνια και ο δρόμος για την καταξίωση ήταν μακρύς. Ουσιαστικά η αναγνώρισή του ήρθε μετά τα 50του χρόνια, τη δεκαετία του 1990, όταν πολλές προκαταλήψεις γκρεμίζονταν και οι μαύροι ηθοποιοί είχαν περισσότερες ευκαιρίες για συμμετοχή και διάκριση.

 

 

Τον “βοήθησε” με έναν τρόπο και κάποιος που θεωρείται σκληρός “δεξιός”, ο Κλιντ Ιστγουντ. Συμπρωταγωνίστησαν το 1992 στην ταινία του The Unforgiven, μια αναβίωση του παλιού καλού είδους του γουέστερν. Από κει και πέρα άνοιξε ο δρόμος και ο Φρίμαν καθιερώθηκε – έγινε established.

Υποδυόμενος μια γκάμα χαρακτήρων, πάντα με το ιδιαίτερο προσωπικό του στιλ, έφτασε 4 φορές να είναι υποψήφιος για Οσκαρ χωρίς να το κατακτήσει, κάτι που κατόρθωσε πάλι με τη συνδρομή του παλιόφιλού του Κλιντ, στην ταινία Million Dollar Baby, σε έναν ρόλο χαμηλών τόνων -άλλωστε πάντοτε κάπως έτσι ήταν η υποκριτική του, “ήπια”, ως βοηθός του προπονητή Ιστγουντ, χαμένοι και οι δύο μες τις δαιδαλώδεις λεωφόρους τής σόου μπίζνες του αθλήματος του μποξ, τις ίντριγκες, τους στημένους αγώνες κ.α.

 

 

Μετά το Οσκαρ, σαφώς και όλα ήταν πιο εύκολα και ο Φρίμαν αρκετά ώριμος για να πάρουν τα μυαλά του αέρα. Επαιξε σε μεγάλα μπλοκμπάστερ όπως ο Batman, υποδύθηκε τον Νέλσον Μαντέλα, ρόλους θρησκευτικού περιεχομένου ( ακόμη και τον…Θεό!), παρουσίασε μια σειρά ντοκιμαντέρ για την Ιστορία, τους πολιτισμούς κ.λπ. και γενικά έγινε μια απολύτως αποδεκτή περσόνα τής κινηματογραφικής βιομηχανίας. Ισως επειδή γνώρισε τόσες πολλές δυσκολίες στο ξεκίνημά του.

Κλείνοντας σήμερα τα 80 χρόνια του, ο Μόργκαν Φρίμαν, σε καλή φυσική κατάσταση, συνεχίζει να κάνει αυτό που ξέρει καλά: να δουλεύει σκληρά και χωρίς πολλές φανφάρες…Και αυτό, όπως όλα δείχνουν εκτιμάται.