Σάββατο βράδυ, πρώτη μέρα του Σεπτέμβρη και η Αίγλη Ζαππείου γεμάτη. Καρφίτσα δεν πέφτει κάτω. Και παρ’ότι, ΟΚ, το καλοκαίρι -θεωρητικά- τελείωσε και ο κόσμος -θεωρητικά- επέστρεψε στις πόλεις, η βασική αιτία της πληρότητας του κινηματογράφου είναι το φιλμ που προβάλλει: «Επικίνδυνη Αποστολή: Η Πτώση». Πρωταγωνιστής -αλλά και παραγωγός- ο Τομ Κρουζ.

 

 

Αναμφίβολα πρόκειται για το “χρυσό αγόρι” του Χόλιγουντ, εδώ και σχεδόν 4 δεκαετίες, αφού το ντεμπούτο του στον χώρο το έκανε με την ταινία «Taps», το 1981, μόλις στα 19του χρόνια! Πήρε φόρα και, από τότε, δεν σταμάτησε ποτέ και πουθενά. Ουσιαστικά παραμένει στην κορυφή του Χόλιγουντ σταθερά, αποτελώντας ένα είδος εμπορικού φαινομένου. Να σημειωθεί επίσης ότι δεν είναι καθόλου κακός ηθοποιός: σε κάποιες ταινίες που χρειάστηκε να υποδυθεί περισσότερο σύνθετους χαρακτήρες, τα κατάφερε περίφημα. Eνώ διαθέτει και αξιοσημείωτη κωμική φλέβα.

 

 

Με τις επιτυχίες των ταινιών του έκανε trendy διάφορα επαγγέλματα, όπως του μπάρμαν, του πιλότου κ.α. Μετά το Cocktail, δεν υπήρχε μπάρμαν ανά τον κόσμο που να μην προσπαθεί να μιμηθεί τα κόλπα του με τα μπουκάλια κ.λπ. Απειρες ώρες πρόβας για τους επίδοξους μιμητές του ρόλου του στην ταινία.

Όσο για το Mission Impossible, την κλασσική σειρά της δεκαετίας του ’60, υπήρξε ο εμπνευστής της αναβίωσής της στα μέσα της δεκαετίας του ’90, στον κινηματογράφο. Από την πρώτη ταινία έχουν περάσει πάνω από δύο δεκαετίες, αισίως φτάσαμε στην έκτη συνέχεια, με τα έσοδα να έχουν αγγίξει -πριν την προβολή τής τελευταίας ταινίας- τα 3 δισεκατομμύρια δολλάρια! Ο Τομ Κρουζ έχει το άγγιγμα του Μίδα, ό,τι αγγίζει γίνεται χρυσός.

 

 

Αλλά, επειδή στη ζωή τίποτε δεν είναι -τουλάχιστον εντελώς- τυχαίο, ας σημειωθεί ότι πρόκειται για έναν τελειομανή επαγγελματία που υποβάλλει τον εαυτό του σε άπειρες και εξαιρετικά οδυνηρές δοκιμασίες προκειμένου το τελικό αποτέλεσμα να είναι όσο το δυνατόν πιο γοητευτικό και θελκτικό για το κοινό.

Ουσιαστικά έχει καταργήσει τους σταντ-μεν και γυρίζει όλες τις επικίνδυνες σκηνές μόνος του. Και μιλάμε για πραγματικά επικίνδυνες σκηνές:  πτώσεις από αεροπλάνα και ελικόπτερα, αναρριχήσεις σε κατακόρυφες βραχώδεις επιφάνειες, άλματα στο κενό κ.ο.κ.

 

 

Στην “Επικίνδυνη Αποστολή: Η Πτώση», σε μια τέτοια σκηνή, πηδώντας από το ένα κτίριο στο άλλο, έσπασε τον αστράγαλό του, με αποτέλεσμα να χαλαρώσει κάπως ο ξέφρενος ρυθμός των γυρισμάτων προκειμένου να αποθεραπευτεί. Το έκανε και συνέχισε τα…ακροβατικά του, με τον ίδιο επικίνδυνο τρόπο.

Πολλοί διακρίνονται από μια διάθεση απαξίωσης του Τομ Κρουζ επειδή δεν παίζει δύσκολους, βαθιά ανθρώπινους χαρακτήρες ( παρ’ότι και αυτό κατά καιρούς το έχει κάνει με σημαντική επιτυχία ). Όλοι αυτοί οι επικριτές του, ας έχουν στο μυαλό τους, ότι ένας ηθοποιός που επί 4 συνεχείς δεκαετίες γεμίζει τα ταμεία -τώρα πλέον στα 56του χρόνια- αξίζει τεράστιου σεβασμού. Το έργο του μόνο εύκολο δεν είναι.

Ο αδάμαστος, ο ατσάλινος, ο ανίκητος Τομ Κρουζ. Όποιο αντίστοιχο κοσμητικό επίθετο και να χρησιμοποιήσετε για τον δημοφιλή ηθοποιό, “μέσα είστε”…