Αυτό που συμβαίνει τα τελευταία χρόνια με τον ΠΑΟΚ μάλλον ανάγεται στη σφαίρα του μεταφυσικού. Ενας ιδιοκτήτης που βάζει -αφειδώς- λεφτά, ένας λαός που εκπροσωπεί σχεδόν μια ολόκληρη πόλη, ένας ενθουσιασμός, μια φούντωση, μια λαϊκή φλόγα αλλά αποτέλεσμα ουδέν.

Κάθε χρονιά ξεκινά με όνειρα χίλια και κάπου τον Δεκέμβριο-Ιανουάριο, το οικοδόμημα καταρρέει στα εξ ων συνετέθη, με τρόπο, τις περισσότερες φορές, εντυπωσιακό και επεισοδιακό.

Προπονητές απολύονται, μεταγραφές-κράχτες του καλοκαιριού αποδεικνύονται “μούφα”, ο κόσμος χάνει την ψυχραιμία του με όσα βλέπει, πράγμα που κάνει ακόμη χειρότερη την κατάσταση και ο Ιβάν Σαββίδης υποθέτω ότι προσπαθεί να καταλάβει τι ακριβώς δεν πάει καλά.

Τη μια χρονια έφταιγε οι Δώνης. Απολύθηκε, πήρε στα δικαστήρια κάποιες εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ, όλο το ποσό του υπόλοιπου συμβολαίου του. Η χρονιά τελείωσε με Γ.Χ. Γεωργιάδη.

Την άλλη ήταν ο Χουμπ Στίβενς. Ολλανδός, όνομα, πάλι κάπου στράβωσε το πράγμα. Η χρονιά τελείωσε με Γ.Χ.Γεωργιάδη.

Την τρίτη, ο Αναστασιάδης. Η ομάδα πετούσε μέχρι τις γιορτές, είχε κερδίσει τον Ολυμπιακό στην Αθήνα, φαινόταν ότι όντως πήγαινε για πρωτάθλημα αλλά και πάλι, κάπου στις γιορτές, άρχισε μια ασταμάτητη κατρακύλα που οδήγησε στην φυγή του Αγγελου. Η χρονιά τελείωσε με  Γ.Χ.Γεωργιάδη. 

Ενώ πέρυσι ο Τούντορ, με τη χρονιά να τελειώνει με τον Ιβιτς.

Και φέτος ενώ η αρχή έδειχνε ένα δομημένο σύνολο με στόχο και προοπτική, νά’σου πάλι “ο μαύρος σκύλος” τής ( αυτο ) καταστροφής που δύσκολα θα έχει happy end. 

Συνεπώς, τις πταίει; Ειλικρινά είναι να αναρωτιέται κανείς.

Φταίει ο Σαββίδης; Αλλά αν δεν ήταν αυτός, δεν θα υπήρχε ΠΑΟΚ. Δεν έχει καλούς συμβούλους; Μα -από καιρό σε καιρό- τους αλλάζει. Φταίει ο Ολυμπιακός; Φταίει το κύκλωμα; Φταίει το κακό το ριζικό μας; Φταίει η μοίρα η πικρή;

Ό,τι και να φταίει πάντως, το αποτέλεσμα, την τελευταία πενταετία, είναι ανατριχιαστικά το ίδιο. Ελπιδοφόρο ξεκίνημα, κατάρρευση με εκπληκτική χρονική συνέπεια λίγο πριν ή μετά τις γιορτές, και ολοκλήρωση της χρονιάς σε στιλ “αδέρφια βάλτε πλάτη, ό,τι μπορέσουμε να σώσουμε”.

Που αν συγκρίνεις και με τις άλλες μεγάλες -πλην Ολυμπιακού- ομάδες, δηλαδή τον Παναθηναϊκό και την ΑΕΚ, δεν θα’λεγε κανείς ότι ο ΠΑΟΚ τα καταφέρνει και τόσο άσχημα. Απλώς ό,τι κάνει, το κάνει πάντοτε με έναν drama-queen τρόπο.

Μήπως ο ΠΑΟΚ δεν είναι όντως μεγάλος αλλά -με βάση την πραγματικότητα- απλώς μεγαλομανής;

Εν τέλει, νομίζω ότι η ορθολογική προσέγγιση είναι πάντοτε η προτιμότερη: για τα δεινά του ΠΑΟΚ φταίει ο Χατζηπετρής…