Μια από τις πιο αξιόλογες περιπτώσεις του Χόλιγουντ, ένας ηθοποιός που πάντοτε συνδύαζε τη λάμψη του σταρ με δουλεμένες ερμηνείες που μένουν στην μνήμη του θεατή και κερδίζουν τον σεβασμό του, ο κύριος Ρόμπερτ Ρέντφορντ, ο κινηματογραφικός “Μεγάλος Γκάτσμπυ” κλείνει σήμερα τα 81του χρόνια. Ανήσυχος, διέτρεξε σχεδόν όλο το φάσμα των ιδιοτήτων του συντελεστή μιας ταινίας: ηθοποιός, σκηνοθέτης, παραγωγός, επιχειρηματίας, ταυτόχρονα περιβαλλοντικός ακτιβιστής αλλά και φιλάνθρωπος, ο Ρέντφορντ υπήρξε ένας μάλλον ευλογημένος καλλιτέχνης που είδε σχεδόν όλα τα όνειρά του να πραγματοποιούνται.

Στην υποκριτική στιβαρότητά του, καθώς η εμφάνισή του εύκολα μπορούσε να τον στρέψει σε…ευκολίες, ίσως να έπαιξε ρόλο ένα πέρασμα που έκανε σε νεαρή ηλικία από την Ευρώπη, καθώς και το ότι ανδρώθηκε υποκριτικά τη δεκαετία του ’70, μια δεκαετία πολιτικοποιημένη, με τον πόλεμο του Βιετνάμ, την κουλτούρα της αμφισβήτησης, τους πειραματισμούς της μουσικής και τη δίψα του κοινού για ταινίες κοντά στην ταραχώδη πραγματικότητα που εκείνο βίωνε. 

 

 

Δεκαετία του ’70 λοιπόν, και ποιός ξεχνά τις 3 ημέρες του Κόνδορα, όπου ως ευάλωτος νεαρός αναλυτής της CIA βρίσκεται στο επίκεντρο ξεκαθαρίσματος λογαριασμών σκοτεινών κυβερνητικών και παρακυβερνητικών κυκλωμάτων. Ενα σπουδαίο φιλμ και μια εξίσου σπουδαία ερμηνεία από τον όμορφο αλλά “κουλτουριάρη” ηθοποιό ( όπως και από τον Μαξ Φον Σίντοβ, τον “διώκτη του” ).

Βραβεία πολλά, Οσκαρ καλύτερου σκηνοθέτη για το Συνηθισμένοι Ανθρωποι, υποψηφιότητες πολλές ( Β’ρόλου για το Κεντρί ) και μια μεγάλη προσωπική κατάκτηση: η καθιέρωση τού ανεξάρτητου φεστιβάλ Sundance από το οποίο κάθε λίγο και λιγάκι προκύπτουν καινούρια αντισυμβατικά φιλμ αλλά και σπουδαία νέα ταλέντα, ανανεώνοντας μια μερικές φορές λιμνάζουσα κινηματογραφική βιομηχανία.

O Ρέντφορντ ήταν και παραγωγικός και εργατικός. Επαιξε σε πληθώρα φιλμ του Χόλιγουντ, μεταξύ μας και σε ελαφρούτσικα ( Ανήθικη Πρόταση κ.α. ). Ωστόσο, εκείνο που μένει από τον ακάματο δημιουργό είναι η σοβαρότητα και ο σεβασμός που τον χαρακτήριζαν πάντοτε σε όλες τις επαγγελματικές ενασχολήσεις του. Και -ποιός ξέρει;- μπορεί, αν και 81 ετών από σήμερα, πάλι κάτι καινούριο να ετοιμάζει…