Και τώρα που ο καπνός κατακάθισε, το καλοκαίρι, ας πούμε τελείωσε, και το μεγάλο τζέρτζελο με τις selfies και τις πόζες Ζιζέλ κόπασε ελαφρώς, ήρθε ίσως η ώρα του τελικού απολογισμού: αυτό το διάσημο σε όλον τον κόσμο νησί, η Μύκονος, είναι αμαρτωλή ή αγία?

Καταρχήν, να δειυκρινίσουμε, θέσφατα δεν υπάρχουν. Ουδείς ΕΙΝΑΙ απολύτως κάτι ή δεν είναι ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΚΑΤΙ. Η Μύκονος είναι ένα όμορφο κοσμοπολίτικο νησί που συγκεντρώνει τουρίστες από όλον τον κόσμο. Συνήθως εξαιρετικά εύπορους, σε επίπεδα…τρομακτικά, οι οποίοι και αφήνουν αρκετές πολλές χιλιάδες δολλάρια στο νησί, με ψώνια, εξόδους κ.ο.κ. ( αυτο, εξάλλου, δεν είναι και το νόημα της “τουριστικής μας βιομηχανίας”?

Φυσικά, τόσο πολύ χρήμα, δημιουργεί στους ιθαγενείς διάθεση για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο “δάγκωμα”. Απειροι τσοπάνηδες, χωραφάδες, ψαράδες. τουβλάδες και γενικώς -άδες, έχουν φτιάξει τεράστιες περιουσίες αφού η τύχη -( ε, και κάπως  η πατροπαράδοτη ελληνική πονηρία ) ήταν μαζί τους.

 

Μέχρι εδώ, όλα καλά. Αλλά είμαστε και ζηλόφθων λαός ( βλ.  κατσίκα του γείτονα κ.ο.κ. ). Συνεπώς οι νησιώτες των ετέρων νήσων επιδόθηκαν σε μια εκστρατεία δυσφήμησης της Μυκόνου, με σκοπό την κατακρήμνισή της ( γνωστή ελληνική αρετή η -εκ των έσω- καταστροφή όποιου πετυχαίνει ).

Βεβαίως βοήθησε και η ταύτιση ενός πραγματικά χαλαρού για διακοπές νησιού με μια συγκεκριμένη κοινωνική τάξη, τους μουτζαχεντίν μιας παρατάξεως που, μετά τη νίκη του 2000, πετούσαν αστακούς ο ένας στον άλλον, μεθυσμένοι από όσα στη συνέχεια θα “έτρωγαν” ( όχι μόνον αστακούς…Για περισσότερο info στο βιβλίο του Κώστα Καρακούση από την Εστία ).

Ποιό είναι το δίδαγμα, αν υπάρχει κάποιο τέτοιο; Σε κάθε νησί όπου έρχεται κόσμος να διασκεδάσει, γίνονται πολλά. Και όσο πιο άγρια είναι η διασκέδαση, τόσο πιο πολλά μπορούν να συμβούν. Δεν μιλάμε για κάτι συγκλονιστικό. Αλλά σε έναν τόπο that never sleeps, η ενταση είναι μεγάλη και ίσως αποτελεί και στοιχείο γοητείας του τόπου. Οπότε κοιτάξτε να φτιάξετε κάτι καλύτερο και ελκυστικότερο και μη λοιδορείται Τη Μύκονο.

Αλλωστε, γι’αυτον τον σκοπό, υπάρχει και ο απολαυστικός κύριος Ζάχος….