Η πειρατεία αποτελεί μια σύγχρονη πληγή για το παγκόσμιο εμπόριο και την ασφάλεια στη ναυσιπλοϊα, πλην όμως φέρει και η Δύση τις ευθύνες της για τα failed states που η απουσία της ή η απερίσκεπτη κάποιες φορές παρουσία της δημιουργεί, κυρίως στην αφρικανική και την ασιατική ήπειρο.

 

 

Ένα τέτοιο κράτος είναι η Σομαλία. Πολλά τα κρούσματα πειρατείας κοντά στις ακτές της, με κορυφαίο εκείνο του αμερικανικού πλοίου Maersk Alabama το 2009, του πρώτου πλοίου υπό αμερικανική σημαία το οποίο έπεφτε στα χέρια πειρατών τον 20ο αιώνα! Καπετάνιος του ήταν ο Richard Philips, τον οποίον υποδύθηκε ο Tom Hanks στην ομώνυμη ταινία ( “Captain Philips”, τού 2013 ) και θέμα την περιπέτειά του που σόκαρε όλη την Αμερική.

 

 

Καινούρια ταινία βασισμένη στο ίδιο concept είναι οι «Πειρατές της Σομαλίας» που, από την περασμένη Πέμπτη, προβάλλονται στις ελληνικές αίθουσες. Χαρακτηριστικό τής σύνδεσης των δύο ταινιών είναι η παρουσία και στις δύο του Σομαλο-Αμερικανού ηθοποιού Barkhad Abdi, ο οποίος στην πρώτη υποδυόταν τον πειρατή και στους Πειρατές της Σομαλίας, έναν ντόπιο που υποδέχεται τον -μοναδικό- Δυτικό δημοσιογράφο που θέλει να κάνει το σχετικό ρεπορτάζ.

 

 

 

Η ταινία βασίζεται στην αληθινή ιστορία τού Καναδού δημοσιογράφου Jay Bahadur, ο οποίος βρέθηκε στην αφρικανική χώρα το 2008 ακριβώς για αυτόν τον λόγο: μια συνέντευξη με τους πειρατές, μια δημοσιογραφική αποκλειστικότητα παγκοσμίου βεληνεκούς. 

 

 

Στο φιλμ που διακρίνεται και από αρκετό χιούμορ, εκτός των δύο πρωταγωνιστών, τού Evan Peters και του Barkhad Abdi, παίζει και -ένας κάπως ανόρεκτος- Αλ Πατσίνο, στον ρόλο ενός βετεράνου δημοσιογράφου που παρακινεί τον νεαρό συνάδελφό του να επιδιώξει το σούπερ-ρεπορτάζ!

Kαλή ταινία, με ωραίες ερμηνείες και -παρά το θέμα της- η δράση εκτυλίσσεται στη…στεριά και όχι στη θάλασσα!