Προσκεκλημένος του Ομίλου Φίλων Αστρονομίας, ο αστροφυσικός και επίτιμος διευθυντής του Ευγενιδείου Πλανηταρίου, Διονύσης Σιμόπουλος, θα βρεθεί το Σάββατο στη συμπρωτεύουσα, για μια ομιλία για το ευρύ κοινό με τίτλο “Σύμπαν: Από την Γένεση στον Κατακλυσμό”.

Η διάλεξη θα λάβει χώρα στο Δημοτικό θέατρο Καλαμαριάς, στις 7:00 μμ, με ελεύθερη είσοδο για όλους.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο διάσημος Ελληνας αστροφυσικός με καριέρα στις ΗΠΑ θα επισκεφθεί τη Θεσσαλονίκη. Αφού και στο παρελθόν, όποτε εύρισκε ευκαιρία, πρόσφερε με γενναιοδωρία τα φώτα του στο κοινό της, κάνοντας αυτό που ξέρει ίσως καλύτερα από οποιονδήποτε άλλον Ελληνα επιστήμονα:

τη μεταλαμπάδευση τής επιστημονικής γνώσης με τρόπο κατανοητό στην πλειονότητα των θεατών και ακροατών του, συνδέοντάς της με παραδείγματα από την καθημερινή ζωή, κατορθώνοντας έτσι να είναι δημοφιλής και αγαπητός σε μια γκάμα ηλικιών από 5-95 ετών!

 

 

Ουσιαστικά ο Διονύσης Σιμόπουλος υπήρξε ο θεμελιωτής αυτού που καλούμε pop science στην Ελλάδα. Δηλαδή, την λήψη της επιστημονικής γνώσης και την μετατροπή της σε ένα όμορφα και γοητευτικά ειπωμένο “παραμύθι”, εύληπτο από το μη ειδικό κοινό, χωρίς την παραμικρή έκπτωση στην ακρίβεια της εξειδικευμένης πληροφορίας.

Και αυτό αποτέλεσε μια πεποίθησή του που πάντοτε υπηρετούσε με συνέπεια.

Αφού όταν ως νεαρός επιστήμονας, ένας καθηγητής του τού είχε συστήσει να μιλήσει σε κάποια ομιλία του σπουδαιοφανώς, σοβαροφανώς, δηλαδή ελαφρώς…ακαταλαβίστικα, ο νεαρός τότε επιστήμονας δεν το έπραξε, μη αποδεχόμενος το μότο “τι ωραία που τα είπε ο Σιμόπουλος, μεγάλος επιστήμονας, δεν καταλάβαμε τίποτα”! 

Με τον ίδιον τρόπο συνεχίζει και τώρα, μετά από μισό αιώνα προσφοράς στην ελληνική επιστήμη μέσα από το Ευγενίδειο ίδρυμα.

Φιλοξενεί ξένους επιστήμονες, φίλους του από το εξωτερικό, κινείται μαζί τους σε…βουνά και λαγκάδια, τους φέρνει σε επαφή με νέους και μεγαλύτερους Ελληνες διψασμένους για γνώση, επιστήμονες και μη, ενώ και ο ίδιος “οργώνει” κυριολεκτικά την Ελλάδα, από τα όρη, τα βουνά μέχρι και το πιο απομακρυσμένο νησί, πιστός στη φιλοσοφία ζωής του: να κάνει τη γνώση κτήμα του καθενός, ανεξαρτήτως τής κατάρτισης αυτού. 

 

 

Και είναι και λίγο, “τραβάτε με κι ας κλαίω”. Όλο λέει ότι θα…αποσυρθεί αλλά ουδέν ψευδέστερον τούτου!  Με την πρώτη ευκαιρία, το πρώτο κάλεσμα, την πρώτη πρόσκληση, απ’όπου κι αν αυτή προέρχεται, ο Σιμόπουλος σπεύδει να…σπείρει γνώση, όπου μπορεί, πάντοτε με τον προσωπικό του τρόπο.

Επί 5 Πέμπτες τον Μάρτιο στην Αθήνα, θα μιλά στη Στοά του Βιβλίου, στις 5.00 μ.μ., για το Σύμπαν που μας περιβάλλει. Το ίδιο θα κάνει και το Σάββατο στη Θεσσαλονίκη.

Οσοι πιστοί προσέλθετε. Όταν θα βγείτε έξω από την αίθουσα τής διάλεξης, θα κοιτάξετε τον ουρανό με διαφορετικό τρόπο και θα αισθανθείτε να κατανοείτε κάποια από τα μικρά ή μεγάλα μυστικά του…