Μια σπουδαία σειρά. Είναι τα βιβλία τής Αστυνομικής Λογοτεχνίας των εκδόσεων Παρατηρητής που εκδόθηκαν προ περίπου 20 ετών. Γραμμένα, τα περισσότερα, τη δεκαετία του ’30, λίγο μετά το κραχ του ’29, αποτυπώνουν την προσπάθεια επιβίωσης, το έγκλημα, τη διαφθορά στη δημόσια διοίκηση κ.ο.κ. Κοινώς, μια κοινωνία σε κατάσταση οικονομικής κρίσης….

Τα περισσότερα αποτέλεσαν τη βάση για σενάρια αξέχαστων φιλμ νουάρ ή τηλεοπτικών σειρών που σίγουρα έχετε δει, με κλασσικούς ηθοποιούς, Έντουαρντ Τζ. Ρόμπινσον, Ρόμπερτ Μίτσαμ, Μέριλιν Μονρόε κ.α. Ενδεικτικά: “Η μεγάλη κάψα”, “Η άνοδος και η πτώση τής Μίλντρεντ Πιρς” ( τηλεοπτική σειρά που προέβαλε πέρυσι το καλοκαίρι ο ΣΚΑΙ με την Κέιτ Γουίνσλετ), “Υπόθεση Φραντσάιζ”, “Ο μικρός Καίσαρ”, “Η ζούγκλα τής Ασφάλτου”, “Η πασαρέλα” ( τα δύο τελευταία του Γουίλιαμ Μπαρνέτ εξίσου καλός με τους πιο διάσημους Ρέιμοντ Τσάντλερ, Ντάσιελ Χάμετ, Μίκι Σπιλέιν κ.α ).

 

i_zougkla_tis_asfaltou_1950

 

Να σημειωθεί ότι οι εκδόσεις είναι, ειδικά για την εποχή τους, πολύ φροντισμένες, με πολλά στοιχεία τόσο για τον συγγραφέα όσο και για το λογοτεχνικό είδος αλλά και για τις κινηματογραφικές μεταφορές των βιβλίων. Κάθε βράδυ, ο αναγνώστης χάνεται στους θολούς δρόμους των απρόσωπων μεγαλουπόλεων που ρουφούν σαν μαύρες τρύπες τα πάθη ηρώων, καταδικασμένων να φτάσουν μέχρι τέλους, εκ των προτέρων συμβιβασμένων με το τίμημα που καλούνται να πληρώσουν.

Τα βιβλία σίγουρα μπορείτε να τα βρείτε σε κάποιο bazaar ( ενδεχομένως και σε ενημερωμένα βιβλιοπωλεία ). Κάντε μια προσπάθεια, αξίζει τον κόπο, ειδικά αν σας σαγηνεύει η εποχή γέννησης τού σύγχρονου αστυνομικού μυθιστορήματος. Σκληροί άντρες, πλατινέ ξανθιές, τι άλλο να ζητήσεις για διάβασμα ένα φθινοπωρινό βράδυ;