Ενας από τους κορυφαίους Ελληνες προπονητές πόλο, ο Μανώλης Γούναρης, με τεράστια προσφορά στο άθλημα και στις πισίνες, , “κάθεται” επί σχεδόν μια εικοσαετία στους πάγκους των ομάδων της Θεσσαλονίκης. Από τους ελάχιστες προπονητές σε όλα τα σπορ που έχουν περάσει από τους πάγκους και των τριών ιστορικών ομάδων της πόλης, ο Μανώλης Γούναρης είναι σήμερα προπονητής του Αρη Θεσσαλονίκης και, με αφορμή τις πολλές και σπουδαίες πρόσφατες εθνικές και συλλογικές επιτυχίες των ομάδων του πόλο, σχολιάζει την επικαιρότητα, ενόψει και της έναρξης του καινούριου πρωταθλήματος σε λίγες μέρες.

 

 

-Πότε ξεκίνησε η ενασχόληση με το άθλημα;

«Στην ηλικία των 11 ετών, στον Ο.Φ.Θ., ως παίκτης. Αν προσθέσουμε και τα προηγούμενα 3 χρόνια ως κολυμβητής, μιλάμε για “μια ζωή στις πισίνες”. Διατέλεσα διαιτητής από 1993-1995 και από το 1995 μέχρι σήμερα, προπονητής. Ο τότε -αλλά και νυν- έφορος του ΠΑΟΚ, Γιάννης Ελευθεριάδης, μου πρότεινε, ύστερα από προτροπή του Γιώργου Παππούδη, αρχηγού της ομάδας, να αναλάβω τις ακαδημίες του ΠΑΟΚ».

-Αξέχαστη στιγμή;

«Το 1983, όταν ως αρχηγός του Ο.Φ.Θ., σήκωσα το κύπελλο του παιδικού πρωταθλήματος στον Βόλο».

-Ποιοί είναι “οι άνθρωποι του πόλο”;

«Ενα ιδιαίτερο club ανθρώπων, σπάνιο, αν και στις μέρες μας περισσότερο σύνηθες. Ο χώρος της πισίνας, στον οποίον όλοι μαζί κάνουμε κολύμπι αλλά και προπόνηση, είναι αυτός που μάς ενώνει».

 

 

-Θεσσαλονίκη και Αθήνα στο πόλο;

«Με δύο ομάδες, τον ΠΑΟΚ και τον ΟΦΘ στην Α1, δε νομίζω ότι διεκδικούμε πολύ χώρο στο…lifestyle τής πόλης. Σε σχέση με την Αθήνα οι διαφορές είναι τεράστιες. Ολη η Α1 ουσιαστικά “είναι” εκεί, μοιραία και το ενδιαφέρον».

-Η οικονομική κατάσταση τής χώρας επηρέασε το άθλημα;

«Σίγουρα επηρεάστηκε όλος ο αθλητισμός. Το πόλο επηρεάστηκε πολύ, καθώς είναι -στην ουσία- ένα ερασιτεχνικό άθλημα με επαγγελματικές απαιτήσεις, συνεπώς επήλθε οικονομική κατάρρευση».

-Είναι τηλεοπτικό άθλημα το πόλο;

«Το πόλο είναι τηλεοπτικό αλλά η κάλυψή του πρέπει να γίνεται από ανθρώπους που το γνωρίζουν, κάτι που δυστυχώς συμβαίνει σπάνια…Η ιδιαιτερότητα αλλά και η γοητεία του είναι ότι πρέπει να υπολογίσεις τι γίνεται εντός αλλά και εκτός οπτικής επαφής. Η περισσότερη δράση στο πόλο είναι κάτω από το νερό».

 

 

-Ο Γιώργος Μαυρωτάς που συμμετείχε σε 5 Ολυμπιάδες και τώρα είναι βουλευτής;

«Ο Γιώργος Μαυρωτάς είναι αναμφίβολα μια παγκόσμια φυσιογνωμία στο άθλημά μας. Τον γνωρίζω από παλιά, παρακολουθώ τις κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις του και διακρίνω το ίδιο ήθος και ύφος που τον χαρακτήριζαν πάντοτε ως παίκτη και ως άνθρωπο».

-Ποιές ήταν οι επιτυχίες του ελληνικού πόλο φέτος;

«Το φετινό καλοκαίρι επιβεβαίωσε ότι η υδατοσφαίριση είναι το άθλημα που ταιριάζει περισσότερο στον έλληνα. Οι επιτυχίες πάμπολλες: η κατάκτηση  του champions league από τον Ολυμπιακό στους άνδρες. Η κατάκτηση του παγκοσμίου πρωταθλήματος από την ομάδα των εφήβων. Η κατάκτηση του πανευρωπαικού πρωταθλήματος από την ομάδα των νέων ανδρών. Η πέμπτη θέση στην Ευρώπη της ομάδας των ανδρών. Η δεύτερη θέση στην Ευρώπη της ομάδας των γυναικών. Η τρίτη παγκόσμια στις νεάνιδες. Η πέμπτη πανευρωπαική στις νέες γυναίκες. Η κατάκτηση του europa cup από την εθνική γυναικών. Ολες αυτές οι επιτυχίες δείχνουν τη δουλειά που γινεται στο άθλημα από το μικρότερο σωματείο μέχρι την εθνική ανδρών».

 

 

-Ομως θα αξιοποιηθούν από την Πολιτεία;

«Αν αξιοποιηθούν ή όχι από την πολιτεία δεν ξέρω αλλά σίγουρα πρέπει το άθλημα να βοηθηθεί ως προς τις εγκαταστάσεις.Δεν υπάρχει πολλές φορές κολυμβητήριο για να προπονηθούν οι εθνικές ομάδες. Αυτό και μόνον τα λέει όλα…».

-Τι θα δούμε στο νέο πρωτάθλημα;

«Το νέο πρωτάθλημα έχει πάλι ένα ακλόνητο φαβορί, τον Ολυμπιακό, κι από εκεί και πέρα θα παλέψουν για την τετράδα η Βουλιαγμένη, ο Π.Α.Ο.Κ, ο Απόλλων Σμύρνης. Αυτή τη στιγμή οι συγκεκριμένες ομάδες φαίνεται να έχουν ένα προβάδισμα σε σχέση με τις υπόλοιπες».