Στρατηγός του Πακιστάν και μετέπειτα πρόεδρος της χώρας. Πέθανε σαν σήμερα το 1988, σε ένα εξαιρετικά μυστηριώδες αεροπορικό ατύχημα ( συνηθίζονται αυτά στους πολιτικο-στρατιωτικούς κύκλους….). Ανέλαβε την εξουσία με πραξικόπημα το 1977, κηρύσσοντας στην χώρα τον στρατιωτικό νόμο και εκτοπίζοντας τον πρόεδρο Μπούτο ( που μάλιστα τον είχε ευνοούμενο ). Η εκτέλεση του Μπούτο έγινε δύο χρόνια αργότερα παρά τη διεθνή κατακραυγή και τις σχετικές εκλήσεις από διάφορες χώρες.

Ο Ζία έμεινε στην ιστορία σαν ένας αμφιλεγόμενος πρόεδρος, καθώς, από τη μια πλευρά υπονόμευσε τους δημοκρατικούς θεσμούς και τη θρησκευτική ανοχή, δημιουργώντας μια ασφυκτικού τύπου κοινωνία αλλά, από την άλλη, ήταν ο βασικός παράγων εκδίωξης των Σοβιετικών που είχαν εισβάλλει στο Αφγανιστάν.

Σε συνεννόηση με τους Αμερικανούς φρόντισε για τον εξοπλισμό των Αφγανών με μοντέρνα όπλα, κυρίως τους πυραύλους Stinger που “έριχναν” τα σοβιετικά ελικόπτερα, τα οποία, μέχρι τότε σκορπούσαν τον όλεθρο και την καταστροφή. Βεβαίως, όλο αυτό οδήγησε πράγματα που ξέρουμε, με τους χιλιάδες εξοπλισμένους μουτζαχεντίν να μένουν “άνεργοι” μετά την αιφνίδια αποχώρηση των Αμερικανών, την άνθιση του εμπορίου ηρωίνης και μια γενικότερη διάθεση ρεβάνς απέναντι στους μέχρι τότε συμμάχους, τις ΗΠΑ. Διάθεση που οργάνωσε και συντόνισε, με τα γνωστά αποτελέσματα, ο Οσάμα Μπιν Λάντεν. 

 

 

Θυμήθηκα πρόσφατα τον στρατηγό Ζία, βλέποντας μία από τις πιο διασκεδαστικές αλλά και ουσιαστικές ταινίες για το θέμα, το «Charlie Wilson’s war», με Τομ Χανκς και Τζούλια Ρόμπερτς, μια ζάπλουτη Αμερικανίδα η οποία στον λόγο που εκφωνεί στο Πακιστάν ενώπιον του Ζία λέει απίστευτα πράγματα…Και τον Φίλιπ Σέιμουρ Χόφμαν στον ρόλο του πράκτορα τής CIA, Γκας Αβρακότος, ελληνικής καταγωγής ασφαλώς…

Αναμφίβολα, ο Ζία Ουλ Χακ αποτέλεσε μια κεντρική φιγούρα της ιστορίας “του πολέμου των πολιτισμών”, ο οποίος αποτελεί σχεδόν το επίκεντρο της συζήτησης στις μέρες μας.