Στη σύγχρονη ταραγμένη εποχή μας, όπου οι παντός είδους στρεβλώσεις δημιουργούν εντυπώσεις διαμορφώνουν παντός είδους στερεότυπα, είναι καλό τα οικονομικά ιδρύματα, όπως οι Τράπεζες να συμβάλλουν ακόμη περισσότερο, με διάφορες δραστηριότητές τους, στην ανύψωση του πνευματικού επιπέδου του τόπου, ώστε να έλθουν πιο κοντά στον χειμαζόμενο λαό, προσφέροντάς του τροφή για γνώση.

Συνεπώς, μόνο καλά λόγια μπορούν να ειπωθούν για την πρωτοβουλία τής Τράπεζας της Ελλάδος να τιμήσει μια σημαντική μορφή του τόπου, τον Νάσο Δετζώρτζη ( 1911-2003 ), σε ειδική εκδήλωση τη Δευτέρα, στην Αίθουσα Γενικών Συνελεύσεων της Τράπεζας.

Στο χαιρετισμό του, ο πρόεδρος της Τράπεζας Γ. Στουρνάρας αναφέρθηκε στην πορεία του Δετζώρτζη στην Τράπεζα της Ελλάδος για πάνω από δύο δεκαετίες όπου και είχε τη φιλολογική και τυπογραφική επιμέλεια του περιοδικού των υπαλλήλων «Ο Κύκλος».

«Τις αρετές του Δετζώρτζη εκτίμησαν πολλοί σημαντικοί σύγχρονοί του και τον τίμησαν με τη φιλία τους», επεσήμανε ο κ. Στουρνάρας, ο οποίος προσέθεσε ότι χαρακτηριστικό δείγμα της εν λόγω φιλίας αποτελεί η συλλογή τεκμηρίων από το προσωπικό αρχείο του Δετζώρτζη, που δημοσιεύεται στο αναμνηστικό τεύχος του Κύκλου, το οποίο εκδόθηκε με αφορμή την εκδήλωση.

 

 

Ο κ. Στουρνάρας τόνισε ότι η τιμητική εκδήλωση για τον Δετζώρτζη έχει ιδιαίτερη σημασία για την Τράπεζα της Ελλάδος, καθώς προηγήθηκαν δύο άλλες τιμητικές εκδηλώσεις, μία για την Κική Δημουλά και μία για τον Ηλία Βενέζη, δύο προσωπικότητες των ελληνικών γραμμάτων που εργάστηκαν στην Τράπεζα.

«Είναι σημαντικό ότι η Τράπεζα δεν στάθηκε μόνο σε αυτούς και έτσι σήμερα τιμά έναν σημαντικό λόγιο, που ευτυχής συγκυρία έφερε στους κόλπους της», επεσήμανε. «Ελπίζουμε η αποψινή εκδήλωση να γίνει η αφορμή να τον συστήσουμε και στους νεότερους, που ίσως δεν είχαν μέχρι τώρα την ευκαιρία να γνωρίσουν τη λαμπερή προσωπικότητα που εκείνος αποτελούσε».

Εν συνεχεία η Κική Δημουλά τόνισε: «Η αναφορά μου στον Δετζώρτζη είναι ένα προσκλητήριο να παραστεί ως άφθαρτος ανάμεσα σε όσους τον γνώρισαν και σε αυτούς που δεν είχαν την τύχη να τον γνωρίσουν. Έζησα περίπου οκτώ χρόνια κοντά του κι έμαθα σ΄αυτό το διάστημα όσα γράμματα, σπουδάσματα και θαύματα δεν ήξερα, μια γνώση που συντελούσε στο να εκτιμώ τον Δετζώρτζη κάθε μέρα και πιο πολύ».

 

 

Αναφερόμενη στον «Κύκλο» και τη δουλειά του Δετζώρτζη για το περιοδικό των εργαζομένων της Τράπεζας, η Κική Δημουλά σημείωσε: «Αυστηρά τελειομανής, συντριπτικά ευφραδής, θανατηφόρα καυστικός για τις ατέλειες των κειμένων που υποβάλλονταν για να δημοσιευτούν στο περιοδικό, ωσάν η τελειότητα να είναι εύκολα προσιτή στον καθένα μας – ενώ πίστευε ότι δεν ήταν ούτε και στο δικό του σεμνό χέρι.

Κι αυτός ίσως ήταν ο λόγος που δίσταζε να μεταφράσει τον λατρευόμενο συγγραφέα Προυστ, τον Μπέκετ και άλλους γίγαντες του πνεύματος, ώσπου τόλμησε, καθιστώντας έτσι αξιομνημόνευτη τη μεγάλη προσφορά του στα γράμματα». Για να καταλήξει: «Τον αγαπούσα θαυμαστικά, όπως αγαπάμε αφιλοκερδώς το κάθε απρόσιτο».

Ο Νάσος Δετζώρτζης ήταν λογοτέχνης, μεταφραστής, επιμελητής εκδόσεων και αρθρογράφος και εργάστηκε στην Τράπεζα της Ελλάδος από το 1942 μέχρι το 1968.

 

 

Ο Δετζώρτζης εργάστηκε αρχικά στη σύνταξη της «Μεγάλης Ελληνικής Εγκυκλοπαίδειας» του Πυρσού υπό τον Κ. Θ. Δημαρά και αργότερα διαδέχθηκε τον Τέλλο Άγρα στη γραμματεία συντάξεως της «Νέας Εστίας».

Το 1938 εξέδωσε μαζί με τους Κωνσταντίνο Δεσποτόπουλο, Ηρώ Κορμπέτη και Παναγιώτη Παπαληγούρα το μηνιαίο περιοδικό «Προπύλαια», ενώ το 1945 ανέλαβε την επιμέλεια του συνόλου των εκδόσεων «Οι Φίλοι του Βιβλίου» του Σπύρου Μόσχου μέχρι την παύση των εργασιών του οίκου, το 1950.

Το ίδιο έτος άρχισε να συνεργάζεται συστηματικά με το Γαλλικό Ινστιτούτο, το Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών και το Μουσικό Λαογραφικό Αρχείο.

Ο Δετζώρτζης, καθ’ όλη τη διάρκεια της σταδιοδρομίας του στα ελληνικά γράμματα,  ήταν προσωπικός φίλος σημαντικών λογοτεχνών και φιλολόγων, όπως ο Γρηγόριος Ξενόπουλος, ο Τέλλος Άγρας, ο Ιωάννης Συκουτρής και ο Κώστας Βάρναλης, και συνεργάστηκε με πλειάδα συγγραφέων και καλλιτεχνών, όπως ο Άγγελος Σικελιανός, ο Κωστής Παλαμάς, ο Ζαχαρίας Παπαντωνίου, ο Ι.Μ. Παναγιωτόπουλος, ο Ηλίας Βενέζης, ο Άγγελος Τερζάκης, ο Οδυσσέας Ελύτης, ο  Νίκος Καββαδίας, ο Νίκος Γκάτσος, ο Μ. Καραγάτσης, ο Κωνσταντίνος Τσάτσος, ο  Νίκος Χατζηκυριάκος-Γκίκας, ο Κώστας Γραμματόπουλος και ο  Γιάννης Μόραλης.

 

 

Το 1961, ο τότε Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Ξενοφών Ζολώτας και ο Υποδιοικητής Γιάγκος Πεσμαζόγλου του ανέθεσαν (κατόπιν εισήγησης του Ηλία Βενέζη) τη φιλολογική και τυπογραφική επιμέλεια του περιοδικού των υπαλλήλων της Τράπεζας «Ο Κύκλος», του οποίου μετά από λίγο καιρό ανέλαβε και την αρχισυνταξία.

Λόγω της Επταετίας ο Δετζώρτζης αναγκάστηκε να αποτραβηχθεί σταδιακά από το περιοδικό, του οποίου η έκδοση διακόπηκε οριστικά με το τεύχος Δεκεμβρίου 1968, οπότε και ο ίδιος παραιτήθηκε από την Τράπεζα.

Το 1974, ο Δετζώρτζης τοποθετήθηκε ως προϊστάμενος της Υπηρεσίας Μεταγλωττίσεως των δελτίων ειδήσεων του τότε ΕΙΡ και το 1975 ο τότε Υπουργός Παιδείας Γεώργιος Ράλλης του ανέθεσε την αναθεώρηση της «Νεοελληνικής Γραμματικής» του ΟΕΔΒ.

Κατά το διάστημα 1994-1997 εκδόθηκε το σύνολο του έργου του («Άπαντα τα ελάχιστα ευρισκόμενα»), το οποίο καταλαμβάνει επτά θεματικούς τόμους. Το 1995 απονεμήθηκε στον Δετζώρτζη το Ειδικό Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας για το σύνολο του λογοτεχνικού και μεταφραστικού έργου του.

 Με αφορμή την εκδήλωση, το Κέντρο Πολιτισμού, Έρευνας και Τεκμηρίωσης της Τράπεζας της Ελλάδος εξέδωσε αναμνηστικό τεύχος του περιοδικού των εργαζομένων της Τράπεζας «Ο Κύκλος», που περιλαμβάνει: τέσσερα κείμενα του Δετζώρτζη που δημοσιεύθηκαν στον «Κύκλο», εργοβιογραφικό κείμενο της Αντιγόνης Βλαβιανού και πολυάριθμα τεκμήρια από το προσωπικό αρχείο του τιμώμενου.

Δείτε επίσης