Ο Πέτρος Τατσόπουλος είναι γνωστός, μέχρι πριν λίγα χρόνια μόνον ως συγγραφέας ( με κάποια από τα βιβλία του να έχουν γίνει και ταινίες), και, εδώ και περίπου μια πενταετία, και ως πολιτικός. Η συχνά εκρηκτική παρουσία του στα τηλεοπτικά πάνελ είχε ως αποτέλεσμα να περιέλθει στο επίκεντρο μιας δημοσιότητας που -μάλλον- δεν την είχε και ιδιαίτερη ανάγκη.

Σύμφωνοι, οι πολιτικοί χρειάζονται τη δημοσιότητα αλλά ο Τατσόπουλος δεν είναι…κανονικός πολιτικός. Με πλούσιο συγγραφικό έργο στην πορεία του, η ανάμιξη με την πολιτική τού δημιούργησε ένα προφίλ που -αναρωτιέμαι- πόση σχέση έχει με τη συγγραφική του οντότητα. Αλλά, εν πάση περιπτώσει, αυτό είναι ένα δικό του θέμα…

Ο Σπόρος πάλι είναι ένα μικρό και εξαιρετικό βιβλιοπωλείο στην Κηφισιά που δημιούργησε “μια μικρή κυρία”, η Κορίνα Αλιβιζάτου. Πλήρως ενημερωμένο, με μια αύρα καινούριου να το διαπνέει, ο Σπόρος διοργανώνει εκδηλώσεις και…happenings βιβλίου, καινοτόμα και ευρηματικά. Ουσιαστικά αποτελεί ένα ευρύτερο κέντρο γνώσης και σε αυτό συμβάλλει ιδιαίτερα οι “η μικρή κυρία” που τον…έσπειρε στη βιβλιοφιλική αγορά.

 

 

Μετά το περυσινό «Ήμουν κι εγώ εκεί», ένα “ρεπορτάζ” των ημερών του στην πολιτική αλλά και άρθρων του σχετικών με τις πολιτικές εξελίξεις της εποχής, αυτή τη φορά ο Τατσόπουλος ονομάζει το βιβλίο του «Γκαγκάριν – ο κόσμος από χαμηλά» ( εκδ.Οξύ), φόρος τιμής στον πρόσφατα και απρόσμενα εκλιπόντα Νίκο Τριανταφυλλίδη, τον ιδιοκτήτη του θρυλικού club στο οποίο γράφτηκαν πολλές και ιδιόμορφες σελίδες της ελληνικής κοινωνικής ζωής των δύο τελευταίων δεκαετιών.      

Παρελαύνουν πρόσωπα και καταστάσεις “υψηλής και χαμηλής κουλτούρας”, ο Χατζιδάκις, ο Φλωρινιώτης, ο Κάρολος Κουν, ο Μάρκος Βαμβακάρης, η Τσιτσιολίνα, η Σωτηρία Μπέλου, ο Τσιτσάνης, η Ζωή Λάσκαρη, ο… Γιούρι Γκαγκάριν, ο Μπρους Λι,  ο Γκουσγκούνης και πολλοί άλλοι. Η Ελλάδα της μεταπολίτευσης, με παρόντα όλα τα παράδοξά της και όλες τις αντιφάσεις της, αγαπημένες ή μη.

 

 

Δεν ξέρω τι ακριβώς θα πει ο Τατσόπουλος την Πέμπτη στον Σπόρο. Το βέβαιον είναι ότι σε άλλες βιβλιοπαρουσιάσεις που τον έχω παρακολουθήσει είναι ένας χαρισματικός ομιλητής, ικανός να μεταπηδά από το ένα θέμα στο άλλο, χωρίς να χάνει τη συνοχή της αφήγησής του, αντιθέτως κάνοντάς την ακόμη πιο ενδιαφέρουσα.

Η περίπτωση Τατσόπουλου, ανεξαρτήτως τού αν κάποιος τον συμπαθεί ή όχι, εμπεριέχει ακέραιο το ερώτημα τού αν και κατά πόσον, άνθρωποι επιτυχημένοι στον χώρο τους, έχει νόημα να εισέρχονται πολιτική.